Enerji üssü olma yolunda adım adım ilerliyoruz

Enerji üssü olma yolunda adım adım ilerliyoruz

Rusya ile imzalanan Türk Akımı projesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Proje ile iki hatlı şekilde Rus gazı hem iç tüketimde kullanılacak hem de Avrupa’ya taşınacak. Aynı amaçla İsrail, İran ve Lübnan da kapıda bekliyor.

Bölgesinde enerji üssü olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye, hem iç tüketim hem de Avrupa’nın enerji ihtiyacı için kritik imzayı attı. Rus gazını Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıması planlanan Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin hükümetlerarası anlaşmasının onayına ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla adil ve ortak menfaate dayalı iş birliği prensiplerine uygun olduğu belirtilen proje, iki hattan oluşacak.

Rusya’nın Krasnodar bölgesindeki Russkaya kompresör istasyonundan, Karadeniz üzerinden Türkiye’deki alım terminaline ve devamında Avrupa’ya uzanacak proje, ilk defa 2014’te Rusya Başkanı Vladimir Putin tarafından duyurulmuştu. Avrupa’ya doğalgazını Ukrayna üzerinden satan Rusya, bu ülke ile yaşadığı sorunlar ardından doğalgazını alternatif bir yolla taşımak istiyordu. Türk Akımı projesi bu nedenle gündeme geldi. Projede hükümetler arası anlaşma iki ülke arasında 10 Ekim’de imzalanmıştı. Proje kapsamında, her biri 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki boru hattı inşa edilmesi planlanıyor. İlk hattın Türkiye’ye, ikinci hattın ise gerekli teminatların alınması halinde Avrupa’ya doğalgaz ulaştırması öngörülüyor. Rus hükümeti, Türk Akımı doğalgaz boru hattı anlaşmasının onaylanmasına ilişkin yasa tasarısını 16 Aralık’ta kabul etmişti. Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalnıy da Türk Akımı’na ilişkin hükümetlerarası anlaşmanın Duma’da ocak ayında oylanmasının planlandığını belirtmişti. Türk Akımı’nın 19 milyar dolara mal olması bekleniyor. Proje için dönüm noktası 24 Kasım 2015 oldu. Sınırda Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından projeyle ilgili çalışmalar donduruldu.

Türk Akımı başlangıçta dört hat olarak planlandı. Kapasitenin 47 milyar metreküpü Avrupa’ya, geri kalanı Türkiye’ye verilecekti. Hattın 910 kilometresi Karadeniz altından geçecek, kara hattındaki uzunluğu 260 kilometre olacaktı. Bu projede, tıpkı, Mavi Akım’da olduğu gibi boru hattıyla Karadeniz’in altından Samsun’a getirilecek, oradan da boru hattıyla, Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Macaristan’dan geçerek Avusturya’da bulunan doğalgaz dağıtım merkezine ulaşacaktı. Ancak uçak krizi sonrası Rusya projede kapasiteyi yarı yarışa düşürdü. Rus enerji devi Gazprom, yıllık 63 milyar metreküp olarak planlanan gaz kapasitesini 31.5 milyar metreküpe çekti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN