Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez ülkelerinde “Suriye’de güvenli bölge şart” vurgusu yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez ülkelerinde “Suriye’de güvenli bölge şart” vurgusu yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde planlanan güvenli bölgelere konutlar yapabileceklerini ve ÖSO’nun istihdam edileceğini belirterek başta Körfez ülkeleri olmak üzere İslam dünyasına destek çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat Kalkanı Harekatı ile temizlenen yerlerin güvenli bölge ilan edilmesi, buralara konutlar yapılması ve Özgür Suriye Ordusu’nun istihdam edilmesi gerektiğini söyleyerek Türkiye ve bütün Körfez ülkeleri ile İslam dünyasının bu girişim için elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahreyn’e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Uluslararası Barış Enstitüsü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ofisi tarafından düzenlenen konferansta katılımcılara hitap etti. İslam coğrafyasının özellikle de bölgenin kritik bir dönüşüm sürecinden geçtiğine dikkat çeken Erdoğan, “Zor ve kritik tercihlerde bulunmak durumunda olduğumuz bir süreçteyiz” dedi. Türkiye sınırını terörden temizlemek için Fırat Kalkanı Harekatı’nı başlattıklanı anlatan Erdoğan.

IŞİD’den temizlenen bölgelere de Arap ve Türkmenlerin yerleştirileceğini kaydetti. Bab’ın ardından Münbiç ve Rakka’ya yönelebileceklerini tekrarlayan Cumhurbaşkanı bu planlar için ise koalisyon ile ortak adım atılması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin bu bölgelerde terörden arındırılmış güvenli bölge hedefini anlatan Erdoğan, “Hedefimiz burada en az 4-5 bin kilometrekarelik bir alanı terörden arındırılmış, güvenli bölge haline getirmektir. Bu çalışma şu anda devam ediyor. Burada kararlıyız” ifadesini kullandı. Güvenli bölgede uçuşa yasak alanların ilan edilmesinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı şöyle devam etti: “Bunu başta ABD olmak üzere koalisyon güçlerine hep söyledik ama buna yanaşmadılar. Bunun olması lazım. Eğitilmiş, donatılmış bir milli orduyu terörden arındırılmış bu güvenli bölgede istihdam etmememiz lazım ki oralara yerleşenler kendilerini güvenlikte hissetsinler.”

Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Körfez ülkelerinin yetkililerini Suriye konusunda ellerini taşın altına koymaya davet eden Erdoğan, gerekli adımların atılmaması halinde Suriyelilerin hayatta kalabilmek ve çocuklarına daha iyi bir gelecek sunmak için başka diyarlara göç etmeye devam edeceğini söyledi. Türkiye’nin Suriyeli ve Iraklı mülteciler için şu ana dek 25 milyar dolar harcadığını hatırlatan Erdoğan, AB’nin 750 milyon euro, BM’nin de 520 milyon dolar destek verdiğini açıkladı. “Türkiye olarak biz tabii ki böyle devasa bir bütçeyi karşılamakta zorlanıyoruz ama durmayacağız” diyen Erdoğan, Suriye’de 4 veya 5 bin kilometrekarelik uçuşa yasak bir bölgenin oluşturulması görüşünü geçmişte ABD eski Başkanı Obama’ya şimdi ise yeni ABD Başkanı Trump’a ifade ettiğini aktardı.

17-02/14/ad-1487028391.jpgCumhurbaşkanı Erdoğan, Bahreyn El-Fetih Camisi ve Kur’an Müzesi’ni ziyaret etti. Erdoğan ziyaret esnasında müzede sergilenen, farklı tarihî dönemlere ait, farklı yazı çeşitleri ile yazılmış Kur’an-ı Kerim örneklerini inceledi ve eserlerle ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Erdoğan, şunları ifade etti: “Dedim ki ‘bu bölgeyi tamamıyla terörden arındırılmış güvenli bölge olarak hemen konut inşasına başlayalım. Biz konut inşasında başarılı bir ülkeyiz. Biz bu inşaatları yaparız. Ama mali noktada sizler de bize destek olun.’ Hatta ‘Bizden gerekirse buralarda 500 metrekarelik bahçeler içerisinde özgün mimariyle konutları yapalım. Mültecileri buralara yerleştirelim. Bize iltica etmiş olan Suriye kardeşlerimizi de biz tekrar kendi topraklarına geri gönderelim.  ‘Çok güzel’ dediler. Bize ‘Gerekeni yapalım’ dediler ama o günden bu güne iki yıl geçti henüz bir adım yok. İşte buradan sesleniyorum, diyorum ki; şimdi Körfez’e de burada önemli iş düşüyor. Hep birlikte bu adımı atalım. Biz oradaki kardeşlerimizin mağduriyetini engelleyelim. Orada şehirler kurmuş olmamız hem o kardeşlerimizin kendi topraklarından kopmasını engelleyecektir hem de Suriyeli kardeşlerimiz bu konutlara yerleşmiş olacaklardır.”

BİR RAMAZAN GECESİ BEŞŞAR’I ARADIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de olaylar başlamadan önce Beşşar Esad’ı çok uyardıklarını, resmi heyetlerin günler süren görüşmeler yürüttüklerini, kendisinin de en son bir Ramazan gecesi Esad’ı telefonla aradığını söyleyerek o görüşmeyi şöyle anlattı: “Dedim ki ‘Beşar, bu gidiş iyi değil. Kendi halkına, kendi vatandaşına bombalar yağdırıyorsun, tanklarla vatandaşının üzerine gidiyorsun. Yarın cuma, bu başlangıç olsun, bu işi bitir. Sağa vurdu, sola vurdu, ‘Benden gelmiyor bu, bunlar terörist.’ dedi. Dedim, “Yanlış yapıyorsun, gel bu işten vazgeç.’ Ertesi gün 360 kişiyi öldürdüler ve bu süreç devam etmedi. İlişkilerimizi kestik.”

PERS MİLLİYETÇİLİĞİ BÖLÜYOR

Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini işaret eden Erdoğan, “Suriye’nin bölünmesine karşıyız ama biliniz ki birileri de hem Suriye’nin hem Irak’ın bölünmesini istiyorlar. Irak’ın bölünmesi çalışmalarını yapanlar da var. Orada ki mezhebi mücadele aynı zamanda etnik mücadele çünkü orada da bir Pers milliyetçiliği olayı var. Bunların önünü kesmemiz gerekiyor. Benzer durum Suriye’de var. Suriye’deki gelişmenin de önünü almamız lazım bunun için de tabi Körfez’in, bizim üzerimize düşeni hep beraber yapmamız gerekiyor” dedi.      

TÜM İFTİRALARI REDDEDİYORUM

Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İslam coğrafyasının ateş çemberinde olduğunu belirterek birlik çağrısında bulundu: Dünyada, özellikle Batı’da, mukaddes dinimizi terörizmle ilişkilendirmek, yan yana anmak gibi art niyetli çabalara da şahit oluyoruz. Ben bir Müslüman olarak, kimden gelirse gelsin, İslam ile terörü ilişkilendiren tüm iftiraları reddediyorum. Tüm kardeş devletlere, birlik ve beraberlik içinde yaşamayı temin edecek bütünleştirici politikalar izlemeleri çağrısında bulunuyorum.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN