EYT son durum: Emeklilikte yaşa takılanlar yasası çıkacak mı? Son haberler

EYT son durum: Emeklilikte yaşa takılanlar yasası çıkacak mı? Son haberler

EYT'deki son durum nedir? Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası çıkacak mı? Emeklilik hayalleri kuran yüzbinlerce vatandaş bu soruların yanıtını merak ediyor. Özellikle Kemal Kılıçdaroğlu ve Merak Akşener'in yapmış olduğu açıklamaların ardından erken emeklilik konusu yeniden hareketlendi. Peki Erken emeklilik yasası bu sene çıkar mı? EYT'den son haberleri ve resmi açıklamaları karar.com'dan takip edebilirsiniz.

EYT'deki son durumu ve yapılan açıklamaları sayfamızda sizlerle paylaşıyoruz. Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili son haberler neler? EYT yasası çıkacak mı? Erken Emeklilik için yasa 2019'da çıkar mı? Bu ve bunun gibi bir çok sorunun yanıtını merak eden vatandaşlar haberimizden son gelişmeleri takip edebilirler. Emeklilikte yaşa takılanlar için parti liderlerinden de açıklamalar gelmeye devam ediyor. Dün, Kemal Kılıçdaroğlu'nun erken emeklilik ile ilgili açıklamaları yer alırken bugün ise Merak Akşener konuyla ilgili açıklama yaptı. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Emeklilikte yaşa takılanlar ile iligli yaptığı açıklamalara, Kılıçdaroğlu ve Akşener tepki gösterdi. İşte Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili son haberler ve ayrıntılı bilgiler.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARDA (EYT) SON DURUM NEDİR?

Emeklilikte yaşa takılanlar yasasının bir an önce çıkmasını bekleyen vatandaşlar son durumu merak ediyor. Siyasi parti liderleri ise EYT ile ilgili açıkalamalarda bulunmaya devam ediyor. Muhalefetin çıkmasından yana olduğu Emeklilikte yaşa takılanlar yasası ile ilgili yapılan son açıklamaları ve detayları sayfamızda sizlerle paylaşıyoruz. İşte EYT'den son gelişmeler.

KILIÇDAROĞLU'NDAN ERKEN EMEKLİLİK AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Partisince düzenlenen 'Emek Çalıştayı'nda konuşan Kılıçdaroğlu, 38 yaşında emekliliğin mantıklı olmadığını belirterek, "Ama bir hak sahibiysem, ben bu hakkı kullanmak isterim diyor. 750 milyar lira açık olacakmış. Bu rakam gerçekçi değildir" dedi. Kılıçdaroğlu, bu rakamın verilmesinin, 38 yaşında emeklilik lafının söylenmesinin sosyal güvenlik sisteminde bir düzenleme yapılmasının önünü kesmek için olduğunu iddia etti.

Kayıt dışı çalışmayla mücadelenin hükümetin görevi olduğunu, bu konuda hükümete en büyük desteği sendikaların ve STK'lar vereceğini belirten Kılıçdaroğlu, "Sendikanın olduğu yerde kayıt dışı olmaz. Sendikanın yok edilmesinin, istenmemesinin sebebi bu; kayıt dışıyı özendirmek" diye konuştu.

18-03/02/e6b89527c41f6b65ac32c5167bc940ca.jpg

MERAL AKŞENER'DEN EYT AÇIKLAMASI

Akşener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın erken emeklilikle ilgili olarak kullandığı "Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar adıyla yürütülen bir kampanya var. Hatta bunun için bir dernek dahi kurulan bir dernek dahi var. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. Ortalama emeklilik yaşı ülkemizde 52'dir" ifadesine de tepki gösterdi.

"Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetini gidermek için verdiğimiz teklif iktidarın oylarıyla reddedildi" hatırlatmasında bulunan Akşener, şunları kaydetti:

— İktidara soruyorum; milyonlarca Suriyeli göçmenin 200 milyar liralık yükünü milletimizin sırtına yüklemeye hakkınız var mıydı? Kendisi 46 yaşında emekli olmuş. Vatandaşımız söz konusu olduğunda 'yük' öyle mi?

— Emeklilikte yaşa takılanlar 38 yaşında emekli olma peşinde değil. Kazanılmış haklarının gasp edilmesinden rahatsız. 25 yıl prim ödemiş bir çalışan, maaş alabilmesi için 15 yıl beklemesi gerekiyor. İlk 5 yılında maaşının yarısı ödenebilir. Yaşı dolunca da maaşının tamamı ödenebilir.

18-10/23/1026127816.jpg

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ERKEN EMEKLİLİK AÇIKLAMASI

Kamuoyunda tartışmalara nedene olan emeklilikte yaşa tıkılanlar konusuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Erken emekliliği sosyal güvenlik sisteminde tasvip etmiyoruz ama siyasette esastır. Erken emeklilikle ilgili görüşlerimi paylaşmak istiyorum. Emekli olabilmek için sigorta süresi prim gün sayısı ve yaş kriterleri var. 1999'da yapılan düzenleme ile yaş şartı getirildi. Emeklilikte yaşa yakılanlar kampanyasının özünde bu vardır. Dernek kurulmuş, bu derneğin başındaki hanımefendi 1992'de sisteme dahil olmuş. Eski sistem devam etseydi 38 yaşında emekli olacaktı. Şimdi bu hanımefendi 2020'de yani 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayabilecek. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yok" dedi.

MALİYETİ 26 MİLYAR TL

Erdoğan, "Bu statüye giren 6,3 milyon kişi bulunuyor. Bunlardan, 1,3 milyonu hemen emekli olabilecek durumda, kalanları da peyderpey emekliliğini talep edebilecektir. Bu teklifin ülkemize yıllık ilave maliyeti 26 milyar lira. Erken emeklilikten yararlanacakların tamamı göz önüne alındığında bu rakam 750 milyar lirayı buluyor. Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz böyle bir dönemde, böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı, diye milletime soruyorum" ifadelerini sözlerine ekledi.

18-10/23/1034702141.jpg

TESK'TEN EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR  İÇİN ÖNERİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını çözmenin bütçeye büyük yük getireceğini belirterek, "Bu durumda olanlar için emeklilik yaşı bir yıl aşağı çekilirse emekliliğine bir yıl ve daha az süre kalanların önü açılmış olur." ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, emekliliğine bir yıl ya da daha az kalan ve prim gün sayısını doldurmasına rağmen yaş engeline takılanlar için emeklilik hakkı tanınması talebinde bulundu.

Çok sayıda esnaf ve çalışanın emeklilik için gereken tüm koşulları sağlamasına rağmen yaş engeli yüzünden bu haklarını elde edemediklerine işaret eden Palandöken, "Emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözmek bütçeye büyük yük getiriyor. Yaşa takıldığı için emekli olamayan çok sayıda kişi mağdur oluyor. Yaş sınırına takılan tüm vatandaşları emekli etmek yerine, bu durumda olanlar için emeklilik yaşı bir yıl aşağı çekilirse emekliliğine bir yıl ve daha az süre kalanların önü açılmış olur." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, prim gün sayısını ve sigortalılık süresini dolduranların yaş engeline takılmadan emekli olabilmesi için yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayarak, esnafın emekli olma şartları arasında yer alan 9 bin prim gün sayısının SSK'lı çalışanlarda olduğu gibi 7 bin 200'e indirilmesini önerdi.

Prim gün sayısını dolduran kamu çalışanlarının yaşa takılıp emekliliğe sevk edilerek mağdur bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Palandöken, bu kişilerin emekliliği beklerken 6-12 ay devletten işsizlik maaşı aldıklarını aktardı. Palandöken, "Oysa bu kesimin yaşı dolana kadar görevlerine devam etmesi hem devlet bütçesi açısından hem de kamu çalışanların mağdur olmamaları açısından daha iyi bir uygulama olur." ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN