Erken emeklilikte yaşa takılanlarda son durum ne? 2017'de EYT müjdesi var mı? Erken emeklilik

Erken emeklilikte yaşa takılanlarda son durum ne? 2017'de EYT müjdesi var mı? Erken emeklilik

Erken emeklilik konusunda yaş sorununa takılanlar verilecek müjdeli haberi bekliyor. Erken emeklilikte son durum ne? 2017 yılında EYT müjdesi gelecek mi? Tüm ayrıntıları ve son gelişmeleri sizin için derledik. Emekli olmayı bekleyen milyonlarca adayın gözü kulağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılacak olan açıklamada. İşte emeklilikte yaşa takılanlar için son durum ve gelişmeler.

2017 yılında emeklilikte yaşa takılanların gözü kulağı yapılacak olan müjdeli bir açıklamada. Peki erken emeklilikte son durum ne? 2017'de EYT müjdesi gelecek mi? Primini doldurup emeklilik yaşını bekleyenler için yapılan çalışmalar hangi aşamada? Erken emeklilik için 5 formül ne? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar ve primlerini doldurmasına rağmen yaştan emekliliğe takılanlar ile ilgili son durum haberimizde. 

2017 ERKEN EMEKLİLİKTE SON DURUM

Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. Bununla ilgili, şimdiye kadar 3 kıstas belirlenmişti.SSK'lı da 8 Eylül 1999'a kadar emeklilik için iki şart vardı.

Birincisi, sigorta süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 gün prim sayısı. Sonra üçüncü bir prim şartı daha geldi.

17-02/02/erken-emeklilik-640x360.jpg

8 Eylül 1999'dan önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde 44 ile 60 yaş arasında yaş bekleme süresi getirildi.

Memurlar ve Bağ-Kur'lular için de emeklilikte benzer şekilde yaş şartı konuldu.

Vatandaşlar ise en çok yeni yılla birlikte 2017'de erken emeklilik konusunda müjdeli bir haber bekliyor.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım'ın sinyalini verdiği Başkanlık Sistemi için referandum sinyalide seçim öncesi vatandaşları önümüzdeki yıl için ümitlendirmeye yetti.

ERKEN EMEKLİLİK KONUSUNDA 5 FORMÜL

Tüm çalışanların hayali emekli olmak. Ülkemizde çeşitli durumlarda erken emeklilik imkanı sunuluyor. İşte erken emekliğin formülleri:

Bazı meslekler için erken emeklilik imkanı sunuluyor. 'Yıpranma', 'Fiili Hizmet Süresi Zammı' denilen bu avantaj, çalışılan sürelere belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek erken emekliliğin yolunu açıyor. Yani 12 ay çalışmış kişi 15 ay çalışmış sayılıp, işe girişi 3 ay geri çekiliyor.

Erkeklerde erken emekliliğin yolu askerlik borçlanmasından geçiyor. Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, borçlanma ile hem prim şartını azaltıyor hem de 1-2 yıl kazanabiliyor. Yaşı erkene çekmek için askerliği işe girmeden önce yapmış olmak gerekiyor. İşe girilen tarih borçlanma süresini belirliyor.

Doğum borçlanmasıyla erken emeklilik, eksik primlerin tamamlanması ile oluyor. Yıl ve yaş şartını tamamlamış bir annenin eğer primi eksikse bunları tamamlamak için beklemesi gerekmiyor. 3 çocuğa kadar borçlanma yaparak, 6 yıl kazanılabiliyor. Evlat edinen annelerin de doğum borçlanması hakkı bulunuyor. Ancak evlat edinilen çocukların 2 yaşını doldurmamış olması koşulu bulunuyor.

17-02/02/1598046.jpg

15 yıl sigortalılık süresi, 3 bin 600 prim günü olanlar, emekli olabiliyor. Bu formülle emeklilik için öncelikle 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olmak ve yaş şartını tamamlamak gerekiyor.

Sürekli bakıma muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalıların, 2008'den sonra prim ödeme gün sayılarının 4'te 1'i, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve bu süreler yaştan düşüyor.

EMEKLİ'YE PROMOSYON MART AYINDA

TBB'den yapılan açıklamada, isteğe bağlı olarak bankaların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile emeklilere promosyon ödemek üzere anlaşma yaptığı hatırlatıldı.

Açıklamada, bankaların, SGK emekli maaşı ödemelerine aracılık ettikleri müşterilerine, müşterinin talebi ve SGK ile imzalanan protokoldeki şartlar dahilinde promosyon ödeyeceği vurgulanarak, 'Promosyon isteyen emeklilerden, kredili mevduat hesabı veya kredi kartı ürünlerinden birini istemesi ve işlemleriyle ilgili olmak üzere ödeme talimatı vermesi talep edilmektedir.
 
Değerlendirmelerin aksine, kredili mevduat hesabının negatif bakiye vermesi ve kredi kartının ödeme işlevi dışında kullanılması gibi bir zorunluluk aranmamaktadır' denildi.

ÖDEMELER MART AYINDA

"Hangi şartlarda, kimlere, ne miktarda promosyon verileceği protokolde açıkça düzenlenmiştir. Üç yıllık dönem için, aylık maaşı, 1000 TL'ye kadar olan emeklilere en az 300 TL; 1001-2000 TL aralığında olanlara en az 375 TL; ve 2000 TL üzerinde olanlara en az 450 TL ödenecektir. Ödemelerin üç yıllık tutarı peşin olarak yapılacaktır.

Bankalar, müşteri lehine olmak üzere, protokol ile belirlenen şartlardan farklı davranmak ve daha yüksek promosyon vermekte serbesttir. Emekliler ile SGK kapsamında gelir/aylık alan vatandaşlarımız tam bir serbestiyet içerisinde diledikleri banka ile çalışabilecektir."

Açıklamada, bankaların ticari kurum olarak emeklilere sundukları ürün ve hizmetlerden elde ettikleri kazançları emekliler ile paylaştığı dile getirildi ve "Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da, bankacılık sektörü, düzenlemelere tam uyum içinde, ülkemiz ve vatandaşlarımız için değer oluşturmaya ve refah üretmeye devam edecektir" denildi. 

Erken emeklilik konusunda yaş sorununa takılanlar verilecek müjdeli haberi bekliyor. Erken emeklilikte son durum ne? 2017 yılında EYT müjdesi gelecek mi? Emekli olmayı bekleyen milyonlarca adayın gözü kulağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılacak olan açıklamada. İşte emeklilikte yaşa takılanlar için son durum ve gelişmeler.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN