Fatih'in kaç kardeşi vardı? Fatih Sultan Mehmed'in kardeşleri ve hayatları...

Fatih'in kaç kardeşi vardı? Fatih Sultan Mehmed'in kardeşleri ve hayatları...

Fatih Sultan Mehmed'in kaç kardeşi vardı sorusu Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinden sonra sosyal medyada gündem oldu. Fatih'in kardeşleri kimlerdir, kardeşlerinin annesi kim isimleri ne? sorularının yanıtlarını sizler için derledik. Fatih Sultan Mehmed'in 8 tane kardeşi vardır. İşte Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinden sonra merak edilen soruların yanıtları haberimizde

Fatih'in kaç kardeşi var sorusu ve kardeşlerinin hayatları sosyal medyada gündem oldu. Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinden sonra İstanbul'u fetheden büyük hükümdar Fatih'in kardeşleri ve hayatları merak edilip araştırılmaya başlandı. Fatih Sultan Mehmed'in 8 tane kardeşi olduğu biliniyor. Dizinin fenomenleri tarafından merak edilen tüm soruların yanıtı haberimizde. 

Fatih'in kaç kardeşi vardır, Fatih Sultan Mehmed'in kaç tane erkek kaç tane kız kardeşi vardır. Fatih'in kardeşlerinin anneleri kimdir, tarihteri yerleri ve önemleri nelerdir soruları yeni dizi Mehmed Bir Cihan Fatihi ile tekrar gündeme geldi ve binlerce kişi bu soruların cevabını aramata başladı. 

18-04/03/fatihin-kardesleri.jpg

FATİH'İN ANNESİ

Fatih Sultan Mehmed, 30 Mart 1432'de, o dönemde Osmanlı Devleti'nin başkenti olan Edirne'de, II. Murad'ın Hüma Hatun'dan olan oğluydu olarak dünyaya geldi. Babası Sultan İkinci Murad'tır. Mehmed iki yaşına kadar Edirne'de kaldıktan sonra 1434'te sütninesi ve küçük ağabeyi Alâeddin Ali ile birlikte 14 yaşındaki büyük ağabeyi Ahmed'in Rum sancakbeyi olduğu Amasya'ya gönderildi.

Burada ağabeyi Ahmed'in erken yaşta ölmesi üzerine Mehmed altı yaşında Rum sancakbeyi oldu (İnalcık'a göre şüpheli). Diğer ağabeyi Alâeddin Ali ise Manisa'da Saruhan sancakbeyi oldu. İki yıl sonra babaları II. Murad'ın talimatıyla iki kardeş yer değiştirdiler ve Mehmed Saruhan sancakbeyi oldu.

MEHMET'İN HOCALARI

Mehmed'in eğitimi için babası çeşitli hocalar görevlendirdi. Ancak zeki olduğu kadar hırçın bir çocuk olan Mehmed'in eğitilmesi kolay olmadı. Şehzade Mehmed'in medrese kökenli hocalarının yanı sıra bilgi edindiği Batılı şahsiyetler de bulunmaktaydı. Saruhan (Manisa) sarayında İtalyan hümanisti Anconalı Ciriaco ve saraydaki başka İtalyanlar onun Avrupa tarihi ile Antik Yunan filozoflarının hayatlarıyla ilgili kitaplar okumasına önayak olmuştu. Bu durum Şehzade Mehmed'e çok-kültürlülük kazandırmıştır.

Topkapı Sarayı arşivinde bulunan II. Mehmed'in şehzadelik yıllarına ait olan karalama defterinde Latin harfleri, Arap harfleri, Roma büstlerini andıran insan çizimleri ve Osmanlı figürleri bulunmaktadır. Ayrıca Fatih Sultan Mehmed'in Arapça ve Farsça'nın yanı sıra Latince, Yunanca ve İtalyanca bilmesi bu dönemdeki münasebetlerine dayandırılmaktadır.

ŞEHZADE ALAADDİN KİMDİR?

Şehzade Alâaddin Ali Çelebi (1425, Edirne – 1443, Bursa yakınları), 6. Osmanlı padişahı II. Murad’ın oğlu. Yörgüç Paşa’nın lalalığını üstlendiği şehzade 1437 ya da 1438 yılında Şadi Beyzâde Mahmut Şah’ın kızı Selmin Hatun ile evlenmiştir. Bu evlilikten Selvi adında bir kızı dünyaya gelmiştir.

1440 yılında Amasya valisi olan şehzadenin bu dönemde hocası Hatipzâde Tâceddin İbrahim Efendi idi. 1441 yılında Yörgüç Paşa’nın ölümü üzerine yeni lalası Paşazâde Mehmet Efendi olmuştur. 1443 senesinde atını sürerken kaza neticesinde vefat etmiştir.

ŞEHZADE BÜYÜK AHMED KİMDİR? 

Fatih Sultan Mehmed'in kardeşidir. Ama hakkında pek fazla bilgi bulunamamıştır.

ŞEHZADE ORHAN KİMDİR?

Orhan Çelebi ya da Şehzade Orhan 1412’de doğmuş ve 29 Mayıs 1453, İstanbul’da ölmüştür. Beşinci Osmanlı padişahı I. Mehmet’in (Çelebi Mehmet) ağabeyi olan ve kız kardeşi Sultan Fatma Hanım ile birlikte Bizans’a rehin olarak yollanan Şehzade Kasım Çelebi’nin oğlu. Ali Şah, Cihan Şah, Vali Han ve Buğa Han isimlerinde Dört oğlu vardı.

HAYATI: Bizans İmparatorluğu sürekli Orhan Çelebi’yi Anadolu'ya gönderip ayaklanma çıkartma tehdidinde bulunuyor, bunun yapılmaması karşılığında Osmanlı’dan haraç alıyordu. Fatih Sultan Mehmed, bu parayı son iktidarı döneminde kesti. Orhan Çelebi, İstanbul’un II. Mehmed tarafından kuşatılması sırasında 600 kadar adamı ile şehrin Osmanlıya karşı savunmasında yer aldı. Adamlarını Yedikule’nin deniz tarafındaki surları ile Yenikapı’ya doğru olan sur silsilesinde konuşlandırdı.

ÖLÜMÜ: Şehzade Orhan İstanbul düştükten sonra keşiş kılığında şehri terk etmeye çalışırken yakalanıp idam edildi.

ŞEHZADE KÜÇÜK AHMET KİMDİR?

Fatih Sultan Mehmed'in kardeşidir. Ama hakkında pek fazla bilgi bulunamamıştır.

ŞEHZADE HASAN KİMDİR?

Fatih Sultan Mehmed'in kardeşidir. Ama hakkında pek fazla bilgi bulunamamıştır.

FATMA HATUN KİMDİR?

Fatma Hatun Çandarlı İbrahim Paşa'nın oğlu Mahmud Çelebi ile evlendirildi. 

ŞEHZADE HATUN KİMDİR?

Şehzade Hatun ise beyler­beyi Sinan beyle evlenmişti.

HATİCE HATUN KİMDİR?

Babasının türbesine bitişik bir türbede yatan Hatice Hatun hakkında malumat yoktur.

ERHONDU HATUN KİMDİR?

Yakub Beyleevlendirildiği biliniyor. 

Kırk yedi yaşında iken vefat eden Sultan II. Murad Han'ın Oğulları; Sultan büyük Ahmed, Sultan Alaaddin, Sultan Mehmed Han, Sultan Orhan, Sultan Hasan ve Sultan Küçük Ahmed‘dir. Büyük oğulları Sultan Ahmed ve Sultan Alaaddin bir biri ar­dınca Amasya sancak beylikleri sırasında vefat ederek Bursa’da defnedildiler. Sultan Orhan ile Sultan Hasan ise Edirne’de vefat eylemiş­ler ve Tunca nehri kenarında Darülhadis yanında toprağa verilmişler­dir. Kızlarından Erhondu Hatun Yakub Beyle, Fatma Hatun Çandarlı İbrahim Paşanın oğlu Mahmud Çelebi ile,Şehzade Hatun ise beyler­beyi Sinan beyle evlenmişti. Babasının türbesine bitişik bir türbede yatan Hatice Hatun hakkında malumat yoktur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN