Hasta kayıt elemanına kadro yolu açılıyor! Hasta kayıt elamanı ne iş yapar?

Hasta kayıt elemanına kadro yolu açılıyor! Hasta kayıt elamanı ne iş yapar?

Anayasa Mahkemesi, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası'nın hizmet kolunun tespitine yönelik açtığı davada, Hasta Kayıt Elemanı (Veri Hazırlama-Tıbbi Sekreterlik) Hizmet Alımı kapsamında, taşeron elemanı olarak çalışan personele kadro yolu açılıyor. Tıbbi sekreterlik nedir? Hasta kayıt elemanı ne iş yapar? Detaylar haberimizde.

Anayasa Mahkemesi, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası'nın hizmet kolunun tespitine yönelik açtığı davada, Hasta Kayıt Elemanı (Veri Hazırlama-Tıbbi Sekreterlik) Hizmet Alımı kapsamında, taşeron elemanı olarak çalışan personelin, İşkolları Yönetmeliğinin17 sıra numaralı “Sağlık ve sosyal hizmetler” işkolunda yer aldığı yönünde karar verdi. AYM kararı ile hasta kayıt elemanlarına da kadro yolu açılcak. Peki AYM kararından hasta kayıt elemanları nasıl etkilenecek. Tıbbi sekreterler de kadroya alınacak mı? İşte detaylar:

Bu karar ne anlama geliyor? 

Öncelikle bu kapsamda çalışan personel, tüzüğünde belirtilmek kaydı ile, 17 Nolu İşkolunda bulunan sendikalara üye olmaya hak kazanıyor.

Bu kadro asıl işgören

Personel için ise Ak Parti Hükumetinin taşeron işçiler hakkında asıl iş ve genel iş kavramları dikkate alınarak Taşeron İşçiler lehine yapacakları düzenlemede, bu hizmet grubunu asıl iş kapsamında değerlendirmek zorunda olacaktır.

SGKREHBERİ İnternet Sitesi'nin haberine göre yani bu iş koluna giren  Hasta Kayıt Elemanı (Veri Hazırlama-Tıbbi Sekreterlik) Hizmet Alımına giren personel asıl iş gören kapsamına dahil olacak, sektörde hizmet alımı yöntemi ile çalışan hemşire, ebe, att, paramedik veya röntgen teknisyeni gibi asıl işgören olarak değerlendirilecektir.

Hasta kayıt elemanlarına kadro verilebilecek

Hizmet alımı kapsamında, hemşire, ebe, att, paramedik veya röntgen teknisyenine kadro verilmesi durumunda  Hasta Kayıt Elemanı  (Veri Hazırlama-Tıbbi Sekreterlik) Hizmet Alımı kapsamında çalışan personeline de kadro verilebilecektir.

15-09/21/egt_547b27396a984.jpg

TEBLİĞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

İŞKOLU TESPİT KARARI

Karar No                : 2015/99

İşyeri                       : Merdan Sağlık Bilgi İşlem A.Ş. 

            Mahmutbey Mah. İSTOÇ Ticaret Merkezi 39. Ada No:6/8

            Bağcılar/İSTANBUL (Merkez)

SGK Sicil No : 1157680.042

Tespiti İsteyen : Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası

İnceleme : Merdan Sağlık Bilgi İşlem A.Ş.’de Bakanlığımızca yapılan incelemede; hizmet alım sözleşmesi ile Konya Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Akşehir İlçe Devlet Hastanesi, Beyhekim Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Beyhekim Devlet Hastanesi, Beyşehir İlçe Devlet Hastanesi, Çumra İlçe Devlet Hastanesi, Prof. Dr. Faruk Sükan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Ereğli İlçe Devlet Hastanesi, Dr. Vefa Tanır Ilgın Devlet Hastanesi, Konya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Konya Numune Hastanesi ve Seydişehir İlçe Devlet Hastanesinde “Hastane hizmetleri” olarak tanımlanan asıl faaliyet konusuna yardımcı, hastaların kabul, kayıt, hastane randevularının takibi, çağırma ve karşılama, hastaya ait dokümanın bilgisayardan çıkarılarak kendisine verilmesi, hasta dosyası oluşturma ve kapatma, sağlık tesislerini ilgilendiren çeşitli bilgilerin bilgisayarlara girilmesi, arşiv tutma, dosyalama işlerinin yapıldığı, bu nedenle yapılan işlerin İşkolları Yönetmeliğinin 17 sıra numaralı “Sağlık ve sosyal hizmetler” işkolunda yer aldığı tespit edilmiştir.

Karar: Merdan Sağlık Bilgi İşlem A.Ş.’nin;  Konya Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Akşehir İlçe Devlet Hastanesi, Beyhekim Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Beyhekim Devlet Hastanesi, Beyşehir İlçe Devlet Hastanesi, Çumra İlçe Devlet Hastanesi, Prof. Dr. Faruk Sükan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Ereğli İlçe Devlet Hastanesi, Dr. Vefa Tanır Ilgın Devlet Hastanesi, Konya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Konya Numune Hastanesi ve Seydişehir İlçe Devlet Hastanesinde kurulu işyerlerinde yürüttüğü işlerin niteliği itibariyle İşkolları Yönetmeliğinin 17 sıra numaralı “Sağlık ve sosyal hizmetler” işkoluna girdiğine ve yapılan bu tespitin Resmî Gazete’de yayımlanmasına 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 5 inci maddesi gereğince karar verilmiştir.

Tıbbi sekreterlik nedir?

Tıbbi sekreter, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, hastaların muayeneye hazırlık, kabul ve dosya işlemlerini yapma ile tıbbi, idari ve istatistiki dökümanları hazırlama bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Dört Yıl Sağlık Meslek Lisesinin Tıbbi Sekreterlik Bölümünü Okuduk, 2 Yıl Tıbbi Dokümantasyon Ve Sekreterlik Programını Bitirdik.

İş alanı geniş olan tıbbi sekreterler Hastaneler, Halk sağlığı müdürlüğü Toplum sağlığı merkezleri. İş alanı geniş olmasına rağmen atanamıyor. Aile sağlığı merkezlerinde ise Gruplandırmadan dolayı Asıl işimizi yaparak 900-1500 ücretle çalışıyoruz. 

Tıbbi sekreterler iş yükünü azaltacak

Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde MADDE tıbbi sekreterler tercih edilmesi ve sözleşme güvence(Kadro/4/B sözleşmesi ) için madde konulursa 70 Bin Aile mutlu olacaktır. Aile sağlığı merkezlerin Tıbbi Sekreterler işini severek yapıyor ve hastalar memnun bir şekilde ayrılıyor. Aile hekimlikleri iş yükünden şikâyetçi resmi yazışmaların Asıl işi olan Tıbbi sekreterlerin yapmasını istiyorlar.

Kendisine kayıtlı kişileri yılda en az bir defa değerlendirerek sağlık kayıtlarını güncellemek. Sağlık hizmetlerini güçlendirmek ve verilen sağlık hizmetinin kalitesini artırmak için aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının çalışma usul ve esaslarını belirlemek kendi işini yapmasıdır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN