Değerlendirmenin geçerliliği yok

Değerlendirmenin geçerliliği yok

Başbakan Yardımcısı Canikli, Moody’s’in değerlendirmeleri hakkında, “Hiçbir şekilde Türk bankacılık sisteminin varlık kalitesinde bozulma riski söz konusu değil” dedi.

9. Büyükelçiler Konferansı’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Canikli, Moody’s’in yayımladığı rapora ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Türk bankacılık siteminin varlık yapısı, aktif kalitesi 2017’de bozulacak ve yine 2017’de reel sektör orijinli bankalar özellikle alacaklar anlamında sıkıntıya girecek ve bu alanda ki şu andaki rakamlar 3.2 civarında bunlar 4’ü aşacak ya da 4’e ulaşacak” şeklinde bir değerlendirmenin söz konusu olduğunu belirten Canikli, “Böyle bir değerlendirmenin hiçbir geçerliliği yok. Hiçbir şekilde Türk bankacılık sisteminin 2017 ya da daha sonrasında varlık kalitesinin bozulması ihtimali riski kesinlikle söz konusu değil” dedi.

Türk bankacılık sisteminin aktif yapısı sağlam olduğunu çünkü hiçbir türev ürün sanal menkul kıymet bulunmadığını vurgulayan Canikli, sözlerine şöyle devam etti: “Mesela Amerika’da reel sektörle finansal sektör arasındaki ilişki 1’e 9 yani bir üretimin dokuz finansal piyasada karşılığı var. Bu nasıl sağlanıyor? Sürekli varlıklar menkulleştirilerek türevin türevi menkul kıymetler oluşturuluyor. Aslında bu bir başka açıdan bakıldığında arada ciddi anlamda bir 8 katlık fiktif bir durum, sanal bir durum söz konusu. Amerika’da, Avrupa’da bankaların aktiflerinde bu sanal fiktif, reel üretimle kat kat fazla değerlenmiş, aşırı değerlenmiş varlıklar söz  konusu.

Türk bankacılık sisteminin aktifinde bu şekilde reel olmayan, fiktif olan bir kuruşluk aktif varlık söz konusu değil. Bu aslında o yapıyı son derece kırılgan,  hassas hale getiriyor.” İçinde bulunduğumuz dönemde bankalara yapılandırma talebinde bulunan toplam 40 milyar liralık bir hacmin söz konusu olduğunu söyleyen Canikli, “Yani firmalar, bankalara borcu olan kredi kullanmış olan firmalar bankacılık sisteminden toplam 40 milyar liralık bir yapılandırma talebinde bulunuyorlar. En son geçtiğimiz haftalarda Ekonomi Koordinasyon Kurulu aldığı bir karar, biz Kredi Garanti Fonu Kefaleti ile yani hazine kefaleti ile reel sektöre, firmalara verilmek üzere 3 yıllık dönem için 250 milyar liralık bir kredi hacmi oluşturduk. Özellikle yeni kredi almak için kefalet bulmakta zorlanan firmalara bu anlamda ciddi bir rahatlık getirecek” açıklamasını yaptı. Türkiye’nin, ekonomisindeki bu zayıflıkla paralel bir şekilde uluslararası alanda hiçbir şekilde politika üretemeyen, geliştiremeyen bir ülke konumunda olduğunu ifade eden Canikli, “Şimdi her yıl özel sektörü ile sivil toplum örgütleriyle ve devletle 3,5-4 milyar dolar ihtiyacı olan ülkeler karşılıksız yardım yapabilen bir ülke konumunda” ifadelerini kullandı.

KISA SÜREDE ÜRETİM 3 KAT ARTTI

Ekonomik gelişmelere de değinen Canikli şunları kaydetti: “Türkiye bütün dünyanın kabul ettiği ekonomik alanda çok ülkeye nasip olmayan harikalar ortaya çıkardı. Yani ürettiği mal ve hizmetlerin toplamını, zenginliğini reel rakamlarla bu kadar kısa süre içerisinde 3 kat arttırabilen başka bir örnek dünyada yoktur. Türkiye hem istikrarlı bir şekilde zenginleşiyor ve tabii bu tüm alanlara güç olarak yansıyor. Yani ekonomik kapasiteniz ne kadar ise uluslararası alanda üreteceğiniz, etkileyebileceğiniz, yönlendirebileceğiniz politika da o kadar olur.”

KARŞILIKSIZ YARDIM YAPAR KONUMDAYIZ

Geçmişte Türkiye’nin, uluslararası alanda hiçbir şekilde politika üretemeyen, geliştiremeyen bir ülke konumunda olduğunu ifade eden Canikli, “Şimdi her yıl özel sektörü ile sivil toplum örgütleriyle ve devletle 3,5-4 milyar dolar ihtiyacı olan ülkeler karşılıksız yardım yapabilen bir ülke konumunda” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN