Erdoğan-Trump görüşmesinde karar verildi yaptırımlar eş zamanlı kaldırıldı

Erdoğan-Trump görüşmesinde karar verildi yaptırımlar eş zamanlı kaldırıldı

ABD, Rahip Brunson gerginliği sırasında ABD'deki mal varlıklarını dondurduğu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ü yaptırım listesinden çıkardı. Bu hamlenin ardından Türkiye de ABD bakanlara uyguladığı yaptırımı kaldırdı. Eş zamanlı adımların Erdoğan ve Trump'ın son görüşmesinde karar verildiği öğrenildi.

Reutres'in son dakika haberine göre; Amerika Birleşik Devletleri (ABD) iki Türk bakana uyguladığı yaptırımı kaldırdı. 

Türkiye ile Amerika arasındaki ikili ilişkilerin gerilmesine neden rahip Brunson olayında bir dizi yaptırım kararı alan ABD, iki Türk bakan için yaptırım kararı alarak, iki bakanın ABD'deki mal varlıkları ve hesapları dondurulmuştu.

Rahip Brunson, Türkiye'de yargılandıktan sonra ceza almış, yattığı süre göz önüne alınarak tahliye edilmişti. Brunson'ın tahliyesinin ardından ABD'nin ikili ilişkileri yeniden rayına sokması için bir adım atması bekleniyordu.

TÜRKİYE'DEN KARŞI ADIM

ABD'nin yaptırımları kaldırmasınına ardından Türkiye de karşı olarak devreye soktuğu ABD'li bakanlara uyguladığı yaptırımı kaldırdığını açıkladı. Açıklama, Dış İşleri Bakanlığı'ndan yapıldı.

ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİNDE KARAR VERİLDİ

Yaptırımların kaldırılmasına ilişkin açıklamanın bugün eş zamanlı olarak yapılmasına ise dünkü ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telefon görüşmesinde karar verildi. Böylece, Rahip Brunson’ın yargılama sürecinin tamamlanması ve ülkesine dönmesinin ardından iki ülke ilişkileri normalleşme sürecine girdi.

Karşılıklı açıklamaların yanı sıra süreçte ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan iki kez telefonda görüştü. İki ülkeden yapılan açıklamalarda yaptırımların kaldırılacağı mesajı da verilmişti.
 
Son olarak 29 Ekim Pazartesi günü ABD yaptırımları kaldıracağını Türkiye’ye iletti. Dün de ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telefon görüşmesine özel olarak bu konu ele alındı.

EŞ ZAMANLI AÇIKLAMA KARARI

Açıklamaların Türkiye saati ile saat 16.30’da iki ülke tarafından eş zamanlı yapılmasına karar verildi. Bu kapsamda ABD Süleyman Soylu ve Abdulhamit Gül hakkındaki, Türkiye ise Zinke ve Sessions hakkındaki yaptırım kararlarını kaldırdı. Kaynaklar, iki ülke arasında normalleşme sürecinde başka bazı adımların da gündemde olduğu bilgisini verdi.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD'nin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül hakkında aldığı yaptırım kararına ilişkin, "Yaptırım kararını kaldırmasına paralel olarak, ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile ABD İç Güvenlik Bakanı Kirsjten M. Nielsen’e uygulanan; Türkiye’ye giriş yasağı, ülkemizdeki mal varlıklarının bloke edilmesi ve ülkemizdeki gerçek ve tüzel kişilerin adı geçenlerle her türlü mali işlem gerçekleştirmesinin ve ticari ilişkide bulunması yasağı kaldırılmıştır" dedi.

ADIMLAR DOLARI DÜŞÜRDÜ

ABD'nin Türk bankalarına yönelik yaptırımları kaldırdığına ilişkin haberler ile dolar 5.43 liraya kadar geriledi. Borsa İstanbul Endeksi de yüzde 1.66 artışla 93 bin 912 puana kadar yükseldi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN