Dünyayı değiştirecek adam: İyi fikir değil tutku önemli

Dünyayı değiştirecek adam: İyi fikir değil tutku önemli

IBM tarafından dünyayı değiştirecek 75 genç arasında gösterilen Ali Rıza Babaoğlan, vatana kesin dönüş yaptı. Melek yatırım danışmanlığı işine giren Babaoğlan, eski sermayeyi genç girişimciyle buluşturuyor.

IBM'in dünyayı değiştirecek 75 genç arasında gösterdiği bilgisayar mühendisi Ali Rıza Babaoğlan, bir yıl önce Türkiye’ye kesin dönüş yaptı. Uzun yıllar Microsoft, IBM, SAP ve Linkedin gibi dev şirketlerin merkez ofislerinde çalışan Babaoğlan, 2014’de İstanbul’a yerleşerek melek yatırım danışmanlığı yapmaya başladı. 

Eski kuşağın sermayesini yenilerle buluşturuyor

Fon sahibi olan tecrübeli işadamı ve sanayicilerle genç internet girişimcilerini bir araya getiren Babaoğlan, “50-60 yaş grubundaki işadamları internet girişimlerine yatırım yapmak istiyorlar ama nasıl yapılacağını bilmiyorlar, anlamadıkları bir alan. Ben bu açığı gördüm ve buna göre bir vizyon geliştirdim” diyor. Sermaye sahibi ikinci kuşak gurbetçilere de Türkiye’deki girişimler için yatırım danışmanlığı yapan Babaoğlan, “Yurtdışında belli bir fonu olan ve Türkiye’deki girişimciye destek vermek isteyen Türk işadamları var. Daha çok milli duygularla bu yatırımları yapmak istiyorlar. Onlara da yardımcı oluyorum” diye konuşuyor. 

15-10/09/20151007_121307-1.jpgAlirıza Babaoğlan, her yıl pek çok iyi fikirin garanticiliğe kurban gittiğini söylüyor.

İyi fikir değil, fikrin peşinden koşma arzusu önemli 

Babaoğlan’a göre girişimcilik için en önemli unsur iyi fikir değil, fikrin peşinden koşma arzusu, tutkusu. “Çünkü kendi hayalinin peşinden koşan, kendisini riske atan girişimciye yatırımcı bulmak kolay” diyen Babaoğlan sözlerini şöyle sürdürüyor: “Ama çoğu zaman bana ‘şöyle bir fikrim var, 50 bin lira yatırım alırsam bu işe girerim’ gibi cümlelerle geliyorlar. Bir işte çalışıyor ve işinden ayrılmayı bile riske edemiyorlar. Böyle girişimciler başarılı olamıyor. Yatırımcı ya da melek yatırımcı, hayali için işini bile bırakarak kendini riske etmiş girişimciler görmek istiyor. Sadece böyle girişimcileri destekliyor” diyor. Çocuklarını garantici olmaya alıştıran Türk aile sisteminin girişimcilik önündeki en büyük engel olduğunu iddia eden Babaoğlan, çok iyi fikirlerin, sigortalı ve garanti bir işte çalışma alışkanlığına kurban gittiğinden yakınıyor.

Artık herkes akıllı para arıyor

Girişimcinin eskiden sadece para aradığını ama artık akıllı para aramaya başladıklarını söyleyen Babaoğlan, “Örneğin binaların enerji kaybını ölçen donanım geliştiren girişimci, herhangi birinden değil, enerji işiyle uğraşan bir yatırımcıdan fon istiyor. Çünkü onun iş bağlantılarından da faydalanmayı umuyor” diyor. Girişimcilikte global bakıp yerel düşünmek gerektiğinin altını çizen Babaoğlan, “Buna glocal deniyor. Glocal düşünen kazanıyor” diyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN