Parelel yapı Arap ülkelerine 18 milyon dolar aktardı

Parelel yapı Arap ülkelerine 18 milyon dolar aktardı

Paralel Yapı tarafından kaçırılmak üzereyken ele geçirilen belgelerde para aklama izi çıktı. Belgeler üzerinde 2 yıl inceleme yapan mali polis, bir kısmı Bank Asya’da açılan 6 hesaptan toplam 18 milyon doların körfez ülkelerine kaçırıldığını belirledi.

[Karar]
KENAN BUTAKIN

İstanbul mali polisi, İstanbul, Konya ve Kırklareli’de Paralel Devlet Yapılanması’na (PDY) yönelik eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonlar kapsamında, silahlı terör örgütüne üyelik, terörün finansmanı ve Yardım Toplama Kanunu’na muhalefet ile suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama suçlamalarıyla 65 kişi için gözaltı kararı çıkarıldı. 7 şirket ve İstanbul’da Vifak Sanayici ve İş Adamları Derneği’nde aramalar yapıldı. Soruşturmada, şüpheliler arasında ABD’de firari olan PDY’nin iki numaralı ismi Mustafa Özcan, yine ABD’ye giden Bank Asya’nın eski ortağı Ali Çelik ile Arnavutluk’ta bulunan bankanın eski genel müdürü Ahmet Beyaz’ın da olduğu öğrenildi.

LİSTELER ELE GEÇİRİLDİ

Soruşturmanın 19 Aralık 2014’te emniyete gelen bir ihbarla başladığı ortaya çıktı. İhbarda, İstanbul Maltepe’de bulunan Pinhan Restaurant’ta bazı suç delilleri ile belgelerin kaçırılacağı bilgisi iletildi. İhbar üzerine harekete geçen mali şube ekipleri, restoranın çevresinde şüpheli bir aracı durdurarak arama yaptı.

3 BİN 500 KİŞİLİK LİSTE

Yapılan aramalarda 3 bin 500 kişilik bir isim listesi, bağış makbuzları ve gayri resmi harcama ve para transferlerinin kaydının tutulduğu bir mini kasa defteri ele geçirildi. Yapılan teknik ve fiziki takiplerin ardından da şüphelilerin ABD’ye çok sayıda giriş ve çıkış kayıtlarının olduğu ve yüklü miktarlarda parayı yurtdışına çıkardıkları belirlendi.

Diğer yandan MASAK’ın hazırladığı raporda, şüphelilerin 15.5 milyon doları bankalar üzerinden Mısır ve bazı Arap ülkelerine aktardıkları saptandı. Ayrıca Bank Asya’da açılan 6 ayrı hesapta da burs, kurban ve himmet adı altında vatandaşlardan 8.7 milyonun liranın (2.6 milyon dolar) toplandığı ve bu miktarın da bu şekilde aklandığı tespit edildi. Raporda, örgüt şirketleri arasında 60 milyon liralık şüpheli para transferlerinin yapıldığı da belirtilirken, 2014-2015 döneminde yine Bank Asya’dan 4.5 milyon liralık usulsüz kredi kullanıldığı da kaydedildi.

PARALEL YAPI MAL VARLIĞINI SATIYOR

Diğer yandan İstanbul polisi, PDY’ye yönelik gerçekleştirdiği soruşturmada yeni bir ayrıntıya daha ulaştı. Buna göre, operasyonların artmasıyla yapılanmaya ait gayrimenkuller, araçlar, şirketler ve arsaların satışları için düğmeye basıldı. Örgütün, bu satışlardan edindiği miktarları da yurtdışına çıkarmaya çalıştığı belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN