Emekliye en az 300 lira

Emekliye en az 300 lira

Türkiye’de 11,5 milyon emekliye promosyon müjdesi geldi. Başbakan Binali Yıldırım, bin liranın altında maaş alan emeklilere 300 lira, bin ile 2 bin lira arasına 375 lira ve 2 bin liranın üzerine 450 lira ödeneceğini açıkladı. Bu paranın tek seferde yatırılacağını belirten Yıldırım, hesaplara 3 aya kadar geçeceğini bildirdi.

EKONOMİ SERVİSİ

Başbakan Binali Yıldırım, emeklilere promosyon müjdesi verdi.  Başbakan Yıldırım, bin liranın altında maaş alan emeklilere 300 lira, bin-2 bin lira arasında 375 lira ve 2 bin liranın üzerinde aylık alan emeklilere 450 lira promosyon ödemesinin tek seferde yatırılacağını açıkladı. Ankara’da Cuma Namazı sonrasında çıkışta basın açıklaması yapan Başbakan Binali Yıldırım, gündemdeki sıcak gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye’de asgari ücretin önceki gün belli olduğuna işaret eden Yıldırım, böylelikle yıllık yüzde 10’a yakın bir artış olduğunu belirtti. Bu oranın enflasyonun üzerinde bir artış olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şunları söyledi: “Gönül arzu ederdi ki daha fazla olsun, ancak ileride imkanlarımız arttıkça, daha fazlasını vermek için gayret göstereceğiz.” Türkiye’de emeklilik hakkından yaklaşık 11,5 milyon kişinin yararlandığına vurgu yapan Başbakan Yıldırım, 2016 yılı bitmeden emeklilere promosyon müjdesi verdi.

EN YÜKSEK 450 LİRA

Emeklilerin iyi şartlarda yaşamasının öncelikli hedefleri arasında olduğunun altını çizen Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi, 2017 yıl maaşlarına ilaveten ‘promosyon’ diye bilinen bir ödeme yapılacak. Bin lira altında emekli maaşı alanlara bir seferde 300 lira, bin-2 bin lira arasında 375 lira, 2 bin liranın üzerinde maaş alana 450 liralık ödeme tek seferde yapılacak. Bu neyin karşılığı? Emekli maaşını bankaya yatıran devlet. Bankalar bu parayı tuttukları için buna karşılık emeklilerimize böyle bir imkan sağlanıyor.

Uzun ve yorucu bir pazarlıktan sonra anlaşma gerçekleşti. Türkiye’de 11,5 milyon kişi emeklilik hakkından yararlanıyor. Bunun 8,5 milyonu bin - 2 bin lira aralığında ve onlar 375 lira alacak. Hayırlı olsun.” Bu ödemenin maliyeti hakkında da bilgi veren Başbakan Binali Yıldırım, “Bunun yıllık tutarı 5 milyar lira. Bu kadarlık bir kaynak hükümetimiz, bankalar tarafından emekli maaşlarına ilave olarak promosyon şeklinde sağlanacak. Hesapların bankada üç yıl tutulması karşılığında banka tarafından ödeme yapılacak, ancak tek seferde yapılacak. Bu 2017 de emeklilerimizin maaş aldığı takvime uygun olarak ödenecek. Emeklilerimizin maaş alma durumuna göre 1 ile 3 ay arasında ödenecek” dedi. Yıldırım, 2016’nın zor bir yıl olduğunu ve terörle mücadeleyle geçtiğini söyledi.

HESAPTA 3 YIL KALMA ŞARTI

Türkiye’de promosyondan 11,5 milyon emeklinin yararlanacağını belirten Başbakan Yıldırım, “Bunun 8,5 milyonu yani yüzde 75’ten fazlası bin-2 bin lira aralığında, onlar 375 lira alacak. Yüzde 6,5 civarında 2 binin üzerinde var, onlar 450 lira alacak.” dedi. Yıldırım, hesapların bankada 3 yıl tutulmasının karşılığı olarak bu ödemenin yapılacağının altını çizdi. “Bankalar ikna olmuyordu, siz mi devreye girdiniz?” sorusuna Yıldırım, “Orasını karıştırmayalım, sonunda mutlaka bir uzlaşma, çözüm var. Tabi kolay olmadı ama o tarafı geride kaldı” yanıtını verdi. Yıldırım, bankalara da fedakarlık yapıp, sorumluluk aldıkları için teşekkür etti.   

KİM NE KADAR ÖDEME ALACAK?

* 2017 yılında 1.000 lira altında maaş alan emekli 300 lira,

* 1.000-2.000 lirada 375, 2.000 lira üzerine 450 lira alacak.

* Ödeme tek seferde yapılacak, hesaba 1-3 ayda yatırılacak,

* 2017 yılında ise en düşük asgari geçim indirimi 133 lira.

* Böylelikle, 2017’de bekarlar için AGİ 133,31 lira olacak

* Evli ve eşi çalışmayan 1 çocuklu için bu tutar 180 lira olacak.

* Evli ve eşi çalışmayan 2 çocuklu çalışanlar için bu rakam 200 lira, üç çocuklular için de  213 lira olarak uygulanacak.

* İşsizlik maaşı üst limiti 1, 318 liradan 1,421 liraya yükselecek, en düşük işsizlik maaşı ise 659 lira yerine 711 lira olacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN