Tarım Kredi gıdada aracıyı kaldıracak

Tarım Kredi gıdada aracıyı kaldıracak

Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, “Büyük miktarlı gıdayla uğraşan marketler ya da ihracatçıların doğrudan çiftçiyle muhatap olması için bir rol model oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

Gıda fiyatlarını düşürmek ve bahçeden sofraya ürün tazeliğini korumak için harekete geçen gıda birlikleri yeni bir uygulama üzerinde çalışıyorlar. Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, Tarım Kredi’nin, sözleşmeli üretim modeli ve ürün fiyatlarına yönelik yapacağı çalışmalara ilişkin değerlendirmede bulundu. Piyasanın ihtiyaç duyduğu ürünleri sözleşmeye bağlayarak çiftçiye ürettirmek için çalışma yaptıklarını ifade eden Poyraz, bir yandan da Milli Savunma Bakanlığı, üniversiteler, kamu kurumları, gıda market zincirleri gibi kesimlere tedarikçi olarak ürün temin ettiklerini söyledi. Poyraz, bu çalışmayla piyasayı belirli oranda regüle etmek istediklerine işaret ederek, “Tarım Kredi olarak büyük miktarlı gıdayla uğraşan marketler ya da ihracatçıların doğrudan doğruya çiftçiyle muhatap olması için bir rol model oluşturmaya çalışıyoruz. Şu anda tüketim ile üretim arasında aracılar var ve sağlıklı ilişki kurulması noktasında zaman zaman problemler, sıkıntılar yaşanıyor. Biz, her iki tarafın da ihtiyacını karşılıyoruz” diye konuştu. Geçmiş dönemlerde, sözleşmede belirlenen fiyatla piyasada oluşan fiyatın farklı olması nedeniyle sözleşmeli üretim modelinin başarılı olamadığını hatırlatan Poyraz, şöyle devam etti: “Örneğin, sözleşmeye ‘Ürününü 5 liradan alırım’ yazmışlar. Hasat döneminde ürün fiyatı 7 liraya çıkmış. Üretici ürününün tamamını vermek istememiş. Tam tersine kimi zaman da fiyat 3 liraya düşmüş. Ürünün fiyatı 3 liraya düştüğü zaman çiftçi zarar etsin istemiyoruz. Bu nedenle ürün fiyat sigorta sistemi üzerine çalışıyoruz. Ürünün maliyeti 4 lira ise 3 liraya düştüğü zaman aradaki 1 liralık farkı sigorta kapsamına alabilir miyiz noktasında çalışma yapıyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) de benzer şekilde destekleme alımı yapıyor, fiyat çok düştüğü zaman piyasaya alıcı olarak giriyor. Biz de ürün fiyat sigortası gibi model olabilir mi diye çalışıyoruz.”

’ET KONUSUNDA BAYRAMLARA HAZIRIZ’

Et fiyatlarının düzenlenmesinde herkesimin çıkarlarını dikkate aldıklarını vurgulayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, şöyle devam etti: “Şu anda 29 liraya kıyma, 31 liraya da kuşbaşı satışlarımız devam etmektedir. Benim için birinci derecede önemli olan yerli üretici arkadaşlarımın mağdur edilmemesidir. Et fiyatlarını baz alırken hep yerli üreticinin maliyetine ve kar oranlarına bakıyoruz eğer zarar edecek olurlarsa o zaman Türkiye zarar eder. Bundan 15 gün önce piyasada bazı spekülatif amaçlı ‘Ramazan geliyor, et yeterli kadar gelmeyecek’ gibi bir hesap içerisinde olan arkadaşlarımızın piyasaya hayvan vermemesi nedeniyle ve ramazanı beklemesi nedeniyle fiyatlar 28 buçuk liraya kadar karkasta çıktı ama biz gerekli önlemleri aldık. Şu anda fiyat karkasta 26 buçuk liraya düşmüştür. Biz Ramazana da Kurban Bayramına da et konusunda hazırız.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN