Ekonomistler İTO'nun açıkladığı enflasyon rakamlarını yorumladı: 'Yerel halk' ikna edilmeden düzelme olmaz

Ekonomistler İTO'nun açıkladığı enflasyon rakamlarını yorumladı: 'Yerel halk' ikna edilmeden düzelme olmaz

Yüksek enflasyon rakamlarıyla beraber vatandaşın cebindeki para erimeye devam ediyor. İTO'nun açıkladığı verilere göre, İstanbul’da Nisan'da önceki aya göre perakende fiyatları yüzde 4,89, toptan fiyatları ise yüzde 4,87 artış gösterdi. Enflasyon rakamlarına İris Cibre, Dr. Barış Esen ve Prof. Dr. Hakan Kara'dan tepki gecikmedi. Enflasyonla mücadelede döviz kuru kontrolü üzerine strateji kurulmasının etkin olmadığını söyleyen Prof. Dr. Kara, "'Yerel halk' ikna edilmeden düzelme olmaz" dedi.

Artan fiyatlarla beraber vatandaşın geçim derdi günden güne büyümeye devam ediyor. Gözler TÜİK tarafından açıklanacak Nisan ayı enflasyon verilerine çevrilirken, İstanbul'un Nisan ayı enflasyon rakamları belli oldu.

İstanbul Ticaret Odasının (İTO) 1995 bazlı verilerine göre, İstanbul'da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi nisanda yüzde 4,89, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 4,87 arttı.

'ASIL ODAK BEKLENTİ YÖNETİMİNDE OLMALI'

Söz konusu artışı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla değerlendiren Prof. Dr. Hakan Kara, sıkı yönetilen kur rejimine rağmen fiyatların artmaya devam ettiğini belirtti, "Enflasyonla mücadelede oyun planının döviz kuru kontrolü üzerine kurulması etkin bir strateji değil. Asıl odak beklenti yönetiminde olmalı (yerel halkın ikna edilmesi)" dedi.

İTO'nun enflasyon rakamlarını değerlendiren ekonomist İris Cibre ise, enerji fiyatları ve kur da artış olmadığını hatırlattı, "Buna rağmen nedir bu artış? Hükümetin berbat tarım ve hayvancılık politikaları sayesinde gıda fiyatlarındaki artışın devamı..." ifadelerini kullandı.

Dr. Barış Esen de yaptığı paylaşımda, enflasyon rakamlarına ilişkin, "Bu yapışkan enflasyon bazla düşse kaça düşecek merak ediyorum.. İnanılmaz bir katılık var maalesef." değerlendirmesinde bulundu.

Yatırım Uzmanı Stratejist Tunç Şatıroğlu, ise enflasyon rakamlarını şu şekilde değerlendirdi:

"'Locals' TL'ye güvensin isteniyorsa aylık net mevduat faizi en azından aylık İTO enflasyonunun üzerinde olmalı. Bazı yatırımcı referans olarak ENAG enflasyonunu tercih edebilir ancak İTO enflasyonunun üzerinde net mevduat faizi de ikna edici olacaktır. Yapılması gereken belli."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN