Daralan pazara yeni SUV modeller can suyu olacak

Daralan pazara yeni SUV modeller can suyu olacak

Otomotiv pazarının yeni trendi olan SUV modeller, pazara oranla yükseliş kaydediyor. Bunu görmezden gelemeyen markalar ise segmente bir bir yeni modeller sunuyor. Büyük ilgi görmeye başlayan SUV segmentinde Türkiye’de üretim bantları da kuruluyor.

ALİ YILDIRIM

Otomotiv sektörü geçen yıla göre bir hayli kan kaybediyor. Gerek özel tüketim vergisi düzenlemesi gerekse kurdaki değişim markaları yeni ve yüksek fiyat etiketine yöneltti. Tabi kurun aşağılara doğru çekilmesi durumda da yukarı çıkan fiyatlar kampanyalarla da olsa gerektiği kadar inmedi. Kısaca pazardan ufakta olsa söz etmek gerekirse, toplam pazar 2017 yılının ilk beş ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,57 azalarak 317 bin 500 adet olarak gerçekleşti. 2016 yılı beş aylık dönemde bu rakam 347 bin 277 adet idi. Otomobil satışları ise 2017 yılı ilk beş aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 10,33 oranında azalarak 239 bin 760 adet oldu. Geçen yıl aynı dönemde 267 bin 371 adet satış yaşanmıştı.

Pazar bu denli daralırken SUV segmenti yılın ilk 5 ayında yükselişe geçti. Türkiye’de SUV sınıfının en çok satan segmenti olan C, iç pazara göre büyüdü. Ocak-Mayıs 2017’de 23 bin 867 adetlik satış rakamına ulaşan C-SUV segmenti geçen senenin aynı döneminde 22 bin 122 adetle geçen yıla göre yüzde 8’lik bir artış olduğu anlamına geliyor. Hiç kuşkusuz bu segmentin yıllarca liderliğini sürdüren ve hatta geleneği başlatan Japon üretici Nissan Qashqai, 5 bin 406 adetlik satış rakamıyla ilk 5 ayda ikincilik koltuğunda. 2018’de yenilenmesi beklenen model tekrar liderlik koltuğunda yer alacağının sinyallerini veriyor. Neredeyse aynı platformu paylaşan Renault Kadjar ise Qashqai gibi pazar orantılı daralan SUV modellerinden. İlk 5 ayda 1574 adetlik satış rakamına sahip olan Kadjar, markanın yeni Koleos ve Captur ataklarıyla bu segmentteki oyuncularını tamamladı ve grafik her geçen gün yükseliyor. Bir diğer Fransız üretici olan Peugeot, 3008 modelini başarılı bir operasyondan geçirerek, büyük bir ivmelenme yakaladı. Geçen yılın ilk 5 ayında sadece 145 adet 3008 satan marka, bu yıl 1902 adete ulaşarak en hızlı yükseliş kaydeden modellerden oldu. Pazara yeni adım atan İspanyol üretici Seat ise Ateca modeliyle SUV segmentinde ben de varım dedi. Bu yükselen sınıfı görmezden gelemeyen markanın Ateca ile ilk 5 ayı 281 adetle kapandı. Türkiye’nin ilk yerli SUV ünvanını kapan Toyota C-HR ise gerek hibrit ünitesi gerekse turbo benzinli motorla başarıya ulaşan modellerden. İlk 5 ayı 2 bin 270 adetle kapatan model, hibrit motoruyla ilgi odağı oluyor. Japon üretici Mazda ise CX-5 modelini geçtiğimiz haftalarda yeniledi. Kaliteyi elden bırakmayan marka CX-5 ile 35 adetlik bir satış rakamına ulaştı.

TÜRKİYE’DE ÜRETİLECEK YERLİ BİR SUV DAHA

Hyundai’de SUV segmentinde atağa kalkmaya çalışan markalardan. Tucson ile yaşadığı başarılı satış grafiğini yeni çıkaracağı Kona ile de yaşamak isteyen marka, artık yüzünü Avrupa’ya döndü. Geliştirdiği modellerle Avrupa pazarına hitap etmeye çalışan marka, Kona modelinde Türkiye’de üreteceği söyleniyor. Üretim kapasitesini şu anda tam olarak kullanmayan Hyundai Assan bu modele tahminlere göre 50 bin adetlik bir kapasite ayırıyor.

17-06/19/19kr06-kona.jpg

Türkiye’de üretilecek modelin SUV olduğunu söyleyen Hyundai Assan yetkilileri araç ismini sır gibi saklıyor. Kona’nın motor seçeneklerinde 6 ileri manuel şanzımanı 120 beygir gücündeki 1.0 litrelik T-GDI seçenekte kullanılacak. 177 beygirlik güçlü 1.6 litre T-GDI motor da 7 ileri DCT şanzımanla sunulacak. Hyundai’nin kendi geliştirdiği 7 ileri çift kavramalı (7DCT) şanzıman ve dört tekerlekten çekiş sistemi ilk olarak yüksek güçlü 1.6-litre T-GDI versiyonda satışa yer bulacak.

HIBRIT ALIŞKANLIĞIMIZ BAŞLIYOR

Güney Koreli üretici Kia ise C-SUV segmentine sunduğu yeni Niro ile dikkat çekiyor. Paralel hibrit sistemi, 1,6 litre hacimli direkt enjeksiyonlu benzinli motor, lityum-iyon batarya ve 32 kW elektrikli motordan oluşan ve gücünü altı kademeli çift debriyajlı şanzımanla ön tekerleklere aktaran Niro, sadece 88gr/km CO2 emisyon salınımı yapıyor.

17-06/19/19kr06-niro-1497826127.jpg

3,8 lt/100km yakıt tüketimi ile sınıfının en tutumlu ve çevreci ürünü olarak öne çıkan KIA Niro ayrıca, 141 beygir motor gücü ile segmentininen yüksek performansını sunuyor. Niro, anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi, ısıtmalı koltukları ve geri görüş kamerası ile hayatı kolaylaştırırken, sunroof ve 18 inç alaşım jantları ile de dikkatleri çekiyor.

KIYASIYA MÜCADELEYE DEVAM

B SUV segmentinde de yenilikler bitmiyor. Geçen yılın ilk 5 ayına göre bu sınıf yaklaşık yüzde 20 daraldı. Bu segmentin lideri Ocak-Mayıs 2017 aralığında Opel Mokka oldu. X ile bu sınıfta model atağını sürdüren marka, gelecek ay Crossland X ismiyle bu segmente ikinci bir model daha sunacak.

17-06/19/19kr06-kucuk-sinif.jpg

Onu takip eden ise 889 adetle Renault Captur oldu. Pazara çıktığı günden beri adından oldukça söz ettiren Nissan Juke ise 865 adetle ilk üçte yer alan modellerden. Onu da sırasıyla Peugeot 2008, 755 adetle Suzuki Vitara, 633 ile Jeep Renegade, 399 adetle Citroen Cactus, 252 adetle Fiat 500X ve Mazda CX-3 gibi modeller izledi.

SUV KAYBINI İKİ MODELLE DESTEKLİYOR

Skoda, Yeti ile yetersiz kaldığı bu pazarda iki farklı SUV modeli pazara sundu. Geçen yıla göre yaklaşık yüzde 29 kan kaybeden Skoda satışları, bu düşüşü hemen hemen aynı oranda Yeti modeline de yansıttı. Marka şimdilerde Kodiaq ile yeni bir ivmelenmeye yakalamaya çalışıyor. Kodiaq, 125 HP ile 190 HP arasında değişen güçler sunuyor. Tercihe 6 ileri manuel veya 6-7 ileri DSG otomatik şanzımanla satın alınabilen Kodiaq, aynı zamanda 2 çeker veya 4 çeker seçeneklerine de sahip. 2018’de ise marka bu SUV segmentinde ikinci bir atağa geçerek Karoq, modelini sunmaya hazırlanıyor.

OTOMATİK GELEN LİDERLİK

Dacia yenilediği Duster modeline birde otomatik şanzıman seçeneği ekledi. Hal böyle olunca yerden yüksek model için liderlik kaçınılmaz oldu. 5 bin 882 adetle yılın ilk 5 ayında liderliği göğüsleyen model, önceki versiyona göre çıtayı da oldukça yükseltmiş.

17-06/19/19kr06-suv.jpg

EDC şanzımanla birlikte 1.5 litrelik dCi motorla kombine edilen araç, 110 beygir güç ve 250 nm tork üretiyor. Araç 6 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman EDC ile 4.5 litrelik ortalama tüketim değerine sahip. İki farklı donanım seçeneğine sahip olan araçta Laureate ile birlikte ABS, ASR, AFU, yokuş kalkış destek sistemi, 4 hava yastığı, elektrikli aynalar, elektrikli ön ve arka camlar, alüminyum alaşım jantlar, yol bilgisayarı, 1/3-2/3 katlanabilir arka koltuk, yükseklik ayarlı sürücü koltuğu ve direksiyon geliyor.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN