Elinde altın olanlar büyük vurguna hazır olun! İslam Memiş net tarih verdi. Dolar 20 liraya mı düşecek?

Elinde altın olanlar büyük vurguna hazır olun! İslam Memiş net tarih verdi. Dolar 20 liraya mı düşecek?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dolardaki ateş ile ilgili yatırımcılara önemli tavsiyelerde bulundu. Sosyal medyada sıklıkla dönen 'Dolar 20 liraya düşecek'iddialarını yanıtlayan Memiş, ilk kez bunu açıkladı. Elinde altın olanlar büyük vurguna hazır olun! İslam Memiş net tarih verdi. Dolar 20 liraya mı düşecek? İşte İslam Memiş'in dikkat çeken dolar yorumu ve tahmini...

Yıl başından bu yana dalgalı seyrine devam eden Dolar\TL 32 lira bandını aştı. Özellikle Merkez Bankası'nın faiz artırım kararları sonrası sert yükselişe geçen dolar kurunda ateş sönmüyor. Son dönemde ise sosyal medyada doların 20 liraya kadar düşeceği iddiaları gündemde. Peki dolar 20 TL'ye düşecek mi? Dolar yükselecek mi düşecek mi? Dolar alınır mı satılır mı? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, ilk kez net konuştu.

ELİNDE DOLAR OLANLAR DİKKAT! İSLAM MEMİŞ UYARDI

Para piyasaları yorumcusu İslam Memiş seçimin sonrası dolar yükseleceği algısının boşa çıktığını belirtti. İşte Memiş'in tv100.com'daki o yazısı:

"Seçim öncesi para piyasalarına ilişkin “Seçimin hemen sonrası dolar yükselecek” algısı boşa çıktı. Dolar/TL kuru 31,88 lira seviyesinde. Yani, seçim sonrası dolar kuru 37 kuruş geriledi.

Kuruşluk gerilemeyi görenler yine sosyal medyada “Dolar 20 lira olacak” demeye başladı. Öncelikle şunu belirtmek isterim; 31,88 ile 20 lira arasında 11,88 lira var.

29 liraya inansalar mâkul derim, 28 liraya da mâkul derim. 20 lira ne? 20 yıldır Türkiye’de “Konut balonu var, patlayacak” diyen bir kitle var. Bu da ona benziyor. Bugünkü ekonomik koşullar ve bugünkü sıkılaştırma politikası doların 20 lira olacağını söylemiyor.

yeni-proje-2024-04-10t083123-866.jpg

Evet seçimden sonra yükseliş hızı durdu, hatta 37 kuruş da olsa geriledi. Umarım daha da geriler, hepimizin hayali bu. Ama şartlar ve nedenlere odaklanıp da inanmak gerek.

Dolar/TL seçimden sonra neden geriliyor?

- Bayram öncesi TL talebi her zaman artar. Personel maaşları, ikramiye, tatil için nakit hazırlığı gibi nedenler TL’yi talepkâr yapar.

- Seçim öncesi dolar pozisyonu olanlar baktı ki işler öyle değil, satış pozisyonu aldılar.

- Yabancı kurum ve kuruluşların TL için iyimser raporları. Yabancı kurum ve kuruluşlar ne zaman rapor yayımlasa ona göre pozisyon alanlar olur.

- Ekonomi yönetiminin seçim sonrası politika değişikliğine gitmeyeceği yönündeki mesajları.

- Dolar endeksi (dxy) 104,70’den 103,70’e geriledi. Yani, dolar küresel piyasalarda değer kaybetti.

Bu gibi etkenler TL’yi güçlü tutuyor. Ancak bu doların sürekli değer kaybedeceği anlamına gelmez. Dolar zaten bir yatırım aracı değildir. Dolar zaten Türkiye’de en az getiriye sahiptir.

Doların tek özelliği maliyet hesaplamasıdır. Gözümüzün gördüğü her şey dolar ile maliyeti olduğundan önemli. Dolara ihtiyacımız olduğundan kur önemli. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 2,18 milyar dolar azaldı. Çünkü dolar satıp mevduat faizine geçiyorlar.

yeni-proje-2024-04-10t083134-910.jpg

Yüzde 56-58 faizi kim kaçırır?

Doların o kadar getirisi olmayacağını herkes biliyor. Özetlemek gerekirse 29-28 lira kısa vade için denene bilir.

Önemli olan düşüş kalıcı mı?

Bana göre şimdilik çok zor. Doların 20 lira olacağına inananlar önce aradaki 11,88 lirayı atlamaması gerek. Siz siz olun yine de döviz borçlanmayın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN