En iyi diyaliz hizmeti Türkiye’de

En iyi diyaliz hizmeti Türkiye’de

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nin yaptığı bir araştırma, Türkiye’de hizmet alan diyaliz hastalarının yaşam kalitelerinin diğer ülkelerden yüksek olduğunu ortaya koydu.

Türk Böbrek Vakfı (TBV) desteğiyle Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü Sayısal Yöntemler Anabilim Dalı bünyesinde Prof. Dr. Rauf Nurettin Nişel başkanlığında yapılan araştırmaya göre, vakfın diyaliz merkezlerinde tedavi gören hastaların yaşam kalitelerine yönelik algıları Avrupa, Japonya ve ABD’de tedavi gören diyaliz hastalarına göre daha yüksek.

Araştırma, Prof. Dr. Nişel başkanlığında, Yrd. Doç. Dr. Ayşe Çınar, Araştırma Görevlisi Hüseyin Ekizler ve Marmara Üniversitesi’nin öğrencileri tarafından hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitelerini ölçümlemek  üzere hayata geçirildi.

Araştırmada kullanılan ‘Böbrek Hastalığı Yaşam Kalitesi KDQOL36 (Kidney Disease Quality of Life)’ ölçüm aracına göre; ‘hastalığın etkileri’, ‘böbrek hastalığının getirdiği yük’, ‘zihinsel İşlev’, ‘uyku’, ‘sosyal destek’ ve ‘hasta tatmini’ gibi kriterler değerlendirme konusu oldu. Karşılaştırma ABD, Avrupa’yı temsilen Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Birleşik Krallık ve Japonya ile yapıldı. Uluslararası mukayese sıralamasında en yüksek yaşam kalitesi puanı ile TBV diyaliz merkezleri hastaları ilk sırada yer alırken, bunu takiben ABD, Japonya ve son sırada ise Avrupa diyaliz hastaları bulundu. Ölçek değerlendirmelerine göre 2 grupta (fiziksel rol ve sosyal işlev) TBV hastaları diğer ülkelerin önünde yer aldı.

AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN