Emeklilerin promosyon çilesine ‘Yıldırım’ çözüm

Emeklilerin promosyon çilesine ‘Yıldırım’ çözüm

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yıllardır beklediği banka promosyonlarında gözler Başbakan Binali Yıldırım’a çevrildi. Son aşamaya gelinen promosyonda Yıldırım, rakamın artırılması konusunda bankalar ile bir araya gelecek. Emeklilerin alacakları promosyon, aylık tutarlarına göre değişiklik gösterecek.

Yaklaşık 11,5 milyon emeklinin yıllardır beklediği banka promosyonu konusunda son aşamaya gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bankalar arasında yaklaşık bir yıldır süren görüşmeler tamamlanarak, pazarlıkta ulaşılan son rakam Başbakan Binali Yıldırım’a sunuldu. Bu rakamın kamuoyu beklentisinin altında kalması nedeniyle, Başbakan Yıldırım’ın rakamın artması için bankalar ile toplantı yapması bekleniyor. İlerleyen günlerdeki olası toplantının ardından Yıldırım’ın, hükümetin emeklilere aylıkları karşılığında bir miktar banka promosyonu verilmesi vaadini sonuçlandırıp, verilecek promosyon rakamını yeni yıldan önce açıklayacağı tahmin ediliyor.

Yüksek aylık alan emeklinin yüksek, düşük aylık alan emeklinin ise düşük miktarda yararlanacağı promosyon imkânı, aylık oranına göre farklı kademelerden oluşacak. Öte yandan, SGK tarafından 2015’te 485 bin 410’u yaşlılık, 11 bin 847’si malullük/vazife malullüğü olmak üzere toplam 497 bin 257 kişiye emekli aylığı bağlanmıştı. Sisteme yeni dahil olanlar ile geçen yıl emeklilere aylıkları kapsamında toplam 152 milyar lira ödeme bankalar aracılığıyla yapılmıştı.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, 2007/21 sayılı Başbakanlık genelgesiyle kamuda çalışanların maaşları karşılığında aldığı banka promosyonunun, emeklilere de aylıkları karşılığında verilmesi talebini ilk kez kendilerinin gündeme getirdiğini savundu. Bu yönde kamuoyu oluşmasının ardından AK Parti’nin de emeklilerin sesine kulak verip konuya seçim beyannamesine yer verdiğini belirten Ergün, “Yıllardır talep ettiğimiz banka promosyonunda artık sona yaklaşılmış olmasının memnuniyetini yaşıyoruz. Bu memnuniyetimizin dört başı mamur bir mutluluğa dönüşmesi için verilecek rakamların emeklilerin beklentilerini karşılayacak, yaralarına merhem olacak miktarda olması gerekiyor” dedi. Milyonlarca emeklinin Başbakan Yıldırım’a sunulan promosyon çalışmasının sonucunu merakla beklediğini dile getiren Ergün, şöyle konuştu: “Genel merkezimizi her gün Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce emekli arayıp promosyon konusunu soruyor. Ülkesine yıllardır hizmet etmiş bu insanlar, yıllık 100-150 lira gibi rakamları düşük bulup, Sayın Başbakan’dan rakamları yükseltmesini bekliyorlar. Bu karşılanırsa hükümet ve Binali Bey bize çok büyük ve anlamlı bir yılbaşı hediyesi vermiş olur.”

2015’TE ENFLASYONA GÖRE YÜZDE 2,32 ZAM

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, her yılın ocak ve temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon oranında zam alıyor. 2015 yılında enflasyon rakamları, temmuzda yüzde 0,45, ağustosta 0,09, eylülde yüzde 0,14, ekimde yüzde 1,90, kasımda ise yüzde 0,18 artmış ve 5 ayın toplamında yüzde 2,76’ya ulaşmıştı. Aralık ayı enflasyonun yüzde 0,44 düşmesiyle SSK ve Bağ-kur emeklisinin maaşlarına 2015 yılı başında alacakları zam oranı yüzde 2,32 olmuştu.

MAAŞ PROMOSYONU NEDEN ÖNEMLİ?

Emekli maaşları, banka hesaplarına önceden aktarılıyor. Bankalar da maaş ödemelerini belli takvime yayarak ödüyor. Örneğin 5,4 milyon civarındaki SSK emeklisine maaşları her ayın 19’u ile 25’i arasında ödeniyor. Bankalar bu arada hesaplarındaki emekli maaşlarını işletme imkânı buluyor. Ayrıca maaşını bankamatikten çeken milyonlarca emekli, 10 TL’nin altındaki miktarları bankada bırakıyor. Emekli sayısının 10 milyon 300 bin olması sebebiyle bankalarda bırakılan küçük miktarlar ciddi rakam oluşturuyor. Bankalar, birkaç bin çalışanı olan kurumlara bile ciddi miktarda maaş promosyonu ödüyorlar.

3 YILLIK DÖNEM İÇİN ANLAŞILACAK

Emekliler anlaşılan tutarı 3 yıllık dönem için alacak. Bu süre içerisinde emeklinin promosyonu aldığı bankayı değiştirmemesi gerekecek. Promosyon için emekliye kredi kartı ve kredili mevduat hesabı gibi şartlar sunulamayacak. 3 yıllık ödemenin peşin olarak tek seferde mi yapılacağı, yıldan yıla 3 eşit taksitte mi verileceği anlaşmanın belli olacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN