Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın terörle mücadelede destan yazdı | Aydoğan Aydın kimdir?

Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın terörle mücadelede destan yazdı | Aydoğan Aydın kimdir?

Şırnak Uludere'deki helikopter kazasında şehit olan 23. Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın, 15 Temmuz'da yaşananların bir darbe girişimi olduğunu öğrenir anlar anlamaz birliğine "Kimse dışarı çıkmayacak" emrini vermişti. Aydın Ağustos'ta Tümgeneralliğe terfi etmişti. Silah arkadaşları şehit generalin terörle mücadelede destan yazdığını anlatırken "Morali hep yüksekti. Tek derdi vatandı" dediler.

KARAR HABER MERKEZİ

Şırnak'ta 13 askerimizin şehit düştüğü helikopter kazası Türkiye'yi yasa boğdu. Şehitlerden 23. Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın, Ağustos ayında bu rütmeye terfi etmişti. Aydın 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında önce gözaltına alınmış ancak daha sonra darbe girişimini öğrenir öğrenmez komutanlığını yaptığı tugayı arayarak, “Bir tek er dahi dışarı çıkmayacak” emrini verdiği ortaya çıkmıştı. Serbest bırakılan Aydoğan Aydın son YAŞ toplantısında Tümgeneralliğe terfi etmişti.

Aydoğan Aydın’ın darbe girişimi sırasında Kayseri Tugayı'nı arayarak, verdiği talimatın darbeden yana olmadığını ortaya koyduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Aydoğan Aydın, Hakkari Çukurca'da birliklerine komuta ederken darbe girişimi ilgili gelişmeleri duyar duymaz komutanı olduğu Kayseri Komando Tugayı'nı arayarak, görev yapan komutanlara Tugayın dışına bir erin dahi çıkarılmaması talimatını verdi.

Aydın, böylece bir anlamda Kayseri'de askerin sokağa çıkmamasını sağlayan kişi de oldu. Yaşanan bu gelişmelerin ardından Kayseri Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın, son Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında Tümgeneralliğe yükseltildi.

Şehit Tümgeneral Aydoğan Aydın, Kato Dağı'ndaki operasyon durumunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a böyle bildirmişti...

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE TELEFONDA GÖRÜŞMÜŞTÜ

İçişleri Bakan Süleyman Soylu'nun Şırnak'taki Kato Dağı'nda devam eden PKK'ya yönelik operasyonların sürdüğü bölgedeki ziyaretinde Tümgeneral Aydoğan Aydın ile de görüşmüş, Aydın'ın Cumhurbaşkanı ile görüşmesini sağlamıştı. Bakan Soylu, daha sonra telefonla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yürütülen operasyon faaliyetleri hakkında bilgi vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tümgeneral Aydın ile de görüşmüştü.

Tümgeneral Aydın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a terör örgütü PKK'nın yıllardır yığınak yaptığı bölgeye operasyon gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları iletmişti:

"Terörle mücadele tarihinin erişemediği miktarda silah, mühimmat ve yaşam malzemesi bulundu. Önümüzdeki günlerde bu mağara sayılarında artış olacak. Yine bu bölgede teçhizatların bulunmuş olması Türkiye genelindeki terörle mücadeleye katkı sağlayacaktır. Buranın temizlenmesi Ankara ve İstanbul'da terörün belinin kırılmasında da etki yapacaktır."

PARLAK BİR KARİYERİ VARDI

Tümg. Aydoğan Aydın, 1987 yılında Kara Harp Okulundan mezun oldu.

1988-1992 İstanbul 6’ıncı P.Tug. Takım Komutanlığı, 1992-1998 yılları arısında Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda tim komutanlığı yaptı. 

1998-2000 Kara Harp Akademisi Öğrenim gören Aydın,  2000-2001 yılları arsında ise Hakkari Dağ Komando Tugay Komutanlığında Harekat Şube Müdürlüğü görevinde bulundu. Aydın'ın diğer görevleri şöyle:

2001-2008 ÖKK'da Tabur K.lığı ve Kurmay Başkanlığı

2008-2010 Almanya’da NATO Daimi Görev

2010-2012 GÖKÇE ADA’da Komando Alay Komutanlığı,

2012-2016 Kayseri Komando Tugay Komutanlığı,

2016-.. ŞIRNAK 23’üncü Jandarma Sınır Tüm.K.lığı

HEYECANINI HİÇ YİTİRMEMİŞTİ

Şehit general Şırnak’ta ve son dönemde Kato Dağı bölgesinde terörle mücadelede önemli görevleri başarıyla yerine getirdi. Şehidin silah arkadaşları, Aydın'ı "Her bir mağaraya girdiklerinde bir çocuğun güzel bir şey yaptığında, başardığında mutlu olduğu gibi heyecanla telefon eder, bilgi verirdi. Heyecanını hiç yitirmemişti" diye anlatıyor. 

Aydın Kayseri Komando Tugay Komutanlığı yaparken, Cizre, Diyarbakır Sur, Mardin Nusaybin, İkiyakalar Dağı'nda terörle mücadelde aktif görev aldı. 

ÜMİT KESİLDİĞİ ANDA ÇEMBERİ YARIP GERİ DÖNDÜ

Silah arkadaşları onun mücadelesini ve vatan aşkını şöyle anlattı:

1997-1998 yıllarında Irak kuzeyindeki operasyonlar esnasında tim komutanıyken bir ara kendisinden ve timinden irtibat kesilmişti. Ümitlerin kesildiği anda timiyle çemberi yararak ve PKK’lıları etkisiz hale getirerek geri dönmüştü.

İkiyakalar Dağları bölgesinde 2015 yılında yürütülen operasyonların tamamında Tugayının birlikleri ile beraber kahramanca mücadele etti. Karda soğukta, yağmurda geçti hayatı. Hiç yılmadı, telefonda morali hep yüksekti. Onun tek derdi vardı vatandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN