El Bab hallolmak üzere bundan sonraki süreçte Münbiç ve Rakka var

El Bab hallolmak üzere bundan sonraki süreçte Münbiç ve Rakka var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez ülkeleri ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, Fırat Kalkanı’ndaki nihai hedefi açıkladı: El Bab hallolmak üzere bundan sonraki süreçte Münbiç ve Rakka var. Hedef 4-5 bin kilometrelik güvenli bölgedir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üç günlük Körfez ülkeleri ziyareti başladı. Erdoğan, ilk durağı Bahreyne hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında önemli mesajlar verdi. “El-Bab şu anda hallolmak üzere. Bundan sonraki süreçte doğuya yönelik Münbiç ve Rakka olayı var” diyen Erdoğan, özetle şunları söyledi:

* SURİYELİ ŞEHİTLERİN HATIRASI: Son birkaç ayda Suriye konusunda dönüm noktası diyebileceğimiz hadiseler oldu. Siyasi çözüm sürecinin ilerletilmesi, Suriye’de akan kanın bir an önce son bulması için de yoğun çaba içerisindeyiz. Suriyeli şehitlerin hatırasına halel getirmeden adalet, meşruiyet ve hakkaniyet çerçevesinde bölgedeki tüm taraflarla yoğun temaslar sürdürüyoruz.

* FIRAT KALKANI HAREKATI: Şu anda El-Bab, gerek bizim tarafımızdan, gerekse Özgür Suriye Ordusu tarafından dört bir yandan kuşatılmış vaziyette ve güçlerimiz Özgür Suriye Ordusu ile birlikte de merkeze inmiş vaziyette. En önemli nokta olan hastane kısmı. Zaten birkaç gün önce tamamen alınmıştı ki orası hakim bir noktaydı. Bu hakim noktayı bizler ele geçirdikten sonra süreç çok daha hızla lehte gelişmeye başladı. Şu anda da merkeze girilmiş vaziyette. Merkeze de girilmesi hasebiyle artık DEAŞ güçleri tamamıyla El-Bab’ı terk etme süreci içerisine girdi. Öyle zannediyorum ki artık bundan sonrası an meselesidir. Planlanan istikamette gelişmeler devam ediyor.

* BAHÇELİ’YE RUSYA YANITI: Konuyla ilgili açıklamalar yapıldı. Bu süreç içerisinde bizlerin işleri çok daha hassas, dikkatli şekilde götürme gayretlerimiz var. Zira CIA Başkanının gelişiyle, bu arada Amerika Birleşik Devletleri Başkanı ile yaptığımız görüşme ve bu arzu edilmeyen olay sonrası Sayın Putin ile yaptığımız görüşme, Genelkurmay Başkanlarımızın yapmış olduğu görüşmeler, hepsi bu hassasiyetin nereden nereye varmakta olduğunu göstermesi bakımından çok çok önemli. Zira bizim buradaki hedeflerimizi biliyorsunuz. Ben bu hedefi tekrar açıklıyorum. O da terörden arındırılmış güvenli bölge için çalışma yapıyoruz. Bu çalışmanın en doğu ayağında Cerablus vardır, en batı ayağında El-Rai vardır. Güneye doğru ilk etapta Dabık halloldu. Sonra El-Bab şu anda hallolmak üzere. Bundan sonraki süreçte doğuya yönelik Münbiç ve Rakka olayı vardır.

* HEDEF GÜVENLİ BÖLGE: Hedef burada, 4-5 bin kilometre karelik terörden arındırılmış güvenli bölgedir. Bu güvenli bölgenin halliyle birlikte de hem Suriye’den göçü, ilticayı önlemek, onlara orada yerleşim alanlarını temin etmek hem de bizim kamplarımızdaki insanları kendi topraklarına döndürmek. Tabii bunu yapabilmek için de onlara bizim oralarda adeta yeni şehirler kurmak gibi bir gayretimiz var. Ben bu düşüncelerimi Sayın Trump ile de paylaştım. Koalisyon güçleriyle de başta Almanya olmak üzere, onlarla da paylaştım. Bizler burada her türlü altyapı çalışmalarında görev alırız.

* UÇUŞA YASAK BÖLGE: Bu bölgede ikinci adım uçuşa yasak bölge konusu. Siz burayı yapıyorsunuz ama bu terörden arındırılan bölgeyi uçuşa yasak bölge olarak ilan etmediğiniz sürece orada güvenlik tabii ki olamayacaktır. Onu da uçuşa yasak bölge olarak ilan edip ki bunu Amerika ile de Rusya ile de görüştük, o zaman orada güvenlik olacağı gibi bir de kendi içinde onlar milli ordusunu da oluşturmak suretiyle kendini güvende hissedecektir. En önemlisi tabii ki bir eğit-donat olayıdır. Bu eğit-donatı da başından itibaren zaten bizler yürütüyoruz. Özgür Suriye Ordusu bu eğit-donat kapsamında yetiştirilmiş bir ordudur.

* BM’YE ÜÇ ÖNERİ: Sayın Guterres ile yaptığımız toplantıda benim başından itibaren teklif ettiğim üç başlık var. Bu üç başlık; eğit-donat, uçuşa yasak bölge, terörden arındırılmış güvenli bölge. Sayın Guterres ile bu başlıklar noktasında mutabıkız. Yani BM’den böyle bir şey çıkmadı diye bir şey yok. Yeter ki BM Güvenlik Konseyi böyle bir kararı versin, bunun gerisi gelir. Burada bir sıkıntı yok.

* DEAŞ’IN MERKEZİ RAKKA: El Bab’dan sonra durmak; böyle bir şey de yok. Bir defa El Bab, bizim nihai hedefimiz değildir. Bizim nihai hedefimiz, DEAŞ’tan bu bölgenin temizlenmesidir. Kaldı ki biz şu anda biliyorsunuz, üç bini aşkın DEAŞ’lıyı etkisiz hale getirdik. Fakat, DEAŞ’ın asıl merkezi El Bab değil, asıl merkezi Rakka ve Rakka temizlendiği andan itibaren özellikle bu bölge terörden arındırılmış bir bölge haline gelmiş olacak. Buradaki nihai hedef de 5 bin kilometrekarelik bir alanı temizlemektir.

* MÜNBİÇ İŞGAL ALTINDA: Bizim Türkiye olarak burada kalmak gibi bir hedefimiz yok. O ayrı bir konu ama nasıl Cerablus temizlendi, DEAŞ oradan defedildi ve oraya Cerablus’un kendi insanı yerleşti. El-Rai temizlendi, El-Rai’ye geldi oranın kendi halkı yerleşti. El Bab, tamamen oradan DEAŞ gittiği zaman bitti demek değil. Oraya da gelecek El Bablı yerleşecek. Fakat bakın bir Münbiç’te, Münbiç’in aslında yüzde 90 halkı Arap’tır ama şu anda oraya kendi halkı yerleşememiştir. Niye? PYD, YPG orayı şu anda işgal etmiş vaziyette. Bize verilen söz, orayı onların boşaltacağıdır, daha boşaltmadı bunlar. İşte şimdi DEAŞ’ı, YPG’yi ve PYD’yi buralardan boşalttıktan sonra Rakka’dan da DEAŞ’ı boşalttığımız anda, oradan defettiğimiz anda oraya Araplar gelip, kendi halkı gelip yerleşecektir. Kendi halkı yerleştikten sonra kendi milli ordusuyla da inşallah buraları güvence altına aldıktan sonra zaten bizim orada kalmamız çok ama çok lüks olur.

16 NİSAN AYNI ZAMANDA 15 TEMMUZ’UN YANITI OLACAK

* REFERANDUM ANKETLERİ: Şu anda sağlıklı bir anket dönemi değil. Bazı anketler geliyor ancak asıl anket akışı araziye çıkışla birlikte yoğunlaşacaktır. Şu anda halkın henüz cumhurbaşkanlığı sistemini tam olarak anlama konumuna geldiğine ihtimal vermiyorum. Bunun halka mal edilmesi, anlatılması gerek. Ama şunu da Mersin ve Aksaray’da gördüm, daha araziye inilmemesine rağmen halkın birçoğu da bir defa kapmış. Kaptığı şey nedir? ‘Tabii ki evet’ diyor. Bu noktaya gelmiş vaziyette. Çünkü sıkıntıları halkımız da hakikaten neler olduğunu, işin ucunun nereye vardığını gayet iyi biliyor. Çünkü bir tarafta bu ülkeyi bölmeye, parçalamaya çalışan bir terör örgütü var. Bölücü terör örgütünün beraber hareket edenleri var.

* HAYIR DİYENLERİN KONUMU: Bölücü terör örgütü ‘hayır’ diyor. Şu anda Kandil’de olanlarla, onların uzantılarıyla hareket edenler ne diyor? Hepsi birden ‘Hayır’ diyor. Öyleyse benim milletim, o Kandil’dekilerle beraber, benim 248 şehidimi, o şehadete gönderenlerle beraber, 2 bin 193 gazimi gazi yapan ve devletimin, ordumun o uçaklarıyla, helikopterleriyle, tanklarıyla, toplarıyla, modern silahlarıyla bir tarafta öldürenler, yaralayanlar var, onlarla beraber hareket etmeyecektir. Onlara da 16 Nisan’da ben inanıyorum ki ‘evet’ demek suretiyle gereken cevabı verecektir. Çünkü 16 Nisan aynı zamanda 15 Temmuz’un cevabı olacaktır. 15 Temmuz’a önemli bir çıkış olacaktır. ‘Hayır’ diyenlerin konumu aslında 15 Temmuz’un bir yerde de yanında yer almaktır.

17-02/13/aaa-1486943806.jpg

‘BAHREYN’İN YANINDA OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bahreyn Kralı Hamad Bin İsa El Halife başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, açıklamasında Bahreyn Kralı’nın Ağustos ayında Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarete değinerek, “En zor günümüzde yanımızda durarak gönlümüzde daimi bir taht kurmuştunuz. Şimdide Şeyh İsa bin Salman Al Halife Madalyasıyla bizleri onurlandırdınız. Bu madalyayı Türk ve Bahreyn devletleri ile Türk halklarının kardeşliğinin bir nişanesi olarak kabul ediyorum” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini “Türkiye hem iyi hem de kötü gününde Bahreyn’in yanında olmayı sürdürecektir” ifadeleriyle tamamladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN