Enflasyon sepetine ayar

Enflasyon sepetine ayar

Döviz piyasasına klasik müdahaleye karşı olduğunu ifade eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyon sepetinin revize edilmesi için çalışmaların yeniden başlayacağını da sözlerine ekledi.

Yükselen döviz kuruna ilişkin açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, piyasaya yapılacak klasik bir müdahaleye karşı olduğunu belirtti. “Kura müdahale edilmemeli. Piyasalar kendi kuralları çerçevesinde dengeyi bulacaktır” diye konuşan  Bakan Zeybekci, Türk Lirası’nın kontrolsüz değer kaybını önlemek için adımlar attıklarını söyledi. Merkez Bankasının faiz artışına ilişkin değerlendirmesinde Bakan Zeybekci, “Faiz artırımı tüketim ve yatırıma zarar verebilir” değerlendirmesini yaptı.

Zeybekci enflasyon sepetinin revize edilmesi için çalışmaların yeniden başlayacağını da sözlerine ekledi. Bakan Zeybekci daha önce de enflasyon sepeti tespitinin anket ile yapıldığını anımsatmış, yıl sonunda enflasyon sepetindeki gıdanın ağırlığı ile ilgili anketten çıkan sonuçları, TÜİK’in sepet ağırlığında ne kadar yüzde ile yer almasına karar vereceğini dile getirmişti.

Türkiye’de 3 bin dolarlık milli gelir varken yüzde 27-28 olan enflasyon sepetindeki gıda ağırlığının, 9 bin 500 dolarlık kişi başına düşen milli gelirde yüzde 24 olmasının matematiğe aykırı olduğunu vurgulayan Zeybekci, Türkiye ile benzer ülkelerden örnekler vererek, Meksika’da bu oranın yüzde 17-18 civarında olduğuna işaret etti. Zeybekci, bu oranların diğer ülkelerde yüzde 20’nin altında olduğunun, sadece bir ülkede yüzde 21 seviyesinde olduğunun altını çizdi. Dolayısıyla enflasyonun 0,50 puan aşağıda olmasının Türkiye’nin tabi olduğu tüm faiz oranları üzerinde etkili olduğuna dikkati çeken Zeybekci, “Yani insanların cebini doğrudan etkileyen, insanları maliyet olarak etkileyen bir sonuç ortaya çıkıyor’’ diye konuştu.

ANKETİ SORGULAMALIYIZ

Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında, enflasyon sepetinde gıdanın oranını tespit ederken buna iyi dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Zeybekci şöyle devam etti: “Anket yönteminin yapılış tarzı veya sorularla ilgili bölümde, kime soruyorsak biz bunu, bir sivri biberin ya da bir domatesin mevsimsel etkilerden kaynaklanan bir sonuçla, yani ayaz, sıcak ya da don olması sonucunda, enflasyona yarım puan katkıda bulunuyorsa, demek ki bunu bir daha sorgulamamız gerekiyor.’’ Zeybekci ayrıca, anket yönteminin matematik anlamında sorgulanması gerektiğini kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN