Maliyet baskısına yabancı da ekleniyor

Maliyet baskısına yabancı da ekleniyor

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi yüzde 7,25 yükseldi. Kur etkisiyle yaşanan artış yurt içinde de hissedilecek. Tüketici güveni ise şubat ayında yüzde 1,8 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ocak ayına ilişkin Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre, YD-ÜFE, ocakta bir önceki aya göre yüzde 7,25, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24,34 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,62 artış gösterdi.

Yurt içindeki fiyatları ithalat ve ara malı kullanımı üzerinden etkileyen yurt dışı fiyat artışları önümüzdeki dönemde yurt içinde fiyat baskısının kur üzerinden artacağına işaret ediyor. Son bir ayda ara malında yurt dışı fiyatlar yüzde 7,79 artış gösterirken son bir yılda ara malı fiyat artışları yüzde 25,95’e ulaştı. Dayanıklı tüketimde ise fiyatlar son ayda yüzde 8,02 artarken yıllık artış yüzde 22,48’de kaldı.

Madencilik sektöründe bir aylık artış yüzde 7,94 olurken yıllıkta ise bu oran yüzde 30,76 seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan, TÜİK ve TCMB iş birliğiyle yürütülen anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, şubatta geçen aya göre yüzde 1,8 azalış gösterirken ocakta 66,9 olan endeks değeri bu ay 65,7 oldu. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi de söz konusu dönemde yüzde 2,2 azalarak 85,9’a geriledi.

17-02/21/sektor2.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN