Palm yağı zararlı mı? Palmiye yağı hangi hastalıklara sebep oluyor, kanser yapar mı?

Palm yağı zararlı mı? Palmiye yağı hangi hastalıklara sebep oluyor, kanser yapar mı?

Palm yağı nedir, neden zararlıdır? Palmiye yağı hangi hastalıklara sebebiyet veriyor? Son dönemde zararlı etkileri ortaya çıkan ve çikolata, bisküvi gibi birçok ambalajlı tüketim ürününde bulunduğundan dolayı tüketilmemesi söylenen ürünler hangileri? Palm yağı zararları ve sebep olduğu hastalıklar neler? Ayrıntılar haberimizde.

Palm yağı zararları neler? Son günlerde en çok konuşulan konu 'Palmiye yağı zararlı mı?' sorusu oldu. Birçok ambalajlı market ürününde kullanılan palmiye yağının zararlı olduğu yönünde iddialar dile getirildi. Peki palmiye yağı kanser yapar mı? Hangi ürünlerde palmiye yağı var? Uzmanların paml yağı ile ilgili görüşleri ve tüm detaylar haberimizde.

17-01/17/1351369_f86dfee4d2bd409e81c955f149be84ad_640x640-1484678039.jpg

PALMİYE YAĞI NEDİR? ZARARLI MIDIR? 

Palmiye yağı zararlı mı sorusu son zamanların en büyük tartışma konularından birisi. Peki, palm yağı nedir? Palm yağı, palm meyvesinden ve palm meyvesinin içindeki çekirdeğinden olmak üzere iki şekilde yapılır. Her iki türü de çok lezzetlidir ve Hindistan ve Malezya gibi tropikal iklimlerde yetişir.

Palmiye yağı olarak da bilinen palm yağı kalorisi yüksek ve doymuş yağ açısından da zengin bir yağdır. Palm yağı margarin yapımı, kızartma yağı ve yemek pişirme yağı olarak kullanılır. Palm yağının sağlık üzerinde çeşitli zararları mevcuttur, işte bazıları;

17-01/17/1351369_fd27b7a34e3e61aaebdfb9fbc00a1f12_640x640.jpg

PALMİYE YAĞI KANSER YAPAR MI?

Son günlerin tartışma konusu palmiye yağı ile ilgili olarak tüketicilerin en çok merak ettiği konu, palm yağı kanser yapar mı yönünde oldu. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından hazırlanan raporda palmiye yağının kansorojen olduğunu duyurdu. Dr. Muammer Yıldız da palmiye yağının toksik ve kanserojen olduğunu bildirip, bu ürünü ihtiva eden yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini tavsiye ediyor ve sözlerine şöyle devam ediyor; Daha bu yağın kullanımı men edilmedi ancak yapılan baskılarla Avrupa Birliği, palmiye yağı bulunan gıdalarda bunun açıkça yazılması için bir yasa çıkardı. Bundan evvel tek 'bitkisel yağ' yazıyorlardı. Şu unutulmamalı bir üründe 'bitkisel yağ' ibaresi varsa çoğunlukla palmiye yağıdır." diyor.

17-01/17/1351369_484dba9baa17c294d3cc03aa89f3f8d9_640x640.jpg

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun (EFSA), Mayıs 2016’da yayınladığı palmiye yağının kanserojen olduğuna dair raporunun ardından Avrupa’da bazı marketler bu yağı içeren ürünleri raflarından kaldırma kararı aldı.

AŞIRI KİLOLARIN SEBEBİ PALM YAĞI MI?

Palmiye yağında doğal olarak bulunan palmitrik asit, kilo alımı ve obezite riskini artıran yağ asitleri içerir. "Clinical Nutrition American Journal" 2005 sayısında yayımlanan araştırmaya göre, sağlıklı genç erişkinlerde, palmitik asitçe zengin bir beslenme programının genel etkileri üzerine çalışma yapıldı.

Araştırma sonucunda bilim adamları palmik asitçe yüksek bir beslenmenin obezite ve insülin direnci riskini artırabildiğini tespit etmişlerdir.

Palm yağı nedir? Palmiye yağının zararları neler, kanser yapıyor mu? Günlerdir sorulan ve tartışılan soruların cevabı haberimizde.

SİNDİRİMİ ZOR OLAN YAĞA DÖNÜŞÜYOR

“Cooking for Healthy Healing,” kitabının yazarı Linda Page palm yağının çeşitli faydalarından bahsettikten sonra, palm yağının rafine işlemlerinden geçtikten sonra çoğu besin değerini kaybettiğini, sindirimi zor olan bir yağa dönüştüğünü bildiriyor ve bu nedenlerden dolayı, palm yağı tüketimini önermiyor.

KALORİ VE YAĞ ORANI TEHLİKELİ BOYUTLARDA

1 yemek kaşığı palm yağı 120 kalori, ayni miktarda palm çekirdeği yağı ise 117 kalori içerir. Her iki türdeki yağ da da 13.6 gr yağ bulunur. ABD Tarım Bakanlığı, kuruyemiş, tohumlu yiyecekler gibi doğal olarak besinlerde bulunan yağlar da dahil olmak üzere günde 5-7 tatlı kaşığı yağdan daha fazla yağ alımını önermiyor.

17-01/17/1351369_d68367cffe7411bca33eb12f8c79879a_640x640-1484678092.jpg

Amerikan Kalp Derneği, günlük kalori ihtiyacının en fazla %25-30'unun yağdan gelmesini öneriyor. Günde 2000 kalori ihtiyacı olan bir kişi günde toplam 50-70 gr yağ almalıdır.

DAMAR TIKANIKLIĞI VE KALP HASTALIĞINI TETİKLİYOR

Palm yağı da palm çekirdeği yağı da kolestrol içermemesine rağmen, bu yağlarda bulunan yüksek miktardaki doymuş yağlar, damarlarda birikerek plak oluşturup kalp hastalığı riskini artırabilir.

1 yemek kaşığı palm yağı, 7 gr doymuş yağ içeriği ile 2000 kalorilik bir beslenme programının doymuş yağ ihtiyacının yarısını oluşturur. Hatta süt ürünleri, et ve diğer işlenmiş yiyeceklerden de tüketiyorsanız, doymuş yağ sınırını farkında olmadan aşarsınız, yağ damarları tıkar, kolestrol sorunu yaşarsınız.

17-01/17/679904.jpg

Yaklaşık bir haftadır tartışılan 'Palmiye yağı zararlı mı?' sorusuna Prof. Dr. Canan Karatay'dan açıklama geldi. Kanal D Ana Haber Bülteni'ne konuk olan Karatay, 'Palmiye yağı zararlı mı?' sorusuna yanıt verdi. Ahmet Hakan'ın konuğu olan Prof. Dr. Canan Karatay, palm yağı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Son günlerin en çok konuşulan konusu 'palmiye yağı zararlı mı?' tartışmalarına Prof. Dr.  Canan Karatay da dahil oldu. Kanal D Ana Haber Bülteni'nde Ahmet Hakan'ın konuğu olan Prof. Dr. Canan Karatay, palm yağı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ünlü çikolata-fındık ezmesi Nutella'nın içerdiği palm yağı nedeniyle kanserojen etki taşıdığı yönündeki iddiaları yanıtlayan Prof. Dr. Canan Karatay, önemli açıklamalarda bulundu.

17-01/17/587db23318c7730f5c29de7e.jpg

Kanal D Ana Haber Bülteni'nde Ahmet Hakan'ın konuğu olan Prof. Dr. Canan Karatay, "Palmiye yağı trans yağdır, zeytinyağı gibi değildir. Bildiğiniz gibi trans yağlarının insan vucudunda kanser yaptığını biliyoruz" dedi.

Trans yağlarının en tehlikeli yağlar olduğuna da değinen Karatay, işlem görmüş bütün yağlarda trans yağlarının bulunduğunu, bunlardan uzak durulması gerektiğini açıkladı.

PALM YAĞI OLAN ÜRÜNLER ARAŞTIRILACAK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yazılı açıklamasında, çeşitli basın yayın organlarında palm yağının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunduğuna yönelik haberlerin yer aldığını hatırlatarak, bu haberlerle ilgili kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla açıklamanın yapma ihtiyacı duyduklarını belirtti.

Türkiye'de palm yağına ilişkin mevzuatın Türk Gıda Kodeksi-Bitki Adı İle Anılan Yağlar Tebliği ile belirlendiğini kaydeden Çelik, "Tebliğ ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalar ve veriler ışığında hazırlanmıştır. Söz konusu tebliğde palm yağının taşıması gereken fiziksel ve kimyasal özellikler yer alıyor. Bakanlığımızca bu konuda her türlü kontroller yapılmaktadır. Palm yağı bütün dünyada gıda sanayisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır." ifadelerini kullandı.

Palm yağı nedir, neden zararlıdır? Palmiye yağı hangi hastalıklara sebebiyet veriyor? Son dönemde zararlı etkileri ortaya çıkan ve çikolata, bisküvi gibi birçok ambalajlı tüketim ürününde bulunduğundan dolayı tüketilmemesi söylenen ürünler hangileri? Palm yağı zararları ve sebep olduğu hastalıklar neler? Ayrıntılar haberimizde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN