İttifakta İstanbul formülü

İttifakta İstanbul formülü

“24 Haziran’ın kazanımlarını heba etmeyelim” çıkışıyla AK Parti’yle ‘yola devam’ diyen Bahçeli, yerel seçimlerdeki ittifak formülünü de açıkladı: İstanbul’da aday göstermeyeceğiz. Kazanamayacağımız bölgede aday göstermek anlamsız. Ancak MHPli belediyelere de yeniden talibiz.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 2019 Mart yerel seçimleri için AK Parti ile ittifakın yol haritasını açıkladı. “Kazanamayacağımız yerlerde aday göstermenin anlamı yok” diyen Bahçeli İstanbul’da aday göstermeyeceklerini söyledi. Bahçeli af konusunda da hazırlıklarını tamamladıklarını yasa teklifini 24 Eylül’de TBMM’ye sunacaklarını açıkladı. MHP lideri Bahçeli yerel seçimlerden affa, Cumhurbaşkanlığı’na hibe edilen uçaktan İdlib’e kadar pek çok konuda önemli açıklamalar yaptı. Bahçeli’nin açıklamalarından başlıklar şöyle oldu:

YENİ SİSTEMİN İZDÜŞÜMÜ

Yerel yönetimler sistemi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kalıcı olabilmesi için bir izdüşümü olan bir seçimdir. 24 Haziran’ın mağlupları eski sistemi getirmek için çalışıyor. Bu anlayış için mahalli idareler seçimleri önemli bir araçtır. Yani mahalli idareler seçimlerinde bugün Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni yönetenler beklenen sonucu alamazsa hemen Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin meşruiyeti üzerine bir tartışma başlatmaya niyetliler.

ÜÇ BÜYÜK ŞEHİRE DİKKAT

Biz de bunları önleyebilmek için MHP olarak bir öneride bulunuyoruz. Bu öneri dört aşamalıdır. Birincisi, hem uluslararası kuruluşlar, hem Türkiye ile ilgilenen devletler ve onların birtakım odakları, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni destekleyenlerin üç büyükşehirde istedikleri sonucu alamamaları durumunda, ‘Sistem meşruiyetini kaybetmiştir, halk benimsememiştir’ diyerek bir istismar siyaseti geliştirebilirler. Üç büyükşehir Türk siyasetini yönlendiren şehirlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken konu şudur, üç büyükşehirde mutlak suretle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden yana olan bir sonucun elde edilmesi önem arz etmektedir.

Üç büyükşehirde sonuç HDP ile CHP’nin ‘Biz burayı kazandık’ sözü olursa bu taktirde ikinci yapacakları iş hemen o gece ‘Recep Tayyip Erdoğan istifa etsin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi meşruiyetini kaybetmiştir. Hemen parlamenter sisteme dönelim’ olur.

HDP ADAYI KAZANMAMALI

CHP ve HDP’nin eklemlenmiş bir yapıda seçime girip adayların içerisinde PKK yanlısı veya PKK’lı kişilerin de aday gösterilmesi durumunda terörle mücadelenin bir boyutu tartışmaya açılacaktır. 94 tane PKK’lı belediye sekiz tane de FETÖ’cü belediye yönetimi vardı. Bunların tekrar sonuç alması hali terörle olan mücadeleyi sıfırlar. Türkiye’nin varlığı, toprak bütünlüğü tartışmaya açılır. Kuzey Irak’ta Suriye’de bu konuda da büyük iddialar ortaya konur ve bundan da yararlanan küresel güçler olur. Bu sebepten dolayı bu kayyum atanmış belediyeler mutlak suretle PKK ve FETÖ kontrolünden çıkarılmalıdır.

AŞİRETLERLE İŞBİRLİĞİ

Kürt kökenli, Güneydoğu Anadolu’da yaşayan aşiretlerin iradesini alarak, onların iradesiyle adaylar belirleyerek PKK’yı siyasi boyutta da yok edebilecek birliktelik önemli. O bölgede yaşayan Kürt kökenli geniş büyük ailelerin iradesine oluşturmak.

ESAD’LA GÖRÜŞME TUZAĞI

Tahran’daki zirvede bazı gelişmeler oldu. Çok enteresan Esad’ın ve Esad’a destek olanların hiçbir teklifi yok. Türkiye’de birçok çevreler Esad ile görüşülsün diyor. Tuzağa, oyuna, Türkiye’yi götürmek istedikleri yere bakın. Soçi’deki İdlib’te çatışmasız bölgenin oluşması mutabakatı Türkiye için hayırlı olmuştur. Böyle bir durumda Esad’la görüşüp ne yapacaksınız? Cumhuriyet Halk Partisi bu aklından vazgeçmelidir. Cumhurbaşkanı görüşmeye kalkarsa tarihi hata yapar.

İSTANBUL’DA ADAY YOK

Biz adaylarımızı çıkarırız ama aday çıkaracağımız yer olur çıkarmayacağımız yer olur. İstanbul’da aday çıkarttık. Samimi konuşuyorum. İstanbul’da çıkarttığımız adayların geçmişte ne kadar oy aldıkları belli. Aday çıkartıp, belediye başkanlığını kazanamayacağınız yerde bir aday çıkarıp, ‘bizim de adayımız var’ demenin bir manası var mı? Ama ilçelerinde bizim de aday çıkartacağımız yerler var. Olmayacak olan bir şeye ‘Olur’ damgası vurarak kendi siyasetimizi şekillendirmeye çalışmıyoruz. Gerçekçi davranıyoruz. Mesela koskoca İstanbul’da bizim büyükşehir belediyesinde bizim bir tek üyemiz var. MHP İstanbul’da bir aday çıkartarak kendi kendini kandırarak Türk siyasetinde varlığını devam ettiremez. Çünkü aday çıkardığınız vakit kazanabilecek oran bizim için geçerli. Böyle bir durum karşısında kamuoyunda tartışmaya açıp, bazı isimleri söylemenin gereği yok. Türkiye’de diğer siyasi partiler de böyle netleşmeli. Sonra genel seçimde bunları husumete çevirmenin de bir manası yok. Ankara’ya bakacağız. Hepsine bakacağız çalışıyoruz üzerinde.

İŞ BANKASI MİLLETE İADE

İş Bankası, Türkiye’nin her siyasi tartışmasında gündeme getirilen bir konu olarak görmeli ve bunu çözüme kavuşturmalı. Çözüm nedir, CHP’nin Atatürk’ün mirası diye nitelendirilen yüzde 28’i Türk milletine iade etmesi lazım Atatürk’ün gerçek varisi Türk milletidir. Herhangi bir kurum ve kuruluş değildir bunu Türk milletine iade ettiğini beyan etsin mesele kalmaz.

18-09/21/screenshot_3.jpg

Bazı konularda da CHP’nin anlayış göstermesi lazım.

O UÇAK KABUL EDİLMEMELİ

Katar’ın hibe ettiği uçakla ilgili görüşüm çok nettir. Türkiye Cumhuriyeti devleti hediye, hibe kabul etmez. Türkiye’de uçak ihtiyacı varsa kendi kaynaklarıyla almayı tercih etmelidir. Ama ‘bana hibe edildi hediye edildi’ bu Türk milletinin kabul edeceği bir durum değil. Recep Tayyip Erdoğan’ın da bunu kabul etmemesi gerekirdi diye düşünüyorum. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN