Barut da Türkiye'den

Barut da Türkiye'den

Ne protestolar ne de vicdan çağrıları karşılık buluyor, ticaret gemileri seyrini sürdürüyor. Gıda, çelik, dikenli tel, silah derken İsrail’in barutu da Türkiye’den gidiyor. TÜİK verilerine göre ‘barut ve ateş alıcı madde’ ihracatı 2023 Ocak ayında bin dolar seviyesindeyken geçen ocakta 64 bin dolara ulaştı. Aynı dönemde ‘silahlar ve mühimmat’ ihracatı da iki kat artış gösterdi.

Gazze’de bir millet soykırıma uğratılırken Türkiye’nin İsrail’le ticaretinin devam etmesi vicdanları isyan ettiriyor. Kamuoyunun rahatsızlığı ‘Ticareti kesin’ pankartlarının açıldığı protestolara yansıdı. Şirketlere de ‘Bu insanlık suçuna ortak olmayın’ çağrıları yapıldı. Tel Aviv limanlarına giden gemilerin taşıdığı yükün niteliği ise rahatsızlığı bir kat daha artırdı. Gıda, çimento, çelik ve dikenli telle birlikte silah satışı yapıldığı resmi verilere yansıdı.

SADECE İKİ KALEMDEKİ İHRACATTA ÜÇ KAT ARTIŞ

Çocuklar katledilirken İsrail’le barut satışı da artarak devam etti. TÜİK’in Dış Ticaret İstatistikleri veri tabanına göre, fasıl 36 koduyla gösterilen ‘barut ve ateş alıcı maddeler’de geçen yılın ocak ayında bin 122 dolar olan ihracat bu ocakta 64 bin dolara çıktı. ‘Silahlar ve mühimmat, bunların aksam ve parçaları’ ihracatı da 45 bin dolardan, 96 bin dolara ulaştı. Sadece bu iki kalemdeki ihracat hacmi 46 bin dolardan 160 bin dolara yükseldi.

brtt.jpg

İsrail’in uzun yıllardır Filistin’e yaptığı zulüm artık soykırıma dönüştü. Gazze’ye yönelik saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı neredeyse 40 bini geçti. Filistin’de çocuklar bombalarla, açlıkla katledilirken Türkiye’den İsrail’e çelik, dikenli tel, gıda, çimento ve hatta barut, ateşli silahlar sevkiyatını bile sürdürdü. Türkiye’den birçok şirket Tel Aviv’i hem lanetleyip hem de ticaretin devam etmesi kamoyunu isyan ettirdi. İsrail’in yaptığı vahşet karşısında Türk şirketlerine ‘bu kirli paranın parçası olmayın’ çağrısına firmalar kulak tıkadı. Hükümetten ise ticareti durdurmaya dair herhangi bir yaptırım gelmedi. Ticaret Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de yansıdı.

Dış ticaret istatistikleri veri tabanına göre, İsrail’e Türkiye’den barut ve patlayıcı maddeler, pirotekni mamulleri, kibritler, piroforik alaşımlar, ateş alıcı maddeler, silahlar ve mühimmat, bunların aksam, parça ve aksesuarı ihracatı tam gaz devam etti. 2024 Ocak ayında geçen yıla göre patlama yaşandı. Sadece fasıl 36 koduyla verilen barut ve ateş alıcı maddeler gibi ürünlerde 2023 Ocak’ta bin 122 dolar olan ihracat 2024 Ocak’ta 64 bin 414 dolara çıktı. 93 koduyla verilen silahlar ve mühimmat, bunların aksam, parça ve aksesuarı ihracatı da 45 bin 792 dolardan, 96 bin 520 dolara ulaştı. Sadece bu iki kodun üzerinden ihracat 46 bin 914 dolardan 160 bin 934 doları gördü. İsrail’e ihracat savaşın başladığı dönemlerde 462 milyon dolara yakındı. Ekim’de 328 milyon dolara geriledi. Kasım’da da 301 milyon dolar seviyesinde seyretti.

Türkiye ocak ayında İsrail’i hedef ülkeler arasından çıkarmasına rağmen şubat ayındaki artışla beraber ihracat neredeyse savaş öncesi hacime ulaştı. Aralık ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 34.5 artarak 429 milyon dolara çıkmıştı. Ocak ayında yüzde 18.5 düşen ihracat şubat ayında yeniden yüzde 20.7 artarak 422.2 milyon dolara ulaştı. Diğer yandan, İsrail Tarım Bakanlığı’nın kayıtlarına göre Türkiye, Ürdün ile birlikte 7 Ekim’den bu yana İsrail’e en çok sebze ve meyve gönderen iki ülke oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN