FBI’la gizli belge savaşı

FBI’la gizli belge savaşı

ABD’de süren Rusya soruşturmasında Trump cephesinden kritik hamle geldi. FBI’ın ‘Trump karşıtı önyargıyla hareket ettiğini kanıtladığı’ söylenen belgenin, Cumhuriyetçi vekillerin oyuyla kamuoyuna açılmasına karar verildi. FBI ise sert bir açıklamayla notun doğru olmadığını savundu.

ABD’de 2016 yılında düzenlenen başkanlık seçimlerine Rusya’nın müdahale ettiği iddialarına ilişkin soruşturmalar nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Beyaz Saray’dan karşı hamle geldi. Başkan Donald Trump’ın Özel Kalem Müdürü John Kelly, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI), Rus müdahalesine ilişkin soruşturmada ‘Trump karşıtı önyargıyla’ hareket ettiğini kanıtladığı öne sürülen belgenin, bizzat Başkan tarafından kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu. Söz konusu belgenin açıklanması, geçen günlerde Kongre İstihbarat Komitesi’nde yapılan oylamada kabul edilmişti. Belge, seçim yarışı döneminde Demokrat Parti tarafından Trump’ın açıklarını bulmak için özel danışmanlık hizmeti veren eski bir İngiliz istihbarat görevlisine hazırlatılan raporla ilgili. FBI’ın, bu notu esas alarak Trump’ın seçim ekibinden bir kişi hakkında teknik takip kararı çıkarttığı belirtiliyor. Bu durum, kurumun Trump karşıtı önyargıyla hareket ettiğinin göstergesi sayılıyor. Fox News’e konuşan Özel Kalem Müdürü Kelly, “Başkan, her şeyin açık olmasını ve Amerikan halkının kendi kararını vermesini istiyor” diye konuştu. Cumhuriyetçi vekiller dört sayfalık belgenin kamuoyuna açılmasını desteklerken, Demokratlar bu hamlenin Rus soruşturmasının itibarını zedeleme amacını taşıdğını savunuyor.

Belgenin açıklanması kararına FBI’ın tepkisi ise sert oldu. Bloomberg’e konuşan FBI Şefi Chritopher Wray, olayın ‘yanlış bir tasvirini yapması’ nedeniyle belgenin açıklanmasına karşı olduğunu söyledi. FBI’dan dün yapılan açıklamada ise belgenin doğruluğu konusunda ‘muazzam endişe duyulduğu’ belirtildi. Açıklamada ayrıca “İlk değerlendirmemizde de belirtildiği gibi, maddi hataların belgenin doğruluğunu etkilemesi konusunda derin endişelere sahibiz” denildi. Adalet Bakanlığı da konuya ilişkin bir açıklama yaparak belgenin açıklanmasının ‘sıradışı bir pervasızlık’ olacağı savunuldu.

SURİYELİLER KORUMA BAŞVURUSU YAPAMAYACAK

ABD İç Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede “Geçici Koruma Statüsü” (TPS) altında yaşayan 7 bin Suriyelinin durumunun korunacağı, ancak 31 Mart’tan itibaren aynı statüde yeni başvuru kabul edilmeyeceği bildirildi. Suriye’deki iç savaşın etkilerinin halen devam ettiği ve bu sebeple ABD’de TPS altında yasal olarak bulunan yaklaşık 7 bin Suriyelinin durumlarının aynen korunduğu kaydedildi. Bakanlık söz konusu Suriyelilerin Eylül 2019’a kadar mevcut TPS haklarının korunacağını ve bu sürenin sonunda yeniden değerlendirme yapılacağını bildirdi. Bu kararla Suriye, TPS statüsü uzatılan son ülke oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN