Eşi istediği için başlamıştı şimdi ticarete döktü! Yurt içinde yurt dışında talebe yetişemiyor: Özellikle Uzak Doğulular alıyor

Eşi istediği için başlamıştı şimdi ticarete döktü! Yurt içinde yurt dışında talebe yetişemiyor: Özellikle Uzak Doğulular alıyor

Eşinin sevdiği ve istediği için başladığı bu işte resmen köşeyi döndü. İlk zamanlarda hobi olarak yaparken şimdi ticarete döktü. Öyle ki hem yurt içinde hem yurt dışında resmen talep patlaması yaşıyor. Bu meyveyi özellikle de Uzak Doğulular alıyor…

Antalya'nın aksu ilçesinde yaşayan Mustafa Uysal, Taylandlı eşi Thipphawan'ın en sevdiği papaya meyvesini üretmek için korona virüs salgınının yaşandığı dönemde hobi olarak 230 metrekare alana dikim yapmaya karar verdi. Hobi olarak başladığı bu işi bir süre sonra resmen ticarete dönüştürdü. Şimdi ise hem yurt içinde hem yurt dışında oldukça önemli satışlar gerçekleştiriyor.

yeni-proje-27.jpg

HOBİ OLARAK BAŞLADI KÖŞEYİ DÖNDÜ

Mustafa Uysal, eşinin isteği üzerine pandemi döneminde 230 metrekarelik bir alana papaya meyvesi dikmeye başladı. Aldıkları ilk ürünü kendileri tüketen çift, ürünleri sosyal medyada paylaşınca her şey değişti. Sosyal medyadan büyük ilgi gören bu üretim özellikle Uzak Doğululardan yoğun talep gördü. Hal böyle olunca ikili bu hobiyi ticarete dönüştürmeye karar verdi.

Kurduğu bir dönüm serada 10 ağaçla başladığı yetiştiriciliğe 185 ağaçla devam eden Uysal, uzun denemeler sonucu Tayland'dan getirdiği tohumlardan Kakdam (Sri Siam) cinsi papaya üretmeye başladı.

Yıl boyu meyve veren ağaçlardan, tanesi 1-7 kilogram arasında değişen ürün alan Uysal, yeni cinsle birim alandan da daha fazla getiri sağlıyor.

yeni-proje-28.jpg

SARI HALİ MEYVE YEŞİL HALİ SEBZE

Çiftçi Uysal, bu meyvenin lif oranının, vitaminlerinin, minerallerinin oldukça çok olduğunu ve güçlü antioksidan özelliklere sahip olduğunu söyledi. Bu haliyle de oldukça ilgi gören papaya üretiminde kendini geliştiren Uysal, bir ağaçtan 50 ila 60 kg ürün aldığını açıkladı.

Ürünlerini türkiye'de yaşayan Tayland ve Endonezyalılara saptığını belirten Uysal, özellikle Uzak Doğuluların bu meyveye ilgi gösterdiğini söyledi. Papayanın sarısının meyve, yeşilinin sebze olarak satıldığını anlatan Uysal, "Gürcistan, Irak ve Bulgaristan'a gönderiyorum. Özellikle Gürcistan'dan yoğun talep var, orada çok fazla Uzak Doğu restoranı var. Türkiye'de yaşayan Uzak Doğululardan da talep çok." diye konuştu.

yeni-proje-29.jpg

BİRÇOK DENEME SONRASINDA SONUCA ULAŞTI

Önce iki tür papaya denediklerini ve istenilen ürünü alamadıklarını dile getiren Uysal, şunları kaydetti:

"İki defa seradaki tüm ürünleri sökmek zorunda kaldık. Tayland'dan tohum getirip, profesyonel fidecilerde çimlendirdik. Yeni denediğimiz türde çok başarılı olduk. Bu ürün çok ciddi talep görüyor. Yılın 12 ayı meyve veriyor, getirisi çok yüksek. Papayanın anavatanı Güney Amerika'da papaya Hindistan cevizi gibi yuvarlaktır. Ancak bizden talep edilen uzun cinsiydi. Daha çok salatada kullanıyorlar. Yeşil olarak satıyoruz. Örtü altında olması kışın soğuktan koruyor. Papaya, doluyu, aşırı yağmuru sevmez, dibinin çamur olmaması gerekiyor. Çamur olduğunda kökten çabuk çürüyor, ağaç ölüyor. Onun için bakımı özenle yapılmalı."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN