Emisyon skandalı Volkswagen'den Audi, Seat ve Skoda'ya sıçradı

Emisyon skandalı Volkswagen'den Audi, Seat ve Skoda'ya sıçradı

Volkswagen skandalının etkileri giderek daha da derinleşiyor. Egzoz emisyon testi manipülasyonunun aynı yazılımı kullanan Audi ve Seat’ı da vurması bekleniyor. BMW ise, azot oksit emisyonu değerleriyle ilgili sıkıntı yaşayacak gibi gözüküyor.

Almanya’nın otomotiv devi Volkswagen, egzoz emisyon testi manipülasyonu skandalı sebebiyle gündemden düşmüyor hatta her geçen gün adından daha çok bahsedilir hale geliyor. Dünyanın en büyük otomobil markası olmak için Japon Toyota ile kıyasıya rekabete giren Volkswagen, söz konusu skandal sebebiyle büyük yara aldı. Hatta söz konusu olay sonrasında, kafalarda şirketin batabileceğine ilişkin soru işaretleri bile oluşmaya başladı. 

Şirketin ABD’ye sattığı 2.0 litre dizel motora sahip araçlarının, emisyon testlerinin manipüle edilerek çevreyi 40 kat daha fazla çevreyi kirlettiğinin tespit edilmesinin ardından zor günler yaşamaya başlayan Volkswagen’in 482 bin araç için 18 milyar dolara yakın ceza ödeyebileceği söyleniyor.

11 milyon dizel model etkilenecek

Öte yandan, Le Figaro’nun haberine göre, Volkswagen’den yapılan açıklama, dünyada 11 milyon dizel modelin yazılım skandalından etkileneceğini gösteriyor. Hatta Audi, Skoda ve Seat markalarının da egzoz emisyon testi manipülasyonundan dolayı sıkıntı yaşamasına kesin gözüyle bakılıyor. 

Hem ABD hem de Avrupa ülkelerini önemli ölçüde etkileyen bu skandalla ilgili detaylar da belirginleşmeye başladı. Bu noktada belki en çok sorulan soru hangi araçların bu skandaldan etkilendiği idi. Bugün bu sorunun da cevabı netlik kazanmaya başladı.

ABD’de 2009-2015 yılları arasında üretilen dizel motorlu 4 silindirli 2 litrelik ve EA189 tipi Golf, Jetta, Beetle, Passat ve Audi A3 araçların geri çağırılacağı duyuruldu.

Konuyla ilgili Audi, bugün, 2.1 milyon aracın bu yazılıma sahip olduğunu açıkladı. 

Avrupa’da hangi modeller etkilenecek?

Volkswagen: 

Polo (1.6L)

Golf / Golf Cabriolet / Golf SW / Golf Plus (1.6L et 2.0L)

Jetta (2.0L)

Passat / Passat SW (2.0L)

CC (2.0L)

New Beetle (2.0L)

Scirocco (2.0L)

Tiguan (2.0L)

Touran (2.0L)

Sharan (2.0L)

Transporter 6 (2.0L) - Ticari 

Audi (2008-2015 üretimi araçlar): 

A1 (1.6L)

A3 (2.0L)

A4 (2.0L)

A5 (2.0L) 

A6 (2.0L)

Q3 (2.0L)

Q5 (2.0L)

TT (2.0L)

Seat: 

Ibiza (2.0L)

Leon (2.0L)

Altea (2.0L)

Exeo (2.0L)

Skoda: 

Fabia (1.6L)

Octavia (2.0L) 

Superb (2.0L)

Yeti (1.6L et 2.0L))

Bununla birlikte EA189 motoruna sahip olan Japon markası Mitsubishi de 2005-2012 yılları arasındaki modeli Outlander’ı ile ilgili aynı sorunu yaşayacak. 

Başka markalar da etkilenecek mi? 

Söz konusu yazılım programından dolayı bu skandaldan etkilenecek başka bir üretici bulunmuyor. Fakat son günlerde BMW’nin başka bir çevre kirliliği sorunuyla gündeme geldiği söyleniyor. 

Auto Bild’in haberine göre, Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi (ICCT) testleri, BMW X3 xDrive 20d’nin azot oksit seviyesinin Euro 6 normlarının 11 kat üstünde olduğunu gösteriyor. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN