Rusya’dan kayıplar telafi edilirken ihracat da 1.5 kat arttı

Rusya’dan kayıplar telafi edilirken ihracat da 1.5 kat arttı

Uçak krizinin aşılmasıyla Rusya pazarındaki kayıplar telafi edilmeye başladı. Rusya’nın İstanbul Başkonsolosu Podelyshev, “Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı 1,5 katına çıktı. Tarım konusundaki sorunlar Rusya-Türkiye Tarım Konseyi çerçevesinde görüşülecek ve çözüme ulaşacaktır” dedi.

TİM’in “İhracat Pusulası” etkinlik zincirinin 3’üncüsü TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Rusya’nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev’in katılımı ile gerçekleştirildi. Toplantıda Rusya pazarı masaya yatırıldı. Rusya’nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Podelyshev, son bir yılda birçok çalışma yapıldığını ve ikili ilişkilerin gelişmesi konusunda önemli adımlar atıldığını, bu kısa sürede ilişkileri eski haline getirmek ve farklı alanlarda iş birliği yapmak için çok çalışma yapıldığını anlattı. Podelyshev, iş birliğinin her iki ülke için de önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Ticaret hacmimizin artması için yapılan çalışmalar sonuçlarını göstermeye başladı. İkili ticaret hacmi artık olumlu bir dinamik gösteriyor. Bu yılın ilk yarısında Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı 1,5 katına çıktı. Türkiye’nin ürettiği tarım ürünlerinin Rusya’ya ihracatı konusunda bazı sorunlar var. Fakat onlar da iş birliği çerçevesinde sırasıyla çözülmekte. Özellikle tarım konusundaki sorunlar Antalya’da Rusya-Türkiye Tarım Konseyi çerçevesinde görüşülecek ve 14 Eylül’de umarım çözüme ulaşacaktır.” Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye-Rusya ticari ilişkilerine değinerek, “Son bir yılda iki taraf arasında son derece olumlu adımlar atılıyor ve 2017 yılında kayıpları yavaş yavaş telafi etmeye başladık. İki hükümetin gayretlerini takdirle karşılıyoruz” diye konuştu. Büyükekşi, dış ticaretin yanında iki ülke arasında turizmin de çok önemli olduğunu, Rusya ile turizmde geçen yıllarda önemli azalma yaşandığını hatırlatarak, ilk 7 ayda Rusya’dan gelen turist sayısının önceki yıla göre 10 kat arttığını bildirdi. Yaşanan gelişmelerden duydukları memnuniyeti dile getiren Büyükekşi, Türkiye’nin 2023 için 500 milyar dolar ihracat ve dünya dış ticaretinden yüzde 1,5 pay alma hedefi bulunduğunu anımsattı. Toplantıda Rusya pazarındaki risk ve fırsatların konuşulacağını aktaran Büyükekşi, şöyle devam etti: “Kasım ayında Rusya’ya bir ticaret heyeti planlıyoruz. Bugünkü etkinlik bir bakıma onun da altyapısı olacak. 2017’deki artış oldukça önemli ama bu bizi tatmin etmiyor. Bu rakamlar bizim için yeterli değil. Domates sıkıntısının da aşılmasını bekliyoruz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN