Erdoğan yerli otomobili TOBB’dan istedi

Erdoğan yerli otomobili TOBB’dan istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan iş dünyasına seslenerek, “Gelin şu yüzde yüz yerli otomobilimizi TOBB camiası içerisinden çıkartalım. Biz her an her daim böyle bir konuda yanınızdayız ve önce ülkemize, ardından da tüm dünyaya Türkiye markasını gönderelim” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulunda konuştu. Yerli otomobil için iş adamlarına çağrıda bulunan Erdoğan, “Gelin şu yerli yüzde yüz üretimi olan otomobilimizi TOBB camiası içerisinden çıkartalım. TOBB, kendi çatısı altından yüzde yüz yerli otomobilini Made in Turkey olarak çıkartsın. Şu anda ekranları başında bizi tüm Türkiye izliyor. Biz her an her daim böyle bir konuda yanınızdayız ve önce ülkemize, ardından da tüm dünyaya Türkiye markasını gönderelim” dedi. Bu çalışmaları sürdürebilirlik esasına göre yürütmeden 2035 hedeflerine ulaşılamayacağına değinen Erdoğan, “Demokratik ve ekonomik standartları yüksek Türkiye için hep birlikte çalışmalıyız. 15 senedir bu işi yapanlara hep teklif ettim.

Gelin kendi otomobilimizi üretelim. Ne yapıyor. Montaj, montaj, montaj. Montajcılık bu millete yakışmıyor. Artık bu millet kendisi bunu üretebilecek beyne de sahip, ürüne de sahip. Bunu yaparız. Şimdi ben inanıyorum ki artık sözü burada aldık ve inşallah TOBB çatısı altında bu işi başaracağız. Bizde üzerimize düşeni yapacağız” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde yapacağı atılımlarla dünyayı bir kez daha şaşırtacağına inandığını vurgulayan Erdoğan, “Birileri bizim bu hedeflerimize dudak bükerek bakıyor olabilir. 1990’lar Türkiye’sine bakan hiç kimsenin bugünkü Türkiye’yi tasavvur edebilmesi mümkün değildi.

Gelin şimdi hep birlikte 2023’ün, 2035’in Türkiye’sini inşa ederek bize hala hasta adam nazarıyla bakanlara, bu şekilde muamele etmeye çalışanlara derslerini verelim. Bu millet yapar mı yapar. Siz yatırım yapmak için, yüksek teknolojiye dayalı üretim için, ihracat için, istihdam için ne gerekiyorsa söyleyeceksiniz biz de bunları hayata geçirmenin yollarını arayacağız. Yaptığınız çalışmaların neticelerini görmeye başladıkça bizde sizin önünüzdeki kapıları ardına kadar açmak için çok daha şevkle çalışırız.

Marifet iltifata tabidir. İltifat içinde ortada marifetin emarelerinin görülmesi gerekir. Aksi takdirde kendimiz söyler kendimiz dinleriz. Sizin attığınız he adıma, devletin mukabil birkaç adımla cevap vereceğinden emin olun.” Türkiye’nin 2035 hedeflerine ulaşması için üretim gücünü küresel değer zincirinin üst seviyelerine çıkartmak mecburiyetinde olduğunu kaydeden Erdoğan, “Türkiye, net ticaret fazlası ve cari fazla veren ülke haline gelmeden ülke haline ulaşamaz. Bunun için 2035 yılında üretim gücümüzü küresel değer zincirinin üst seviyelerine çıkarmak mecburiyetindeyiz. Endüstri 4.0 adıyla ifade edilen teknoloji yoğun üretim yapısına geçerken insanlarımızı yeni ihtiyaçlarımıza uygun alanlarda hizmet vermek üzere hazırlamalıyız. Bu da geleceğin istihdam alanları için şimdiden hazırlık yapmamızı gerektiriyor. Gelecek bilgi temelli ekonomi üzerine kurulacaktır. Dijital dönüşümü kurumsal kaliteyi, nitelikli iş gücünü yakalamış bir altyapıyı süratle tesis etmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

‘YÜKSEK FAİZ SÖMÜRÜ ARACI’

Kredi faizleri noktasında her yerde yüksek faizden şikayet olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunu dillendiren bir Cumhurbaşkanı olarak hep gündemimde tuttum, gündemimde olmaya da devam edecek. Çok net söylüyorum, yüksek faizi bir sömürü aracı olarak görüyorum. Burada kâr amaçlı bir faiz mantığı yok, sömürü aracı olarak bir mantık var. ‘Ben bu kredi faizini uygun şartlarda veriyim de ülkem de kazansın, ben de kazanayım’ anlayışı yok” diye konuştu. Erdoğan yapılan sözleşmelere de düzenleme getireceklerine değinerek, “Bakıyorsunuz karınca yazısıyla sözleşmeler var ya, o krediye mahkum olan girişimci geliyor altına imza atıyor, içinde ne var ne yok bundan haberi yok. Bu anlayış adil bir anlayış değil.

HEDEFLER İÇİN İŞ DÜNYASININ DESTEĞİ ŞART

İş dünyasının emeği ve desteği olmadan belirlenen hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığının altını çizen Erdoğan, “Temsil ettiği geniş iş, fikir ve dünya görüşü yelpazesiyle bu salon aslında Türkiye’nin yelpazesidir. İş dünyamızın lokomotifliği, emeği ve desteği olmadan hedefimize ulaşmamız mümkün değildir. Üreten, istihdam oluşturan, ihracat yapan, daha iyisine ulaşmak için gayret gösteren sizlerin azmi, enerjisi bizim için en büyük güç kaynağıdır. Her sabah ekmek teknesini besmele ile açıp, nafakasını çıkartmak için ter döken esnaf ve sanatkarımızın daima yanında yer aldık. Ulusal ve uluslararası düzeyde projelere imza atan büyük yatırımcılarımıza hep destek olduk. Mevzuat amcadan hala kurtulmuş değiliz. Bürokratik oligarşi 14-15 yıldır kavgasını, savaşını verdiğim en önemli konu. Fakat bu bürokratik oligarşi dünyanın her yerinde sorun olmaya devam ediyor” diye konuştu.

BAKANLARDAN 6 AYLIK YOL HARİTASI

Türkiye’nin 2023 hedeflerini 2011 seçimlerinin ardından ilan ettiklerine ve bu doğrultuda ilerlediklerine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yıl sonuna kadar bütün bakanlardan ‘yol haritanızı 6 aylık olarak hazırlayın getirin’ diyeceğim. 2019’un hazırlıklarını yoğun bir şekilde yürüteceğiz. Çünkü 2023 Türkiye’nin adeta bir dönüm noktası olacak. 100. yıl Türkiye’de sıçramanın ispat edildiği bir dönüm noktası olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

2035’TE 90 MİLYON NÜFUS OLACAK

“Türkiye 2035 yılında 90 milyona aşacak olan nüfusu ile dünyanın ilk 20 ülkesinden birisi olarak gücünü devam ettirecektir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Asıl önemli olanı ise dünyanın ilk 10 ekonomisinden birisi haline gelerek bu büyük nüfusumuzu en etkin şekilde değerlendirecek olmamızdır. Genç, eğitimli ve dinamik nüfus yapımızı ekonomik büyümemizin itici gücü haline getirmekte kararlıyız” açıklamasında bulundu.

İKİ YENİ İL GELİYOR

TOBB’un Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada iki ilçenin il olacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cizre şehir olacak dedik ya. Yani Şırnak, Cizre’ye dönüşecek, Hakkari de Yüksekova’ya dönüşecek. Çünkü şehircilik benim işim. Niye? Belediyecilikten geldim. Neresi şehir olur, neresi olmaz onu iyi bilirim” dedi.

SEFERBERLİK 1 MİLYON 170 BİNE ULAŞTI 

7 Şubat’ta TOBB’da yapılan davetle hız kazanan istihdam seferberliğine dair de “Bu davete iş dünyamız sağolsun gayet net bir cevap verdi. Rakam 1 milyon 170 bine ulaştı. Demek ki benim girişimcim istediği zaman bunu yapabiliyor. Bundan sonraki süreçte de bunu yapabileceğine inanıyorum. Bütün bunlar bu ülkede bir dayanışma ruhunu getirecek. Bu dayanışma ruhu birbirine inanma, kenetlenme, birlik, beraberlik bizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşıyacaktır. Bunu beraber yaptığımız zaman bu milleti Allah’ın izni ile tutan olamayacak. Çok daha hızla ülkemizi diğer gelişmiş ülkelerle yarışın içinde, ilk 10’un içinde göreceğiz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN