24 Haziran seçimleri için en kritik 7 gün

24 Haziran seçimleri için en kritik 7 gün

24 Haziran 2018'deki seçimlerin en belirleyici unsuru partiler arası kurulan ittifaklar olacak. Mart ayında çıkarılan kanun maddesine göre ise tüm ittifak durumlarının bildirilmesi için 7 kritik gün tanınacak.

MHP lideri Bahçeli'nin çağrısı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı ile Türkiye sandık için gün saymaya başladı. Gözler Yüksek Seçim Kurulu'nun açıklayacağı seçim takviminde. Partiler 60 gün içinde hem milletvekili hem de Cumhurbaşkanı adaylarını belirleyecek. En önemli konulardan biri ise partilerin ititfak ya da ortak aday çıkarıp çıkarmayacağı. 

İTTİFAK İÇİN 7 GÜN 

16 Mart Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanan "Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun" kapsamında ittifak süreci de yer aldı. Buna göre seçimin resmi olarak Yüksek Seçim Kurulu tarafından duyurulmasının ardından TBMM'de işleyecek süreçle birlikte 7 günlük özel bir dönem aralığı başlayacak. Bu dönemde 'en geç yedi gün içinde' ittifakların bildirilmesi gerekecek.

İttifak durumları, partilerin genel başkanlarının imzalarıyla Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edilecek. Söz konusu tarih aralığının Nisan ayının sonundan itibaren başlaması bekleniyor. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da Meclis Genel Kurulu'nun erken seçim teklifi için yarın toplanabileceğini açıkladı.

AK Parti ve MHP'nin, seçimin 24 Haziran 2018'de yapılmasına ilişkin ortak önergesi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildikten sonra, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı" haline gelecek. Karar, Cumhurbaşkanının onayına sunulmayacak, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. TBMM'den çıkacak kararın ardından YSK, süreci resmi olarak başlatacak.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN