Son dakika! YSK açıklaması: İYİ Parti 24 Haziran seçimlerine katılabilecek mi?

Son dakika! YSK açıklaması: İYİ Parti 24 Haziran seçimlerine katılabilecek mi?

"İYİ Parti 24 Haziran'daki seçimlere girecek mi" sorusu siyaset gündeminde tartışılıyor. Peki İYİ Parti seçime girebilecek mi? Gözler Yüksek Seçim Kurulu'nun vereceği karara çevrilirken Meral Akşener hiçbir engel olmadığını açıkladı. Peki hukukçular ne diyor? Kanuna göre İYİ Parti erken seçimlere girebilecek mi? YSK'nın son açıklaması ne? Detaylar haberimizde.

İYİ Parti24 Haziran seçimlerine katılacajk mı merak edilirken gözler YSK'nın yapacağı açıklamaya çevrildi. Meral Akşener'den geldi. Meral Akşener "24 Haziran'da hem Cumhurbaşkanlığını hem iktidarı alacağız" dedi.

YSK'DAN İYİ PARTİ AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Erken seçim 24 Haziran'da olacak" açıklamasından sonra siyasi kulislerde İYİ Parti 24 Haziran erken seçimlerine girecek mi diye merak edilmeye başlanmıştı. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, "İYİ Parti seçime girecek mi?" sorusuna "İncelemek gerekir" cevabını verdi.

18-04/18/yi-parti-secim.jpg

MERAL AKŞENER: İYİ PARTİ 24 HAZİRAN ERKEN SEÇİMLERİNE GİRECEK

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimlerin 24 Haziran'a alınmasını değerlendirdi .Kararın açıklanmasıyla yarın seçim çalışmalarına başlayacaklarını ifade eden Akşener, seçimlere katılamayacaklarına ilişkin iddiaları yalanladı. "Kongremizi 10 Aralık'ta gerçekleştirdik" diyen Akşener, İYİ Parti'nin 24 Haziran Pazar günü gerçekleşecek erken seçime katılabileceğini açıkladı. Akşener, 100 bin imza ile Cumhurbaşkanlığına da aday olduğunu söyledi Akşener'in açıklamaları şöyle:

An itibari ile seçim çalışmalarına başlıyoruz. Burada dikkat edeceğimiz konu sandıkların güvenliğini sağlamaktır. Başta Genel Başkan Yardımcıları ve GİK üyeleri İstanbul'da bir program başlatmıştık. İstanbullu ile buluşuyorduk. Yarından itibaren Ankara'ya dönmek zorunda kalacaklar. Biz 16 Nisan'a çalıştık. 16 Nisan'da 37 ile gitmişiz. Yarın itibarıyla sadece benim gittiğim il sayısı 54 il olacak. Dolayısıyla biz buradayız, varız. Ben Cumhurbaşkanı adayıyım, 100 bin imza ile aday olacağım. Hangi kanunu çıkarırlarsa çıkarsınlar, siyaset simsarlarına şunu söylemek istiyorum: Korkunun ecele faydası yok.Allah'ın izni ile 24 Haziran'da hem Cumhurbaşkanlığını, hem iktidarı alacağız. Bu karar niye alındı? Hani Türkiye uçacaktı. Daha sonraki fasılda bunun karşılanamayacak şekilde derinleştiğini, bir an evvel seçime giderek paçayı kurtarmaya çalışıyorlar. Ama buradan ilan ediyorum paçayı kurtaramayacaklar.Biz birinci kongremizi 10 Aralık'ta tamamladık. 68 il ve ilçe teşkilatımız buna bağlı olarak kuruldu. Ve o günden itibaren saydığınızda 10 Haziran itibarıyla seçime girmeye hazırız. İYİ Parti korkusundan, İYİ Parti'ye engel çıkarmak için bazı hukuk dışı davranış biçimlerine girildiği takdirde buradan tekraren uyarmak isterim herkes ayağını denk alsın.Dolayısıyla hakkını koruyamayan hiç kimseyi koruyamaz. Ne kadar korktuklarını iyi gördük. Hayırlı olsun herkese. 

İYİ PARTİ'NİN ÖNÜNÜ YSK KARARI AÇIYOR

İYİ Parti'nin seçimlere katılıp katılmayacağı 64 gün sonra kurulacak sandık için en kritik kararlarından biri oldu. Anayasa hukukçularına göre, partinin seçimlere katılmasına '60 gün önce yapılması gereken kongre şartı' engel değil. Kurul'un 1 Kasım seçimlerinden önce Vatan Partisi için verdiği karar da emsal niteliğinde.

24 Haziran'da yapılacak erken seçimlerde gözler Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıklayacağı takvim ve İYİ Parti için vereceği karara çevrildi. Mevcut kanuna göre İYİ Parti'nin seçimlere katılabilmesi için 24 Haziran'dan 60 gün önce en az 41 ilde teşkilatlanmasını tamamlamış ve büyük kongresini yapmış olması gerekiyor. Bu nedenle 1 Nisan'da büyük kongresini yapan partinin seçimlere katılıp katılmayacağı tartışılıyor.

İYİ PARTİ'NİN DURUMU

Siyasi Partiler Kanunu'nun 'siyasi partilerin seçimlere katılması'yla ilgili 36. maddesinde "Siyasî partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunması şarttır" deniyor.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimlere katılmaları konusunda hukuki engel olmadığını söylerken hukukçular da YSK'nın vereceği kararda sadece teşkilatma tarihini dikkate alması gerektiği görüşünde. Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, İYİ Parti'nin seçime girebilmesi için 24 Aralık 2017'de en az 41 ilde örgütlenip örgütlenmediğine bakılacağını söyledi. Yüzbaşıoğlu, şunları kaydetti: İYİ Parti hakkında da, yasalarda açık maddeler var. Buna göre, en az 6 ay öncesinden illerin en az yarısında örgütlenmiş olması ve kongresini yapmış olması gerekiyor. Bu noktada İYİ Parti'nin 24 Haziran'a göre, 6 ay öncesinde yani 24 Aralık'ta en az 41 ilde örgütlenip örgütlenmediğine bakılacak. Kongresinin 6 ay öncesinde yapılıp yapılmadığı ise önemli değil."

İyi Parti, 41 ildeki görgütlenmesini 22 Aralık'ta tamamlamıştı.

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Sultan Üzeltürk de bu noktada 36. maddenin sadece teşkilatma şartına bakılması gerektiğini söyledi. "Kanunları lafzına yani sözüne bakarak yorumlamak gerekir" diyen Üzeltürk, "Buna göre Siyasi Partiler Kanunu'nun 36'ncı maddesi, seçimlere katılabilmek için illerin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay önce teşkilat kurmuş olmaları şartını getiriyor. Bu cümle 've büyük kongrelerini yapmış olması' ifadesiyle devam ediyor. Metine bakarak yorum yapmak zorunda olduğumuz için 6 aylık sürenin teşkilatlanma için bir şart olduğunu düşünüyorum, büyük kongrenin değil. Kanımca madde lafzından kaynaklanan bir yorum yapılırsa bu durumda faklı bir yasal düzenleme yapılmasına ihtiyaç yok.

Öte yandan hükümetin uyum yasalarıyla birlikte, kanundaki 6 ay şartını 3 aya düşürme yönünde bir değişiklik yapacağı da ileri sürüldü. İddiayla ilgili resmi bir açıklama yapılmazken, AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, İYİ Parti'nin durumuyla ilgili bir soruya "Seçime girmek için yasalarla belirlenmiş koşulları taşıyan tüm aday ve partilerin 24 Haziran'da sandıkta seçmenin karşısına çıkmasından yanayız. Dolayısıyla bu süreçte birileri kendi hazırlıksızlıklarını bize fatura etmeye kalkışmasın" karşılığını verdi. Ünal'ın açıklaması "İYİ Parti kararı tamamen YSK'ya bırakıldı" şeklinde yorumlandı.

VATAN PARTİSİ KARARI ÖRNEK

Kanunda açıkça 'seçimlerden 6 ay öncesinde büyük kongreyi yapma' şartı yazmasına rağmen YSK daha önceki kararlarında teşkilatlanma tarihinin baz aldı. YSK'nın, 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri öncesinde Emine Ülker Tarhan'ın Vatan Partisi hakkında verdiği karar örnek gösteriliyor. Kurul, büyük kongresini yapmamasına rağmen Vatan Partisi için 'seçimlere katılabilir' kararı vermişti. İYİ Parti Hukuk, Seçim ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Koncuk, YSK'nın Vatan Partisi kararında olduğu gibi 10 Aralık 2017'de kurucular kurulu ile yapılan olağan genel kurulunun baz alması gerektiğini söyledi.

Sürekli güncellenen haberimizden İYİ Parti hakkında YSK'nın vereceği kararı takip edebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki linkten İYİ Parti ile ilgili tüm gelişmeleri takip edebilirsinzi. 

İYİ PARTİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN