AYM'den 'güvenlik soruşturması' kararı

AYM'den 'güvenlik soruşturması' kararı

Kocaeli'de tıbbi sekreter olarak atanması planlanan B.A.'nın, yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv taraması sonucunda ataması iptal edildi. B.A.'nın Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı başvuruda, 'Adil yargılanma hakkı kapsamındaki gerekçeli karar hakkının' ihlal edildiği belirlendi ve AYM, oy birliğiyle yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde bir devlet hastanesine tıbbi sekreter olarak atanan B.A.'nın ataması, güvenlik soruşturması ve arşiv taraması sonrası iptal edildi. Konu üzerine hukuki mücadele başlatan B.A., Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. AYM, yapılan incelemeler sonucunda B.A.'nın 'Adil yargılanma hakkı kapsamındaki gerekçeli karar hakkının' ihlal edildiğine karar verdi ve yeniden yargılama yapılmasına hükmetti.

ATAMASININ İPTAL EDİLMESİNE İTİRAZ ETTİ

2017 yılında Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girerek başarılı olan ve Kocaeli'nin Karamürsel ilçesindeki devlet hastanesine tıbbi sekreter olarak atanan B.A.'nın sevinci kısa sürdü. Hakkında yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv taraması olumsuz sonuçlanınca, ataması gerçekleştirilmedi. B.A., kendisi hakkında herhangi bir adli ya da idari soruşturma bulunmamasına rağmen, atamasının iptal edilmesine itiraz etti ve hukuki süreci başlattı.

Ankara 2’nci İdare Mahkemesi, güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanması nedeniyle B.A.'nın atanmamasına ilişkin hukuka aykırılık bulunmadığına karar vererek davayı reddetti. Bunun üzerine B.A., kararı istinaf mahkemesine taşıdı fakat oradan da olumsuz yanıt aldı. Son çare olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvuran B.A., adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini öne sürdü.

AYM, başvurucunun adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine ve kararların yeterli gerekçe sunmadığına hükmederek yeniden yargılama yapılmasına karar verdi. AYM'nin değerlendirmesinde, "Güvenlik soruşturması sonucunda elde edilen bilgilerin neler olduğunu açıkça ortaya koymanın ve bu bilgilerin davacının görevini nasıl etkilediğinin belirtilmesinin gerekliliği" vurgulandı. Mahkeme, söz konusu kararların, başvurucunun yargılanma sürecindeki haklarını ihlal ettiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN