Gelecek yeni müfredatta

Gelecek yeni müfredatta

Yeni Aziz Sancarlar yetiştirecek müfredat taslağına nanoteknoloji de dahil edildi. Öğrenciler, 12. sınıf kimya dersinde ‘geleceğin bilimi’ olarak adlandırılan ve maddenin milimetrenin milyonda biri kadar küçültme özelliklerinin araştırıldığı nanoteknolojiyi öğrenecek.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), “geleceğin bilimi” olarak adlandırılan ve maddenin milimetrenin milyonda biri kadar küçültme özelliklerinin araştırıldığı nanoteknoloji, liselerdeki kimya dersi müfredat taslağına alındı. Öğrenciler, müfredata eklenen “enerji kaynakları ve bilimsel gelişmeler” konulu ünitede, nanoteknolojinin yanı sıra biyokütle, bor ve sürdürülebilir yaşam ve kalkınma konularını da öğrenecek. Kamuoyunun görüşüne açılan ortaöğretim kimya dersleri müfredat taslağına göre, öğrencilerin bu derste kimya bilimi ile ilgili öğrendiklerini günlük hayatlarına aktarmaları, daha fazla uygulamayla bilgilerini derinleştirmeleri, deney, araştırma, gözlemle bilişim teknolojilerini etkin şekilde kullanarak kendi öğrenme süreçlerinde aktif bir rol üstlenmeleri amaçlanıyor. MEB tarafından 9. sınıf kimya müfredat taslağında, “simyadan kimyaya” ünitesi ile kimyanın bilim olma süreci açıklanacak. Madde hakkındaki ilk deneyimlerin sınama yanılma yoluyla edinildiği vurgulanacak. Bilimin gelişim süreci ele alınırken Mezopotamya, Çin, Hint, Orta Asya ve İslam uygarlıklarının bilime yaptığı katkılar anlatılacak. Antik Yunan bilim insanları Empedokles, Democritos, Aristo; İslam dünyasından bilim insanları Cabir bin Hayyan, Ebubekir el-Razi, İbn-i Sina, el-Biruni; Batılı bilim insanları Robert Boyle, Antoine Lavoisier’in çalışmaları da tanıtılacak. Öğrencilere Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, Prof. Dr. Turhan Nejat Veziroğlu’nun kısa biyografisi ve çalışmaları da anlatılacak.   

12. sınıf kimya dersi müfredatına eklenen “enerji kaynakları ve bilimsel gelişmeler” başlıklı ünite ile öğrenciler, “geleceğin bilimi” olarak adlandırılan ve maddenin milimetrenin milyonda biri kadar küçültme özelliklerinin araştırıldığı nanoteknoloji konularını da öğrenecek. Öğrenciler, nanoteknoloji alanındaki gelişmeleri bilim, toplum, teknoloji, çevre ve ekonomiye katkıları açısından değerlendirecek. Nanoteknolojinin açıklanmasında bilişim teknolojilerinden yararlanılacak. Bu ünitede, öğrenciler, fosil yakıtların çevreye zararlı etkilerini azaltmak için çözüm önerilerinde bulunacak. Bor mineralinden hidrojen elde edilmesinin, ülkenin kalkınması için önemi vurgulanacak.

Öte yandan sürdürülebilir yaşam ve kalkınmanın toplum ve çevre için önemini kimya bilimi ile ilişkilendiren konular da müfredattaki yerini alırken bazı lisans konuları müfredattan çıkarıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN