Erkeklere 164 gün doğum izni

Erkeklere 164 gün doğum izni

Finlandiya'da babaların çocukları ile daha fazla vakit geçirebilmesi için, erkeklerin doğum izni 164 güne çıkarıldı. Finlandiya'da mevcut doğum izni 4 ay 2 haftaydı. Peki Türkiye'de doğum yapan kadınlar ve erkekler ne kadar izin kullanabiliyor? Devlet memurları, özel sektör çalışanları ve taşeron işçiler için doğum izni süresi nedir? Detaylar haberimizde...

Finlandiya'da yeni hükümet, babaların çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmesini sağlamak adına, ebeveynlere eşit süreli doğum izni verilmesini kararlaştırdı. Ücretli ebeveynlik izni, her ebeveyn için 164 güne, toplamda da 14 aya çıkarılıyor. Dünyanın en genç başbakanı olan Sanna Marin, Finlandiya'da cinsiyet eşitliğini sağlamak için alınması gereken çok yolları olduğunu söylemiş, babaların, çocukları küçükken onlarla yeterince zaman geçirmemesinden şikayet etmişti. Finlandiya'da mevcut doğum izni 4 ay 2 hafta... Babalar ise çocukları iki yaşına gelinceye dek yılda 2 ay iki hafta ek izin kullanabiliyorlar. Buna ek olarak ebeveynler arasında paylaşılabilecek altı aylık bir izin de var. Ancak, babaların sadece dörtte biri bu haklarını kullanıyor.

20-02/07/b2.jpg

TÜRKİYE'DE DOĞUM İZNİ DÜZENLEMESİ NASIL?
Peki Türkiye'de doğum yapan kadınlar ve erkekler ne kadar izin kullanabiliyor. Devlet memurları, özel sektör çalışanları ve taşeron işçiler için doğum izni süresi nedir? Detaylar haberimizde... Devlet daireleri ya da özel kurumlarda çalışan anneler, doğum yapmaları durumunda, sosyal güvenlik kanunları çereçevesinde bir takım haklardan faydalanabiliyorlar. Türkiye'de kadınların doğum izni süresi, doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta olarak ayarlanmış. Doğum sürecinde çoğul gebelik, ikiz ya da üçüz doğum söz konusu olursa bu süre 18 haftaya kadar uzatılabiliyor. Bu zaman zarfı sona erdikten ise kadın çalışanın çalışması mümkün olmazsa, SSK'lı çalışanlar 12 aya, kamu çalışanları ise 24 aya kadar ücretsiz izin kullanma hakkına sahipler.

20-02/07/b3-kopya.jpg

KADINLAR İÇİN DOĞUM İZNİ SÜRELERİ
* Yukarıda ön görülen süreler SSK'lı gebelerin sağlık durumuna, işinin özelliklerine göre doğumdan önce ve sonrasında gerekirse artırılabilir. SSK Doğum İzni sürelerinin hepsi hekim raporu ile belirtilir.
* SSK'lı gebeye hamilelik süresi boyunca kontrolleri için ücretli SSK Doğum İzni verilir
* Gerekli görüldüğü takdirde, hekim raporu ile hamile kadın sağlık durumuna uygun olarak hafif işlerde çalıştırılabilir. Bu durumda çalışanın ücretinde bir indirim veyahut bir kesilme olmaz. Ancak bu durum için hekim raporu gerekmektedir.
İsteği ya da gereği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanması veya çoğul gebelik durumda 18 haftalık süreden sonra 6 aya kadar ücretsiz SSK Doğum İzni verilir. Bu SSK Doğum İzni, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
* Kadın işçilere 1 yaşına kadar, çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

20-02/07/anne-kopya.jpg

ERKEKLER NASIL DOĞUM İZNİ KULLANIYOR?
Erkeklerde doğum izni veya babalık izni olarak bilinen süreç, bebek bekleyen aileler başta olmak üzere birçok vatandaş tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Babalık izni, 4A'lı çalışanlarda, memurlarda ve 4C'li çalışanlarda farklılık gösteriyor. 
Memurların babalık izinleri 657 sayılı devlet memurları kanunda mazeret izni başlıklı maddede belirtilmiş ve kaç gün olacağı bildirilmiştir. Özel sektör çalışanının babalık izninin kaç gün olduğu 4857 sayılı iş kanunda belirtilmiştir. Peki, babalık izni ne zaman başlar? Erkeklerde doğum izni kaç gündür? İşte detaylar...

ERKEKLERDE DOĞUM İZNİ SÜRESİ NE KADAR? 
Eğer baba olan kişi devlet memuru ise; Devlet Memurları Kanunu'na göre, “Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; … verilir.” hükmü yer almaktadır. Babalık izni doğum öncesi kullanılamaz.
Baba olan kişi özel sektör çalışanıysa bu süre daha kısa. Kanunda şu ifadeler yer almaktadır: İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir…”
Taşeron işçiler için de babalık izni normal işçi statüsünde çalışan işçiler ile aynıdır. Toplam 5 gündür. Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara göre eşi doğum yapan sözleşmeli çalışan 4B'li personele eşinin doğum yapması durumunda 2 gün babalık izni verilmektedir. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN