Gider ve vergiler arttı ‘açık’ hedefte kaldı

Gider ve vergiler arttı ‘açık’ hedefte kaldı

Geçen yılın bütçesi 47,7 milyar lira açık verdi. Revizeden sonraki 14,3 milyar lira daha olumlu bütçeyi ise vergiler kurtardı. Vergi gelirleri 25 milyar lira, merkezi yönetim bütçe giderleri ise 33 milyar lira artış gösterdi. Böylelikle bütçe açığı hedefte kaldı.

Türkiye’nin 2017 bütçesi 47,7 milyar lira açık verdi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Aralık ayında bütçe giderleri 76,6 milyar lira, faiz hariç giderler 75,2 milyar lira, faiz giderleri 1,4 milyar lira, bütçe gelirleri 55,8 milyar lira, vergi gelirleri 46,8 milyar lira. Aralık ayında ortaya çıkan bütçe açığı ise 20,9 milyar lira. 19,5 milyar lira faiz dışı açık meydana geldi. Aralık ayı gerçekleşmeleriyle beraber 2017 yılı merkezi yönetim bütçesi sonuçları da kesinleşmiş oldu. 2017’de bütçe giderleri 677,7 milyar lira, faiz hariç giderler 621 milyar lira, faiz giderleri 56,7 milyar lira, bütçe gelirleri 630,3 milyar lira, vergi gelirleri 536 milyar lira, en önemlisi yıl sonu itibarıyla oluşan bütçe açığı 47,4 milyar lira ve yılın tamamında oluşan faiz dışı fazla ise 9,3 milyar lira. Dolayısıyla 2017 yılı kesinleşen bütçe rakamlarına göre, gerek bütçenin dengesi itibarıyla gerekse oluşan kompozisyon itibarıyla kamu maliyesi açısından mali disiplinin kararlılıkla sürdürüldüğünü, ortaya çıkaran bir tablo.” Geçen yılın başında bütçe açığını 47 milyar lira olarak öngördüklerini anımsatan Ağbal, “En son açıkladığımız Orta Vadeli Program’da özellikle artan harcamalar nedeniyle yıl sonunda bütçe açığını 61,7 milyar lira olarak revize etmiştik. O rakamı esas alırsak bütçe açığında yaklaşık 14,3 milyar lira daha olumlu bir bütçe performansı oluşmuş oldu. Bütçe açığı noktasında, merkezi yönetim bütçesi itibarıyla hedef bütçe açığını gerçekleştirmiş durumdayız” dedi. Aralık 2017’de vergi gelirleri ortalama 47 milyar lira, yıl bazında ise toplam vergi tutarı ortalama 536 milyar lira olarak gerçekleşti. Bütçe hedefine göre yaklaşık 25 milyar lira daha fazla vergi toplanmış oldu. Merkezi yönetim gelirleri 32 milyar artarken, genel bütçe gelirleri ise beklentileri yaklaşık 23 milyar lira aştı. Gider tarafında ise merkezi yönetim bütçe giderleri 33 milyar lira yükseldi. Bu rakamlarla birlikte bütçeden harcamaların ve vergilerin arttığı görüldü. Böylece bütçe hedefte kaldı.

100 LİRANIN 87’Sİ GÖNÜLLÜ ÖDENDİ

Bakan Naci Ağbal, Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerinin 2016’da cari yıl içinde tahakkuk ettirdiği vergilerle tahsilatların oranının yüzde 87 olduğunu belirterek, “2016’da her 100 liralık vergi tahakkukunun 87 lirasını vatandaş kendisi gönüllü olarak ödedi. 2017’de bu oran, yüzde 94’e çıktı” diye konuştu. Ağbal, en büyük başarının faiz bütçesini azaltırken bütçe içerisinde hizmet kalemlerinin payını hızlı bir şekilde artırma olduğunu kaydederek, bu sayede 15 yılda kamu yatırımlarının hızlı bir şekilde arttığını, eğitim, sağlık, araştırma-geliştirme ve diğer kamu hizmetlerinde ardı ardına imzalar attıklarını anlattı. Ağbal, şöyle konuştu: “2017 yılı başında bu dönemki Orta Vadeli Program (OVP) rakamlarını esas aldığımızda, hedeflenen bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 1,5 civarındaydı.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN