Erdoğan: Kıyıdaki yavrunun hesabını insanlık verecek

Erdoğan: Kıyıdaki yavrunun
hesabını insanlık verecek

Erdoğan Avrupa yolunda ölen mültecileri hatırlatarak "Kıyıya vuran o yavrunun hesabını bütün insanlık vermeyecek mi?" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan B20 Konferansı'nda işadamlarına seslendi. İşte Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Terörle mücadele tek başımıza kalsak da sürecek. Ben buradan tüm dünya ülkelerine terörle mücadelede ortak hareket etme çağrısında bulunuyorum. Küresel sorunlara küresel çözümler bulunması gerekiyor. Her ekonomik gelişmenin ilgili ülke ile birlikte tüm dünyayı da etkilediği bir dönemde bu anlayış çok daha önemli hale geliyor. Takım oyunu sorunların aşılmasını kolaylaştırır.

G20 küresel barışa da katkı sunmalı. Bunun için platform içinde geliştirilen politikaların birbirini tamamlaması şarttır. B20 Türkiye'nin Küresel iş dünyasının en önemli platformlarından biri haline geldiğini biliyoruz.

Özellikle ilk defa bu yıl gündeme getirdiğimiz KOBİ'lerle ilgili gelişmeleri yakından takip edeceğimizin bilinmesini isterim. Krizin gerisinde yapısal sorunlar vardır. O yüzden Asya bölgesi tarihi bir fırsat ile karşı karşıyayadır. Londra-Pekin hattını önemsemeyenler başarılı olamayacaktır. Marmaray ve boğazda inşaa edilien ikinci proje bu hattın iki kıtayı birleştiren kısmı olacak.

Özelleştirme konusunda attığımız adımlarla altyapıda önemli kazanımlar sağladık.

Antalya zirvesinde dünyaya güçlü mesajlar verebileceğimize inanıyorum.

Kıyıya vuran yavrunun vebalini...

Şunu bilmemiz gerekiyor ki ekonominin en önemli tehdidi terördür. Antalya G-20 zirvesinin de çalıştaylarında bunun dışındaki çalışma yemeğinde en önemli gündemimizi bunlar oluşturacaktır.
Küresel terör sadece Ortadoğu bölgesinin değil. Dünyanın tamamının sorunu olarak varlığını sürdürüyor. Ülkemizin güneyinde pek çok ülkeyi ateşten yakan bu sorun karşısında batılı ülkelerin yeterli duyarlılığını göstermediğini gösteremediğini belirtiyorum.

Hayatını kaybeden her mültecinin vebaline ortaktır. Akdeniz’de batan bir botta mültecileri taşıyan bir botta ölen bir yavru bizim sahillerimize vurdu. Bizim sahillerimize vurdu. Bu yavrunun hesabını tüm insanlık vermeyecek mi? Bir çok savaşlarda mazotların içinde çırpınan o hayvanları vesaire farklı bir şekilde ananlar bu üç yaşındaki yavruyu onun abisini babasını hatırlamayacak mı

BM sadece 5 ülkenin çıkarını düşünüyor

Bu sistemin en önemli unsuru olan BM Güvenlik Konseyi 5 ülkenin çıkarları dışında kimsenin sorunlarına eğilmiyor.
Erdoğan söylediği için dünya medyası tarafından kötü lanse ediliyor. Eğer bizler inandığımız doğruları söylemeyecek olursak hak hakim olmayacak. Bakınız batı merkezli dünyanın geride kaldığını artık çok merkezli bir dünyanın ortaya çıktığını kabul etmek gerekir. Avrupa başta olmak üzere mülteci ve göçmen akını… Hurda gemilere binen hurda gemilere binen insanlar sadece huzuru veya yaşama imkanını arıyor. İkinci dünya savaşından sonra temel özgürlükleri belirleyen sembol olan batı ülkeleri aynı değerlere sırtlarını döndüler. Akdenizde boğulan insanlığımızdır. Akdeniz’de bizi biz yapan değerlen boğulmaktadır. Avrupa kapılarında kasten botları batırılan sınırlarda insanlık dışı muamelelere tutunan her mülteci… Cesetleri kıyılarımıza vuran her insan için yüreğimizde derin bir yara

Merhametini yitirmiş bir dünya sistemi insanların derdine derman olamaz. Ve bir başbakan olarak başbakanlığım döneminde biz açık kapı politikasıyla Suriye’den Irak’tan kim gelirse gelsin… O bombalardan kaçan insanları biz ölüme terk edemezdik, etmedik. Şu an iki milyonu aşkın insan bizim ülkemizde.
Biz insanız. Yaradılmışların en şereflisidir.

2 milyonu aşkın kişiyi kabul ettik

Şu şu şu ölçülere uyuyarsa alalım ne demek? İnsan bu. Biz Ezidisini de aldık Sünni de aldık Kürdünü de aldık hepsi içimizde. Her türlü desteği veriyoruz.
Türkiye’ye göre imkanları kat kat fazla olan Avrupa ülkelerinin kabul ettiği mülteci sayısı 200.000. Biz iki milyonu aşkın kişiyi kabul ediyoruz. AB 28 ülke arasında nasıl dağıtacağını düşünüyor mültecileri biz bir haftada kamp oluşturuyoyurz.
Orada yapılan Libya’da petrol var. Irak’ta petrol var. Oraya el koyalım. Irak’ın petrol kuyularının yüzde 80’i batının. Dünyadaki bu yapı değerli misafirler kabul edilebilir gibi değil. Tüm bu insanlara yardımcı olmaktan şikayetçi olmadık. Olmayacağız. 6.5 milyar dolar harcama yaptık bugüne kadar bu insanlar için. Bunu yapmaya devam edeceğiz. Tüm dünyanın ortak sorunu olan bir konuda yükün tamamının üzerimize bindirilmesini doğru bulmuyoruz.
Bölgede durum normale döndüğünde Türkiye huzur yaşarken diğer ülkelere aynı nazarla...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN