50 bin lira maaşla çoban bulunamıyor: Kırsaldan kente göç işleri zorlaştırdı

50 bin lira maaşla çoban bulunamıyor: Kırsaldan kente göç işleri zorlaştırdı

Muş'ta baharın gelmesiyle birlikte hayvanlarını meralara salan besiciler, çoban bulma konusunda yaşadıkları sıkıntıya dikkat çekiyor. Yüksek maaş tekliflerine rağmen çoban bulmakta zorlanan besiciler, gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmesi nedeniyle işgücü açığının arttığını belirtiyor.

Türkiye'nin kırsal bölgelerinde, özellikle genç nüfusun şehirlere göç etmesi, tarım ve hayvancılık gibi geleneksel iş kollarında iş gücü kaybına neden oluyor. Bu durum, Muş'ta faaliyet gösteren Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı Nimet Salkım tarafından dile getirildi. Salkım'a göre, gençlerin sosyal güvenceye sahip olmaları sebebiyle büyük şehirlere yönelerek asgari ücretli işleri tercih etmeleri, kırsal bölgelerde çobanlık gibi mesleklerde işgücü açığını artırıyor.

9066326.jpg

Muş Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı Salkım, baharın gelmesiyle birlikte hayvanların meralara salındığını ancak her yıl olduğu gibi bu yıl da çoban bulma konusunda zorluk yaşadıklarını belirtti. Salkım, çoban maaşının 40 bin TL'nin üzerinde olduğunu ancak gençlerin bu işi tercih etmekte zorlandıklarını ifade etti. Özellikle tekstil sektörü gibi şehir merkezlerinde sunulan asgari ücretli işlerin gençler tarafından daha çekici bulunduğunu dile getiren Salkım, bu durumun sadece Muş'un değil, Türkiye genelinde hayvancılık sektörünün bir sorunu olduğunu vurguladı.

50 BİN LİRA MAAŞA ÇOBAN BULUNAMIYOR

Besicilerden Mizgin Sönmez ise kırsal bölgelerde çoban bulma sorununun giderek arttığını belirterek, 40-50 bin TL gibi yüksek maaşlar teklif etmelerine rağmen çoban bulmakta zorlandıklarını ifade etti. Sönmez'e göre, çobanlık mesleğinin gençler arasında popüler olmaması ve bu işin zorluğu, sektördeki işgücü açığını daha da derinleştiriyor. Besiciler, çoban bulma sorununun çözülmesi için etkili önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayarak, kırsal bölgelerdeki hayvancılık geleneğinin ve sektörün geleceğinin güvence altına alınması gerektiğini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN