Memur emekli maaş hesaplama nasıl yapılır? 2018 Emekli maaşları miktarı ve maaş hesaplama

Memur emekli maaş hesaplama nasıl yapılır? 2018 Emekli maaşları miktarı ve maaş hesaplama

Ülkemizde milyonlarca emeklinin merakla beklediği 2018 memur emeklisi zammına ilişkin detayları haberimzide bulabilirsiniz. Emekli memur maaşı hesaplama ve diğer tüm işlemler internette son günlerde merak konusu oldu. Yeni yılla birlikte emekliler ne kadar maaş alacak? Memur emeklisi zammı ne kadar oldu? Memur emekli maaş hesaplama nasıl yapılır sorularınızın yanıtı haberimizde. Ekonomide yaşanan son gelişmelerin ardından vatandaşların gözü yeni yılla birlikte gelecek olan emekli zamlarında. İşte tüm ayrıntılarıyla memur maaş hesaplama ve detayları...

Son dakika emekli maaş hesaplama ve memur emeklisi 2018 maaşları ne kadar oldu hakkında detaylar haberimizde. Milyonlarca emekli 2018 emekli maaşı zam oranlarını merak ediyor. 2017'nin ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranı Ocak'taki zam oranını gösterecek. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarındaki artışı enflasyon belirleyecekken, Memur emeklilerinin zammı toplu sözleşmeyle karara bağlanacak.Peki 2018 yılında SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi zammı ne kadar olacak? Memur maaşları hesaplanırken nelere dikkat etmek gerekiyor. Memur maaşları nasıl hesaplanır?

EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

2018 yılında emekli maaşlarında 144 liraya varan artış gerçekleşecek.En yüksek emekli maaşı yüzde 3.4 zamla 4 bin 240 liradan 4 bin 384 liraya yükselecek. Maaşlara her ay eklenen ek ödemeler de zamlanacak. Tüm emeklilerin maaşlarına ayrıca her ay ek ödeme (vergi iadesi) ilave ediliyor. Memur emeklilerinde ek ödeme tutarı maaşın yüzde 4'ü. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise maaşın yüzde 4'ü ya da yüzde 5'i (900 liranın altı maaşlılarda) oranında ek ödeme veriliyor. Zamlar çıplak maaşa eklenirken ortaya çıkan rakamın yüzde 4'ü alınarak ek ödeme olarak maaşa ilave ediliyor. Örneğin; halen net maaşı 2 bin lira olan emekli, aylık 80 lira da ek ödeme alıyor. Emeklinin eline aylık 2 bin 80 lira geçiyor. Yüzde 3.4 zamla Ocak'ta net maaş 2 bin liradan 2 bin 68 liraya çıkacak. Ek ödeme de 80 liradan 82,72 liraya yükselecek. Emeklinin eline geçen para (net maaş + ek ödeme) 2 bin 150 lira 72 kuruşa ulaşacak.

EMEKLİ MAAŞ HESAPLAMA

E-Devlet sistemi birçok devlet kamu işlemlerinizi yapabileceğiniz güvenli bir hizmettir. Emeklilik sorgulama işlemini de bu platform üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Devletin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına elektronik ortam ile sunmuş olduğu bir hizmettir. E-Devlet sistemini kullanabilmeniz için bir E-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir. E-Devlet şifresi PTT tarafından verilen bir şifredir. Emekli maaş sorgulama işleminiz için E-Devlet şifreniz yoksa PTT şubesinden 2 lira karşılığında şifrenizi alabilirsiniz. E-Devlet şifresi ile emekli maaş sorgulama işlemi her üç kurum için de farklı sistem üzerinden yapılmaktadır. Bunun için yazının devamında bağlı olduğunuz kurumu seçiniz. Açılan ekranda resimde göstermiş olduğumuz “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayınız. Kimliğinizi doğrulayıp işleminize devam etmek için T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi giriniz. Girmiş olduğunuz bilgilerden emin olduktan sonra “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız. E-Devlet sistemi üzerinden farklı adresler ile kurumunuzun emekli maaş sorgulama işleminizi tamamlamış bulunmaktasınız.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMAK İÇİN YIKLAYIN...

Yukarda yer alan linkten memur emekli maaşlarınızı hesaplayabilirsiniz. Hesaplama yaparken dikkat etmeniz gerekenler ise TC Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl, Doğum Tarihi gibi kısımları eksiksiz yapmanızdır.

MEMUR EMEKLİLERİNE YÜZDE 21,79 ZAM

Memur emeklilerinin önümüzdeki toplu sözleşmeden kaynaklı maaş zamlarına yeni zamlarla birlikte en düşük memur emeklisinin maaşı 2018'in ilk yarısında yüzde 4'lük zam oranı ile birlikte 1.945 liraya çıkacak. 2015'de yapılan toplu sözleşme çerçevesinde memur ve emeklileri 2016 yılı Ocak ayında yüzde 6, Temmuz ayında da yüzde 5 zam aldılar. Ayrıca 2016'nın Ocak ayında da maaşlara yüzde 0,90 enflasyon farkı yansıdı. Bu yıl ise, yani 2017'de, toplu sözleşmede zam oranı Ocak ayında yüzde 3, Temmuz ayında yüzde 4 olarak belirlendi. Temmuz ayında ise yüzde 2,89 enflasyon farkı oluştu ve zam oranı yüzde 6,89 oldu. Böylece memur ve emeklileri, 2016-2017'de toplam 21,79 zam almışlardı.

EMEKLİLİK YAŞI BEKLEYENLERE BÜYÜK MÜJDE

TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre; 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar istisna sayılacak. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 360 gün içinde bu istisna ile emekli olmaları amaçlanıyor.Sigorta ve prim gün süresini doldurmuş fakat emeklilik yaşının dolmasını bekleyen kişiler için bir kanun teklifi hazırlandı. Takvim'de yer alan haberde TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre; 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar istisna sayılacak. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 360 gün içinde bu istisna ile emekli olmaları amaçlanıyor. Söz konusu teklif, yürürlükte bulunan sosyal güvenlik kanunlarına göre sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurmuş ancak yaşlılık aylığının bağlanması için yaş koşulunu bekleyen 500 bini aşkın çalışanı ilgilendiriyor.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR ŞARTLARI NELER?

8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayan kişiler normalde yaş şartı olmaksızın, prim günü ve sigortalılık süresiyle emekli olacaklardı. Fakat DSP-ANAP-MHP hükümeti, hazırladığı sosyal güvenlik paketiyle prim gününün yanında yaş şartını da yeniden getirdi. 'Yeniden' diyoruz çünkü çok önceden beri uygulanan emeklilikte yaş koşulu, 1991'de Demirel Hükümeti tarafından kaldırılmış ve kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli olabilir hale gelmişti. 30'lu ve 40'lı yaşlarda emeklilik hayali kuran çalışanlar için 8 Eylül 1999'da yapılan düzenleme şok etkisi yaptı. Örneğin 1974 doğumlu ve 1992'de çalışmaya başlayan bir bayan 2012 yılında emekli olabilecekken, yeni yasaya göre emeklilik tarihi 2023 yılına uzadı. Yani bu bayan işe girerken beklediği tarihten 11 yıl daha geç emekli olacak. İşte bu örneğimizdeki gibi yaklaşık beş milyon kişiye Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) diyoruz. EYT Erken Emeklilik Yasası Çıkacak mı? Yaklaşmakta olan Başkanlık oylaması ve 7 Haziran seçimi öncesinde emeklilikte yaşa takılanlar için yeni bir düzenleme yapılması ve beklenen tepki oylarının yerini teşekkür oylarına bırakması amaçlanıyor. EYT mağdurları da gerekli düzenlemelerin yapılmaması durumunda oy vermeyeceklerini açık bir şekilde belirtiyorlar. Gelen bu baskıların etkili olup olmayacağı ise merak konusu.

ERKEN EMEKLİLİK KONUSUNDA 5 FORMÜL

Tüm çalışanların hayali emekli olmak. Ülkemizde çeşitli durumlarda erken emeklilik imkanı sunuluyor. İşte erken emekliğin formülleri:

Bazı meslekler için erken emeklilik imkanı sunuluyor. 'Yıpranma', 'Fiili Hizmet Süresi Zammı' denilen bu avantaj, çalışılan sürelere belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek erken emekliliğin yolunu açıyor. Yani 12 ay çalışmış kişi 15 ay çalışmış sayılıp, işe girişi 3 ay geri çekiliyor.

Erkeklerde erken emekliliğin yolu askerlik borçlanmasından geçiyor. Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, borçlanma ile hem prim şartını azaltıyor hem de 1-2 yıl kazanabiliyor. Yaşı erkene çekmek için askerliği işe girmeden önce yapmış olmak gerekiyor. İşe girilen tarih borçlanma süresini belirliyor.

Doğum borçlanmasıyla erken emeklilik, eksik primlerin tamamlanması ile oluyor. Yıl ve yaş şartını tamamlamış bir annenin eğer primi eksikse bunları tamamlamak için beklemesi gerekmiyor. 3 çocuğa kadar borçlanma yaparak, 6 yıl kazanılabiliyor. Evlat edinen annelerin de doğum borçlanması hakkı bulunuyor. Ancak evlat edinilen çocukların 2 yaşını doldurmamış olması koşulu bulunuyor.

15 yıl sigortalılık süresi, 3 bin 600 prim günü olanlar, emekli olabiliyor. Bu formülle emeklilik için öncelikle 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olmak ve yaş şartını tamamlamak gerekiyor.

Sürekli bakıma muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalıların, 2008'den sonra prim ödeme gün sayılarının 4'te 1'i, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve bu süreler yaştan düşüyor.

Ülkemizde milyonlarca emeklinin merakla beklediği 2018 memur emeklisi zammına ilişkin detayları haberimzide bulabilirsiniz. Emekli memur maaşı hesaplama ve diğer tüm işlemler internette son günlerde merak konusu oldu. Yeni yılla birlikte emekliler ne kadar maaş alacak? Memur emeklisi zammı ne kadar oldu? Memur emekli maaş hesaplama nasıl yapılır sorularınızın yanıtı haberimizde. Ekonomide yaşanan son gelişmelerin ardından vatandaşların gözü yeni yılla birlikte gelecek olan emekli zamlarında. İşte tüm ayrıntılarıyla memur maaş hesaplama ve detayları...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN