Gerilim baş ağrısından şikayetçi misiniz?

AĞRIYA YOLCULUK-3
Strese bağlı olduğu, tedavisinin de olmadığı düşünülen gerilim baş ağrısı

Stres baş ağrımızın gerçek nedeni değildir. Gerilim baş ağrısı (tension headache), adı üstünde gerilmelerden kaynaklanır. Bu gerilme kaslarda olmaktadır. Stresten kaynaklandığı düşünülse de stres artıran faktördür. Strese bağlı oluyor, hayatım da stresli başım hep ağrıyacak düşüncesinden uzaklaşmak gerekir. Stresin artışıyla ağrının yoğunlaşması doğru bir gözlemdir ama nedeni değildir. Her erişkin insanın kendi yaşamında önemsediği stres kaynakları vardır ama herkesin gerilim baş ağrısı yoktur. Basit gerilim baş ağrısı olanlarda günün sonuna doğru ağrı artar. Uyuyunca hasta rahatlar. Diş sıkmanın olduğu vakalarda ise günün stresi gece diş sıkmayı artırdığı için sabah ağrılı uyanılır. Diş sıkmanın olduğu vakalar kronik yani sürekli baş ağrısı olanlardır. Bu hastaların başları hep ağırdır, taşımakta zorlanırlar. Boyunlarında spazm vardır. Dikkat ve konsantrasyonları azalır.
Toplumda en sık görülen baş ağrısı nedenidir. İnsanların yüzde 80’i yaşamları boyunca gerilim baş ağrısı yaşamaktadır. Bunların yüzde 40’ında sürekli ve komplike gerilim baş ağrısı gelişir. Kişiyi günlük hayattan alıkoymayan ılımlı, orta düzeyde, tüm başı kapsayan ağrılardır. Daha çok başta ağırlık, basınç, sıkışma tarzında ifade edilir. Gerilim baş ağrısı bulantı, kusma, ışıktan rahatsız olma gibi migren özellikleri taşımaz. Gerilim baş ağrısı çekenlerde farklı düzeylerde anksiyete, depresyon, bastırılmış öfke mevcuttur. Çeşitli düzeylerde dikkat ve konsantrasyon güçlüğü vardır. Hastalar zihinsel ve düşünsel üretkenliklerinin olumsuz etkilediğinin farkındadır. Bu hastalarda ortak özellik, baş-boyun bölgesi kaslarındaki spazmdır. Stres belirleyici gibi görünse de yaşama dairdir. Bu hasta grubunun mükemmeliyetçi, fazla sorumluluk alan yapıları değiştirilemez ama kas spazmını çözmek, hastaların yaşam kalitesini oldukça yükseltir. Gerilim tip baş ağrısı yaşayanlarda stres ve strese yatkınlık dikkat çekici özelliktir. Ayrıca hastaların tümünde boyun omurga yapısında düzleşme tespit edilmektedir. Ancak bu iki özellik gerilim tip baş ağrısının nedeni değildir. Stres ağrıyı arttırır, boyun kaslarındaki spazm ise düzleşmeye neden olur.

Gerilim tip baş ağrısından kurtuluş nasıl olur?

Klasik tedavide kas gevşeticiler yanı sıra antidepresanlar kullanılmaktadır. Antidepresanlar stres faktörünü kısmi azaltmaktadır. Yeterince etkili olamaması ve ilacın kullanıldığı sürece etkili olması tedavide sıkıntı yaratmaktadır. Çünkü yaşamın stresi ve kişilik özelliklerimiz kolay değişmemektedir. Gerilim baş ağrısı da hayatımız boyunca azalıp artarak devam etmekte ve yaşam kalitemizi bozmaktadır. Gökmen Yaklaşımı’nda bu iki durum tespit edilir ama toplumda benzer özelliği olmasına rağmen gerilim baş ağrısı olmayan kişilerde göz önünde bulundurularak diğer nedenler araştırılır. Öncelikle boyun-ense bölgesi kas spazmını arttıran bozucu alanlar tespit edilmelidir. Bu bölge bozucu alanları nöral terapi yaklaşımı ile düzeltilir. Hastaların büyük bir bölümünde temporomandibular eklemle (çene eklemi) ilişkili tedavi gerekliliği vardır. Ülkemizde bu alanda uzman hekim sayısı neredeyse nöral terapi uzmanı kadar çok azdır. Doğru bir bruksizm (diş sıkma) ve eklem tedavisi protez ve gnatoloji uzmanınca nöral terapiye ek olarak yapılırsa gerilim tip baş ağrısında çok iyi sonuçlar alınabilir. Sürekli başta ağırlık, ensede kas spazmı ve kafanız sepet gibi yaşamak zorunda değilsiniz…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.