Gazeteci Haydar Meriç'in cinayetinin faili Paralel polisler

Gazeteci Haydar Meriç'in cinayetinin faili Paralel polisler

Fetullah Gülen’le ilgili kitap hazırlayan gazeteci Haydar Meriç’in, 5 yıl önce öldürülmesi soruşturmasında 30 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden polis Enes Çiğci’nin, Erdoğan’ın çalışma ofisine ‘böcek’ konulmasına ilişkin davada da yargılandığı ortaya çıktı.

[Karar]
KENAN BUTAKIN

Kırklareli’nde 2011 yılında kaybolduktan sonra Düzce’nin Akçakoca İlçesi sahilinde cesedi bulunan Gazeteci Haydar Meriç cinayetinde, faillerin ve olayı organize edenlerin yakalanması için ilk adım atıldı. Ağırlık bağlanan ve domuz bağı ile bağlanıp denize atılan  54 yaşındaki emekli öğretmen Meriç’in ölümünden 5 yıl sonra, cinayetle ilgili İstanbul merkezli 22 ilde operasyon düzenlendi.

Paralel Devlet Yapılanması’na (PDY) yönelik operasyonlarda  aralarında emniyet müdürlerinin de bulunduğu 41 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Şu ana kadar 30 şüpheli gözaltına alınırken, şüphelilerin cinayetle ilgili  delilleri kararttıkları iddia edildi.

KİTAP İÇİN ÖZEL EKİP

Hazırlık aşaması 1 yıl süren operasyon kapsamında, Meriç’in Fetullah Gülen’in ‘eşcinsel’ olduğuna dair kitap yazacağının anlaşılması üzerine, düzmece bir raporla terör örgütü mensubu gösterilerek dinlemeye alındığı ortaya çıktı.  Şüphelilerin ayrıca bu dönemde usülsüz gerekçelerle adliyeyi yanıltarak uzatma taleplerinde bulundukları belirlendi.

Usulsüz dinlemelerin devam ettiği sırada cesedi bulunan Meriç’in, kaçırılarak öldürüldüğü ve delillerin karartıldığı tespit edildi. Diğer yandan Meriç öldürülmeden önce İstihbarat Daire Başkanlığı ve İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü’nden özel ekiplerin Kırklareli’ne giderek söz konusu kitabı ele geçirmek için yasadışı çalışma yürüttükleri kaydedildi.

BÖCEKÇİ POLİS ARANIYOR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü operasyonda, 41 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Bu kapsamda Kırklareli eski İstihbarat Şube Müdürünün de aralarında olduğu 30 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden birinin de cezaevinde olduğu öğrenildi.  10 şüphelinin ise yakalama çalışmalarının devam ettiği, bu şüphelilerden 3’ünün firari olduğu belirlendi.

Firari şüphelilerden birinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde çalışma ofisine “böcek” denilen dinleme cihazı konulmasına ilişkin davada yargılanan eski İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdürlüğü’nde görevli Komiser Yardımcısı Enes Çiğci olduğu öğrenildi.

GÖREV YERİ OPERASYONU

Şüphelilere, ‘Terör Örgütü Kurmak ve Üye Olmak, Haberleşmenin Gizliliğini İhlal, Kişiler arasındaki Konuşmanın Dinlenmesi ve Kayda Alınması, Resmi Belgede Sahtecilik ve Görevi Kötüye Kullanma’ suçlarından işlem yapılacağı öğrenildi. Diğer yandan operasyon kapsamında Kırklareli Emniyet Müdürlüğü’nde yapılanan PDY terör örgütü mensuplarının birçok siyasetçi, bürokrat ve STK liderlerini düzmece raporlarla usulsüz dinledikleri ve kendileri gibi düşünmeyen diğer polis memurlarının tehdit ile görev yerlerinin değiştirdikleri de iddia edildi.

ANTALYA VE  SİİRT’TE PDY OPERASYONU

Antalya ve Siirt’te Paralel Devlet Yapılanması’na (PDY) yönelik operasyon düzenledi. Antalya’daki soruşturma kapsamında aralarında komiser yardımcılarının da bulunduğu 5 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin kaldıkları adreslerdeki bilgisayarlarına da el konuldu. Siirt’te de PDY operasyonunda haklarında yakalama kararı bulunan polis memurları M.E. ve H.G. gözaltına alındı.

MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ’NE KAYYUM

Kayseri’de, Paralel Devlet Yapılanması’na yönelik operasyon kapsamında Melikşah Üniversitesi’nin bağlı olduğu Burç Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı’na mahkemece kayyum atandı. 2006’da kurulan vakfın mütevelli heyeti tarafından 2008’de kurulan Melikşah Üniversitesi’nin yerleşkesi ve çevresinde çok sayıda vatandaşın arsalarının baskı ve tehditle, bazı vatandaşların da PDY örgütünün propagandasını yaparak dini inanç ve duygularını istismar etmek suretiyle değerinden düşük fiyata satın alınarak üniversite alanına dönüştürüldüğü belirlendi. Soruşturma kapsamında hazırlanan müfettiş raporlarında, “Vakfa ait gayrimenkullerin PDY örgütü bünyesindeki şirket üzerine faaliyet gösteren tüzel kişilere değerinden düşük fiyatla kiralanarak vakfın zarara uğratıldığı” tespitleri yer aldı. -AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN