Rusya charter kozunu yine masaya sürdü

Rusya charter kozunu yine masaya sürdü

Rus havayolu şirketlerine Türkiye’ye yapılan charter uçuşların durdurulabileceği mesajı gönderildi. Açıklamalarda, Türkiye’nin Suriye politikaları nedeniyle terörle mücadelede zorlanacağına değinilirken, bu gelişme zor günler yaşayan turizmcileri daha da endişelendirdi.

GÜVEN ADALI

Rus havayolu şirketlerinin, Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya) tarafından, Türkiye’ye charter uçuşlarının durdurulabileceği yönünde uyarı aldığı iddiaları, turizmcileri huzursuz etmeye etti. Rusya havacılık sektöründen bir kaynağın açıklamasında, “Rosaviatsiya, Türkiye’ye charter uçuşlarının durdurulabileceği uyarısını içeren mektubu havayolu şirketlerine gönderdi. Neden olarak, Türkiye’deki karmaşık siyasi durum gösterildi” dedi. Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) yetkilisi Svetlana Sergeyevna, yaptığı açıklamada, ellerinde Türkiye’ye charter uçuşlarının durdurulabileceğine ilişkin herhangi bir bilginin olmadığını söyledi. Konu hakkında Rusya’dan yapılan diğer açıklamalar ise şöyle:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov: “Bu Kremlin’in değil, daha çok hükumet ve Rusya Havacılık Kurumu’nun konusu.”

Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç: “Bana göre, bu bilgi boş bir endişeye değil daha çok uyarıya benziyor. Bunun hemen uygulanmaya başlanacağını düşünmüyorum. Türkiye’deki olayları takip edeceğiz ve durumun hükümetin kontrolü altında olmasını ümit edeceğiz.” Klintseviç, Türk yönetiminin Suriye krizinin çözümünde takındığı tavrın terörle mücadeleye olanak sağlamadığını ve zaten zor olan Türkiye’deki siyasi durumu daha da zorlaştırdığını da ifade etti.

Rusya’dan gelen açıklamaları değerlendiren Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, ABD’nin Suriye politikaları sonrasında böyle bir karar alınmış olabileceğini söyledi. Her ülkenin kendi güvenlik politikaları olduğunu ifade eden Karasar, “Rosaviatsiya’nın açıklamasında çok bir ayrıntı yok. Fakat kararın sadece Türkiye için değil tüm charter uçuşlar için olduğu anlaşılıyor. Yaz döneminde ara ara charter uçuşlarda kesintiler olabileceği aktarılmış. Önümüzdeki günlerde durum netleşecektir” dedi. AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, Antalya’nın Kemer ilçesinde beş yıldızlı bir otelde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda konuşan Enç, Rus basınında çıkan, Rusya’nın Türkiye’ye charter seferlerini durdurabileceğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine, bu haberlerin kesinlikle doğru olmadığını söyledi. Enç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de bu konuyla ilgili telefonla görüştüğünü ifade ederek, “Rusya ile ilişkilerimizde herhangi bir sorun yok. Aksine, uçak krizinden sonra daha iyi durumdayız. Charter seferlerinin durdurulması söz konusu değil” dedi. 

UKRAYNA'NIN İLK ADRESİ

Türkiye Otelciler Birliğinin (TÜROB), Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlenen Ukrayna Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (UITT) sonrasında pazarla ilgili beklenti ve öngörüleri içeren bir sonuç raporu hazırladı. Rapora göre, Ukrayna’dan çıkan turist sayısı yıllık yaklaşık 1,5 milyon olurken, bunun yaklaşık yüzde 75’i Türkiye’ye geliyor. Ukrayna’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı istikrarlı artışla geçen yıl 1 milyonu geçmişti. 2016 yılında Ukrayna’dan Türkiye’ye yüzde 48 artışla 1 milyon 45 bin, Antalya’ya yüzde 82 artışla 527 bin ve İstanbul’a yüzde 7 artışla 270 bin turist gelmişti. Rapora göre, Ukraynalı turistlerin Türkiye’de kalışlarında kolaylıklar sağlandı. Geçen yıl Ukrayna vatandaşlarına son 180 gün içerisinde toplam kalış süresi 90 günü geçmemek kaydıyla 60 gün olarak uygulanan vize muafiyeti 90 güne çıkarıldı. TÜROB raporuna göre, Ukraynalı turistlerin ortalama tatil süresi 10 gün civarında bulunuyor. Rezervasyon dönemleri genel olarak tatil başlangıcının 1-2 ay öncesinde gerçekleşiyor.

16 NİSAN'A VURGU YAPILDI

Rusya Tur Operatörleri Birliği İcra Direktörü Maya Lomidze’nin 16 Nisan’daki referandumdan sonraki sürece dair açıklamaları dikkat çekti. Lomidze, “Türkiye’ye charter uçuşlarının henüz yasaklanmadı. Türkiye’deki siyasi olayların 16 Nisan’dan sonra negatif senaryoya göre gelişmesi, herhangi bir gerilimin yaşanması durumu için uyarılar yapılmış olabilir” dedi. Lomidze, Türkiye’ye charter uçuşların iptal edilmesi ihtimali nedeniyle, Rus turistlerin Türkiye rezervasyonlarında değişiklik talep ettiklerini de bildirdi. Lomidze, “İnsanlar arayıp duruyor. Endişeli aramalar çok fazla. Bir iptal söz konusu değil ancak insanlar tarih değişikliği istiyorlar” dedi. Tur operatörlerinden durumun açıklanmasını isteyen Lomidze, ATOR’un bu konuda yeterince bilgisi olmadığını, bu tür uçuşların iptal edilip edilmeyeceğinden haberdar olunmadığını açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN