Sessizliğiniz utanç verici

Sessizliğiniz utanç verici

Kırım Tatarlarının ve Çerkeslerin sürgün yıldönümlerinde Rus Kızıl Ordu Korosu konserleri düzenlenmesine tepkiler büyürken utanç verici skandala ilişkin yetkili makamlardan ne bir açıklama geldi ne adım atıldı. Kamuoyunda ‘Yüzbinlerce insanımızın can verdiği sürgün ve kıyımların yıldönümünde kendi vatanımızda sergilenen provokasyon karşısındaki suskunluğun sebebi ne?’ soruları yöneltildi.

MERVE ŞİŞMAN

‘BU SAYGISIZLIĞA KARŞI DERHAL HAREKETE GEÇİN’

Kırım ve Çerkeslerin yüz yıllık sürgün acısının tazelendiği günde Kızıl Ordu korosunun Bursa ve Antalya’da vereceği konserin iptali için imza kampanyaları başlatıldı. Sivil toplum örgütleri seçilen tarihler için ‘provokasyon’ tepkisini gösterdi. İYİ Partili Buğra Kavuncu “Vicdan yaralayan yanlış düzeltilmeli” dedi. DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu “Yaşanan acılara saygısızlık” vurgusu yaptı. Zafer Partili Lütfü Şahsuvaroğlu ise “Kızıl Ordu haddini aştı” ifadesini kullandı.

‘ÖZEL ŞİRKET ORGANİZASYONU BAKANLIĞIN İLGİSİ YOK’

Kamuoyunda artarak dile getirilen tepkiler karşısında hassas konunun ‘yok sayılması’ rahatsızlığı artırdı. İlgili bakanlıklarla birlikte, CHP’li belediyeler ile milliyetçi kurumların sessizliğinin ‘utanca’ boyut kattığı kaydedildi. Kültür Bakanlığı’ndan bir yetkili, belediyeleri işaret etti. “Bursa ve Antalya’daki salonların bizimle ilgisi yok. Antalya’da belediyenin olan salon özel şirkete kiralanmış. Bu tip konserlerde firmaların bakanlıktan izin alması gerekmiyor” dedi.

2504krt01a-tum.jpg

ACI GÜNÜNDE KONSERE YETKİLİLER NEDEN SESSİZ

Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı olan Kızıl Ordu Korosu’nun, yüzbinlerce insanın hayatını kaybettiği Kırım ve Çerkeslerin sürgün yıldönümünde Türkiye’de vereceği konserin iptali için yapılan “Bu utancı durdurun” çağrıları havada kaldı. Günlerdir süren tepkilere rağmen adım atılmadı. Kültür Bakanlığı ‘Bizimle alakası yok’ derken belediyeler hâlâ sessiz. Kamuoyundan ise ‘Soykırım acısı gibi hassas konuda bu suskunluk neden?’ soruları yöneltildi.

Rus Kızıl Ordu Korosu’nun İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa gibi şehirlerde Kırım ve Çerkes sürgünlerinin yıldönümünde vereceği konsertlere tepkiler sürüyor. Bursa ve Antalya konserlerinin 18 Mayıs Kırım Tatar ve 21 Mayıs Çerkes sürgünlerinin yıldönümüne denk getirilmesi tepki çekiyor. Koronun sürgünleri doğrudan gerçekleştiren Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı olduğunu belirten uzmanlar konserler için “Bilinçli provokasyon” ifadesini kullandı. Artan rahatsızlıkta “Bu işe kim onay verdi?” sorusu öne çıktı. Yabancı topluluğun Türkiye’de böylesi kapsamlı organizasyon düzenleyebilmesi için bir ‘izin silsilesi’ gerektiği belirtildi. İçişleri ve Kültür bakanlıkları ile ilgili belediyelerin büyük ayıba son verecek adımı atması için çağrılar yapıldı.

kr1-afis.jpg

KARAR UTANCI GÜNDEME TAŞIDI

Kırım ve Tatar dernekleri konserler için Bursa ve Antalya seçiminin kasıtlı olduğunu kaydederek “Bu konu bir milli güvenlik meselesi olarak ele alınmalı” dedi. Birleşik Kafkasya Derneği de ‘Tarihi felaket gününde konser bir aşağılama girişimidir. Devlet yetkililerinden tarihi saygısızlığa engel olmasını bekliyoruz’ açıklaması yaptı. KARAR’ın gündeme getirdiği konuya ilişkin kamuoyundan da tepkiler yükseldi. Hassas konuda adım atılmaması eleştiri toplarken Türkiye’de geçen yıllarda çok sayıda konserin ‘kamu güvenliği, toplumun huzuru’ gibi gerekçeler ileri sürülerek iptal edildiği hatırlatıldı. Kızıl Ordu skandalı karşısında da vakit kaybedilmeden adım atılması gerektiği belirtildi.

YETKİLİLER HAREKETE GEÇMELİ

Sivil toplum kuruluşları da seçilen tarihlerin ‘Bilinçli provokasyon’ olduğunu söyledi. Hassas konunun yetkililer tarafından ‘yok sayılması’ rahatsızlığı artırdı. Muhalefetten de tepkiler yükseldi. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Buğra Kavuncu sosyal medya hesabından KARAR’ın manşetini paylaşarak “Kırım ve Çerkes soykırımının gerçekleştiği tarihlerin yıl dönümünde, Kızıl Ordu Korosu Türkiye’de konser verecek. SSCB’nin işlediği bütün insanlık suçlarını örtmeye çalışıp, Rusya’nın yumuşak gücü olarak faaliyet yürüten Kızıl Ordu Korosu’nun, böyle bir tarihte konser verecek olması duyarlı her vicdanı yaralıyor. Kızıl Ordu’nun Türk Dünyası’nda açtığı yaralar, bilinçli her insanın asla unutmaması gereken dönüm noktalarıyken, bu tarihlerin özellikle seçilip seçilmediği de aydınlatılmalı. Yetkilileri bu yanlışı düzeltmeye, kamuoyunu da daha güçlü ve yüksek sesle tepki göstermeye davet ediyorum” dedi.

ACILARA KARŞI BÜYÜK SAYGISIZLIK

Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Şahsuvaroğlu ise “Rus Kızıl Ordu Korosu haddini aştı. Tel’in ediyorum” ifadesini kullanarak iptal mesajı verdi. Gelecek Partili Mustafa Yeneroğlu ise X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Kırım Tatar ve Çerkes halklarının sürgün ve katliam kurbanlarının anıldığını günlerde Rus Kızıl Ordu Korosu’nun Türkiye’de konser düzenleyebilmesi, kayıtsızlığın ötesinde yaşanan acılara karşı büyük bir saygısızlıktır.”

KONSERLERİN BAKANLIKLA ALAKASI YOK

KARAR’a konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bir yetkili “Bursa ve Antalya’daki salonların Kültür ve Turizm Bakanlığı ile hiçbir alakası yok. Bizim tahsisimiz olan yerler değil. Antalya’daki belediyeninmiş ve özel bir şirkete kiralanmış. Bu tip bir konser düzenlerken firmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da izin alması gerekmiyor. Eğer açık alanda yapılıyorsa Valilik ya da Kaymakamlık gibi yerlerden izin alınması gerekiyor. Kapalı alansa salonun sahibinden izin alınarak, kiralama yapılarak konser düzenleniyor. Özel bir iş olduğu için bizim müdahale etmemiz gibi bir durum söz konusu değil. İstanbul’daki konser içinde Atatürk Kültür Merkezi’nde 16 Mayıs’ta bir kiralama yapılmış. 16 Mayıs’taki konser için şu an bir tarih değişikliği gözükmüyor. Asıl sorunlu olan tarihlerde olmaması için çaba gösterdik. 18 Mayıs - 21 Mayıs tarihleri arasında değil İstanbul’daki konser. Sorunlu tarihler olarak görülen kısım ise Antalya ve Bursa’da” dedi.

BU BİR SAYGISIZLIK BU BİR ŞEREF MESELESİ

basliksiz-2aa.jpg
Kırım Tatarları Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu

Vicdanları yaralayan konserlere ilişkin KARAR’a konuşan Kırım Tatarları Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu şunları söyledi: “18 Mayıs yas gününde Ukrayna’da bayraklar yarıya indiriliyor. Türkiye dahil, dünyanın bir çok ülkelerinde Kırım Türklerine yapılan mezalim çeşitli etkinliklerle nefret ile anılmakta. Aldığım bilgilerde ve gördüğüm haberlerde Kırım Tatar diasporasının en çok yaşadığı Türkiye’de Kırım Tatar sürgün ve soykırımın 80. yıldönümünde ve Çerkezlerin Çarlık Rusya’sı tarafından sürgün edilmesinin 160. yıldönümünde, Kızıl Ordu Korosu ve Dans Topluluğu Türkiye turnesiyle çeşitli şehirlerde konserler verecekmiş. Bizler yas tutarken, binlerce insanımızın katili, Kızıl Ordu bakiyesi söz konusu koro, dans ederek Türkiye’de insanları eğlendirecekmiş. Kızıl Ordu korosunun milyonlarca Kırım ve Çerkez asıllı insanın yaşadığı Türkiye’de devamlı gelip konserler vermesine zaten hiç bir anlam veremezken, bu seferde matem yıldönümünde böyle bir organizasyon asla kabul edilemez. Ayrıca bu tarihler tesadüfü değil, Rusya tarafından bilerek ve sonuçları planlanarak seçildiğini düşünüyorum. Tüm Kırım Tatar halkı adından, bu konserlerin iptal edilmesi hususunda Türkiye’ye geldim. Tayyip Erdoğan ile bu konuyu konuşmak için. Külliye’ye gelerek konuyu Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a taşıdık. Bu durum kabul edilemez. Bu bir saygısızlık bu bir şeref meselesi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN