Volkswagen batıyor mu?

Volkswagen batıyor mu?

ABD'de egzoz gazı testlerinde usulsüzlük yaptığı iddiası ile incelemeye alınan Volkswagen dört silindirli dizel araç satışlarını durdurdu. Kriz Asya'ya sıçradı ve Güney Kore'de Volkswagen marka araçları incelemeye alacağını duyurdu. Tüm bunların üzerine AB Volkswagen için yetkilileri toplama kararı aldıklarını açıkladı

Volkswagen'nin ABD CEO'su egzos testinde yapılan usulsüzlükler ortaya çıktıktan sonra ABD'li yetkililere karşı dürüst olmadıklarını söyledi ve işi batırdıklarını itiraf etti. Bu olayın patlamasından sonra olaylar silsilesi Volkswagen'nin peşini bırakmadı ve kar topu gibi büyüyerek ilerledi.

Önce manipülasyon skandalı ardından araç satışlarının durdurulması onun ardından dibe vuran hisseler onun ardından krizin Asya'ya sıçraması ve son olarakta AB'nin Volkswagen için yetkilileri toplama kararı alması. Bu kadar olayı peş peşe yaşayan Volkswagen'nin nasıl adım izleyeceği gerçekten merak konusu.

18 milyar dolar ceza gelebilir

Alman Volkswagen tröstünün ABD'de satılan araçlarının zehirli gaz emisyonunu manipüle ettiğinin ortaya çıkarılması skandala neden olmuştu. ABD'de şirket hakkında inceleme başlatılmıştı. Volkswagen incelemenin ardından 18 milyar dolara kadar ceza ile karşılaşabilir. 

ABD'deki egzoz gazı manipülasyonu dünyanın en büyük otomobil imalatçısı Alman Volkswagen şirketine pahalıya patlayacağı tahmin ediliyor. Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA) ABD'de satılan dizel motorlu VW'lerin bilgisayar ayarlarıyla oynanıp egzoz gazı testlerinde zararlı atık miktarının otomatikman düşürüldüğünü, normal seyir halindeyken ise bu değerlerin misliyle fazlasının çıkarıldığını saptaması üzerine Alman şirketi ABD'deki dört silindirli dizel araç satışlarını durdurdu.

EPA Volkswagen'den yaklaşık yarım milyon aracın bilgisayarlarındaki manipülasyon programını silmesini talep ediyor.

DW'nin haberine göre Volkswagen yönetimi, skandalın patlak vermesinin ardından araç testi için dizel araçların manipüle edildiğini doğrulamıştı. Şirketin hisse senetleri New York borsasında yüzde 19 oranında değer kaybetti. Bugün ise yüzde 5 daha hisse kaybına uğradı

Güney Kore'de de inceleme başlatıldı

Reuters'a bilgi veren Güney Kore Çevre Bakanlığı yetkilisi Park Pan-kyu, şirketin 2014 ve 2015 yıllarında ürettiği Jetta, Golf ve Audi A3 model araçların incelemeye alınacağını, inceleme kapsamına giren araç sayısının 4,000-5,000 adet olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği toplanıyor

Alman tröstü Volkswagen için Avrupa Birliği yetkilileri toplanma kararı aldıklarını açıkladı.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Lucia Caudet, Volkswagen'in ABD'deki emisyon testlerinde manipülasyon iddiasına ilişkin, "Gerçeklerin netleştirilmesi gerekiyor. Biz, Volkswagen'e yönelik bu iddiaları inceleyeceğiz" dedi

Caudet, Komisyon'da düzenlenen basın toplantısında, ABD Çevre Koruma Ajansının (EPA), Volkswagen'in ABD'de sattığı bazı dizel motorlu araçların egzoz emisyon testleri sırasında test sonuçlarını yanıltıcı yazılım kullandığı iddialarını çok ciddiye aldıklarını söyledi.

Bir çağrı da Fransa'dan

Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin ise, Volkswagen şirketi hakkında Avrupa çapında bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Europe 1 radyosuna konuşan Sapin, "VW'nin ABD'deki egsoz emisyon testi manipülasyonu" na ilişkin bir soruya, "Bence böyle bir soruşturma gerekli. Bunu Avrupa çapında yapmalıyız. Avrupa kurallarının geçerli olduğu bir pazarız" diye konuştu.

Zararı karşılamak için 6.5 milyon euro bütçe ayrıldı

Alman otomobil üreticisi Volkswagen (VW), dünya genelinde 11 milyon dizel motorlu aracın emisyon testi manipülasyonundan etkilendiğini ve zararı karşılamak için yaklaşık 6,5 milyar avroluk bütçe ayırdıklarını bildirdi. 

VW, ABD'deki egzoz emisyon testi manipülasyonuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Firmanın, olayın netleştirilmesi için çalışmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, "Volkswagen, dizel motorlarda kullanılan özel bir yazılımla ilgili usulsüzlüğü netleştirmek için son hızla çalışıyor. Volkswagen Grubu'nun Euro 6 standardında yeni dizel motorlu araçları şuan yasal gereklilikler ve çevre standartlarına uygun olarak Avrupa Birliği'nde mevcut. Söz konusu yazılım kullanımı, tüketimi ve emisyonları etkilemiyor" ifadeleri kullanıldı.

Dünya genelinde 11 milyon araç etkilendi

Dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu araçta emisyon testini manipüle eden cihazın yüklü olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Emisyondaki tutarsızlıklar, dünyada yaklaşık 11 milyon araçtaki "EA 189" tipi motorla ilgilidir. Test sonuçları ile  gerçek yol kullanımı arasında fark edilebilir bir sapma yalnızca bu tip araçlarda belirlendi. Volkswagen, teknik tedbirler vasıtasıyla bu sapmaları ortadan kaldırmak için yoğun şekilde çalışıyor. Şirket, bu nedenle ilgili makamlarla ve Almanya Federal Motorlu Taşıtlar Dairesi ile temas halindedir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN