Antalya üretimde Konya'ya rakip oldu! Türkiye'de yetişmez deniliyordu... Çiftçi 39 yeni ürünle tanışacak

Antalya üretimde Konya'ya rakip oldu! Türkiye'de yetişmez deniliyordu... Çiftçi 39 yeni ürünle tanışacak

Antalya üretimde Konya'nın rakibi oldu! Türkiye'de yetişmez deniliyordu! Antalyalı çiftçiler 39 yeni ürünle tanışacak...

Antalya'nın verimli topraklarında, tropik meyvelerin bölgeye uyumunu ve çeşitliliğini araştırmak üzere yürütülen önemli bir proje başladı. Akdeniz Üniversitesi Kumluca Meslek Yüksekokulu'nun öncülüğünde yürütülen bu araştırma, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) iş birliğiyle gerçekleşiyor.

2,5 MİLYON LİRALIK BÜTÇE AYRILDI

"Batı Antalya Tropik Meyve Üretim ve Yaygınlaştırma Merkezi Projesi" adını taşıyan bu önemli girişim, 2,5 milyon liralık bir bütçeyle hayata geçirildi. Projenin temel amacı, bölgeye uygun tropik meyve türlerini belirleyerek üretimlerini artırmak ve yaygınlaştırmak.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamide Gübbük'ün koordinatörlüğünde yürütülen proje kapsamında, Kumluca Meslek Yüksekokulu'nun 4 dönümlük arazisinde kurulan seralarda 17 farklı tropik meyve türünün 39 çeşidi üzerinde araştırmalar yapılıyor. Bu araştırmalar, Kumluca'nın yanı sıra Finike, Demre ve Kaş gibi ilçeleri de kapsıyor.

tropikal.jpg

Projenin önemli bir bileşeni de yerel çiftçilerle olan etkileşim. Bölgedeki çiftçilere yeni türlerin tanıtılması ve eğitimler verilmesi, projenin başarısını artıracak önemli adımlardan biri olarak öne çıkıyor.

Kumluca Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. H. Kürşat Çelik, projenin kapsamında modern bir sera kurulduğunu ve 4 dönümlük bahçede adaptasyon çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Proje ekibinden Kumluca Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Öğr. Gör. Dr. Lokman Altınkaya, projenin ilk aşamasının umut verici olduğunu ifade ederek, tropik meyvelerin bölgeye uyum sağladığını ve çiftçilere yüksek katma değerli ürünler kazandıracağını belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN