Merkez’den faiz sinyali

Merkez’den faiz sinyali

Temmuz ayında Merkez Bankası piyasadaki 100-125 baz puanlık artış beklentisine karşılık faizlerde değişikliğe gitmedi. 13 Eylül’deki PPK toplantısını işaret eden Merkez, faiz artırım sinyali vererek “Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında parasal duruş yeniden şekillendirilecek” dedi.

Merkez Bankası, ağustos enflasyonu sonrası açıklama yaptı. Merkez Bankası, son gelişmeler dikkate alınarak Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında parasal duruş yeniden şekillendirileceğini açıkladı. Açıklamada şöyle denildi: “Son dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmektedir. Merkez Bankası fiyat istikrarını desteklemek amacıyla gerekli tepkiyi verecektir. Bu çerçevede, daha önce yapılan iletişimle de uyumlu olmak üzere, son gelişmeler dikkate alınarak Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında parasal duruş yeniden şekillendirilecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.” TCMB yüzde 17.75 seviyesindeki haftalık repo ihalesi yapmayarak politika faizinin 150 baz puan üzerinde yüzde 19.25 seviyesindeki faiz koridorun üst bandına doğru yönlendirmeye devam ediyor. Gözler şimdi 13 Eylül’deki faiz toplantısına çevrildi. Merkez’in politika faizini yüzde 20’nin üzerine çıkarabileceği gelen ilk değerlendirmeler arasında. Bununla birlikte fonlamanın ise yüzde 20’nin 1-2 puan daha üzerinde yine üst banttan sağlanabileceği düşünülüyor. Haftaya 6.73 seviyelerini test ederek başlayan dolar/TL, enflasyon verileri sonrası 6.62’ye kadar geriledi. TCMB’nin açıklamaları sonrası düşüş güçlendi ve kur 6.52 seviyelerine kadar geriledi. Kur, ilk tepkinin ardından yeniden 6.60’ın üzerine çıktı. Ekonomistlerin görüşüne göre, TCMB’nin 13 Eylül’deki PPK toplantısında ortodoks olmayan politikalara dönüş yerine politika faizini artırmasının daha doğru olacağını ifade edildi. TCMB’nin enflasyon verisinin ardından yaptığı duyuruda da enflasyon görünümüne ilişkin gelişmelerin fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret ettiğini ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla gerekli tepkiyi vereceğini bildirerek bu sinyali verdiğini dile getirdi.

HER TÜRLÜ OPSİYON MASADA

TCMB 13 Eylül toplantısına ilişkin bir beklenti oluşturdu. Söz konusu açıklama piyasanın faiz artırımına ilişkin beklentilerini kuvvetlendirdi. Yine de her türlü opsiyon masada gibi görünüyor. Merkez Bankası’nın son zamanlardaki likidite düzenlemeleri belki zaman zaman kurdaki oynaklığı azaltarak daha üst seviyelere gitmesini engelledi. Ancak enflasyon beklentileri bu noktada önemli bir kırılganlık unsuru olarak karşımızda duruyor.

TEMMUZDA BEKLENEN DEĞİŞİKLİK OLMADI

Temmuzdaki PPK toplantısında, piyasadaki 100-125 baz puanlık faiz artış beklentisine karşılık faizlerde değişikliğe gidilmediğini ve politika faizinin yüzde 17.75 seviyesinde sabit tutulduğunu hatırlatan ekonomistler, doğru olanın 13 Eylül’deki PPK toplantısında 1 hafta vadeli repo faizinin enflasyon ve enflasyon beklentileri ile daha uyumlu bir seviyeye çekilmesi olacağını söylüyor. TCMB’nin 13 Eylül’de gerçekleştireceği PPK toplantısında ciddi derecede para politikası ayarlaması yapabileceğini açıklayan analistler, böyle politika faizi ile piyasa faizleri arasında oluşan boşluğu kapatacağı beklentisinin arttığını ifade etti. 

     

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN