İHH, 135 ülkede yardım faaliyetleriyle Türkiye'nin gururu oldu

İHH, 135 ülkede yardım faaliyetleriyle Türkiye'nin gururu oldu

İHH, 135 ülkede yürüttüğü yardım faaliyetleriyle adından sözettirirken, 6 yıldır katliamların yaşandığı Suriye için de seferber oldu. Savaş mağdurlarına 740 milyon TL'lik yardım ulaştıran vakıf, 8 konteyner, 22 çadır kent ve kurduğu hastaneler ile Suriyelilerin yaralarını sarıyor. Toplam yardımlar ise 11 bin TIR'ı geçti.

MUSTAFA FİDAN, ONUR HASANÇEBİOĞLU / İSTANBUL

Savaş, afet ve yoksulluk denilince Türkiye'de ilk akla gelen sivil toplum kuruluşlarından İHH İnsani Yardım Vakfı, 135 ülkede yardım faaliyeti yürütürken, Suriye'deki iç savaşın mağdurları için yaptığı yardımlarla da iyilik hareketini sürdürüyor. 6 yıldır birçok batılı ülkeden daha fazla Suriyelilere yardım eden vakıf, Türk halkının duyarlılığına da aracı oluyor.

17-04/20/ihh_cadir_kent_yardimlar_devam_6.jpg

YÜZ BİNLERCE MAĞDURA EL UZATTI

Suriye çalışmalarını 645 personeliyle yürüten İHH, iç savaşın başlangıcından bu yana 740 milyon TL'lik yardım çalışması gerçekleştirdi. Ülkede 8 konteyner kent ve 22 çadır kent kuran vakıf, 6 bin 850 konteyner ve 12 bin 500 çadırın yer aldığı kamplarda 150 binden fazla kişiyi barındırıyor. İnşası devam eden beton blok evler ise binlerce yetim ve yetim ailesine barınak olacak. Bölgeye gönderilen yardımın miktarı ise 11 bin TIR'a ulaştı. Sadece 2016 yılında 147 milyon TL’lik gıda ve giyecek yardımı yapıldı. 49 milyon ekmek dağıtıldı. Yetim Sponsorluk Sistemi ile 7 binin üzerinde çocuğa el uzatıldı. Her ay 6 bin 450 Suriyeli yetim çocuğa ise nakdi yardım yapılıyor. 10 binden fazla yetim çocuğa düzenli olarak psikolojik destek veriliyor. Kurulan 11 yetim evinde 2 bin 940 yetim barınıyor. Reyhanlı’da 990 yetimin yeni evi olması için büyük bir çocuk yaşam merkezi inşa ediliyor.

17-04/20/mg7505.jpg

A'DAN Z'YE İHTİYAÇLARI GİDERİYOR

Vakıf, eğitimleri yarıda kalan veya hiç başlamayan öğrenciler için de okullar inşaa etti. Bu kapsamda 347 okul ve 157 bin öğrenciye destek veriliyor. Bin 750 öğrenci kapasiteli, 4 fakülteli Şam Üniversitesi'ni kuran vakıf, 29’u hizmete açılan 24 derslikli okulların yapımına da devam ediyor. Bölgedeki savaşta yaralanan veya hastalananlar için de ayrıca umut ışığı olan vakıf, ülkeye 683 ambulans ve 25 TIR ilaç gönderdi. 7 sağlık tesisi, bir mobil hastane, bir kan merkezi, bir oksijen dolum tesisi kuran İHH, hastanelere ultrason cihazı, tıbbi cihaz ve ekipmanlar, hasta yatakları, medikal malzemeler, jeneratör ve yakıt desteği gibi yardımlar yaptı.

17-04/20/img_1016.JPG

ALIKONULAN BİNLERCE KİŞİ KURTARILDI

İHH'nın yardımları sadece bunlarla da sınırlı değil. Tam teçhizatlı iki itfaiye ve arama kurtarma birimi kurduklarını açıklayan vakıf, 150 tonluk, 16 su deposu, 36 su kuyusu, 780 mobil tuvalet, 640 seyyar banyo, 2 mobil su arıtma ünitesi, bir kadın sığınma evi, bir rehabilitasyon merkezi ve iki dikiş atölyesiyle savaş mağdurlarına hizmet götürüyor. Sivillerin can güvenliği ve insan haklarını gözeterek gerekli girişimlerde bulanan İHH, hem rejimin hem de muhaliflerin alıkoyduğu 2 bin 137 Suriyeli, 70 İranlı, 8 batılı, 4 Türk vatandaşı ve 1 Afgan'ın serbest bırakılmasını sağladı. Ayrıca 500’ün üzerinde yaralının da gerekli hastanelere ulaştırılması için aracı oldu.

17-04/20/otel-programi-5.jpeg

Yüksek teknolojili protez merkezi

İHH, Suriyeli savaş mağdurlarına yaptığı yardımlara geçtiğimiz günlerde yüksek teknoloji ortez protez merkezlerini de ekledi. Kuveyt Zekat House kurumu ve AID Uluslararası Doktorlar Derneği'nin katkılarıyla savaş yaralanmaları sonucu sakat kalanlara hizmet verecek merkezler, İstanbul, Şanlıurfa ve Hatay’da hizmete girdi. İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım “Burada ne söyleyeceğimi gerçekten bilemiyorum. Allah kimseye böyle bir imtihan vermesin. Bir an önce bu savaşların bitmesi dileğinde bulunuyorum. Umarım, İslam Dünyası’nın önderleri bir araya gelirler ve bu acıları dindirirler” dedi.

17-04/20/acilis-fotograflari-5.jpeg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN