Son dakika! Bakan Çavuşoğlu: Ne yazık ki Türkiye'nin omuzlarına bırakıldı

Son dakika! Bakan Çavuşoğlu: Ne yazık ki Türkiye'nin omuzlarına bırakıldı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Ne yazık ki Suriye krizinin ağır insani yükü Türkiye'nin omuzlarına bırakıldı. Taahhütler yerine getirilmedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  Birleşmiş Milletler’de (BM) düzenlenen “Mülteciler İçin Küresel Sözleşme”  başlıklı oturumda yaptığı konuşmada, “Yüzyıllarca medeniyetlerin beşiği olan  Akdeniz, çaresiz insanların mezarı haline gelmiştir. Sahile vuran çocuklar, bütün  dünya ve insanlık adına utanç sebebidir.” dedi. 

BM 73. Genel Kurulu Görüşmelerine katılmak üzere New York’ta bulunan  Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, BM’de düzenlenen “Mülteciler İçin Küresel Sözleşme”  başlıklı oturumda konuştu.

Konuşmasında, küresel çapta büyük bir göçmen akımı olduğuna dikkat  çeken Çavuşoğlu, dünya genelinde 260 milyon göçmen olduğunu, 68 milyon kişinin  topraklarını terk etmek zorunda kaldığını ve 25 milyon mülteci olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, “Bu rakamlar düzenli bir şekilde açlık, kıtlık, sivil  savaşlar, terör ve siyasi istikrarsızlıklar sebebiyle artıyor. Bu sebepten dolayı  hiçbir hükümetin bu sorunu gözardı etme durumu olamaz.” dedi.

"AKDENİZ, ÇARESİZ İNSANLARIN MEZARI HALİNE GELDİ"

“Şu berbat gerçeğin altını çizmek istiyorum diyorum”  ifadesini  kullanan Çavuşoğlu şunları kaydetti:

“Yüzyıllarca medeniyetlerin beşiği olan Akdeniz, çaresiz insanların  mezarı haline gelmiştir. Sahile vuran çocuklar, bütün dünya ve insanlık adına  utanç sebebidir. Açık cezaevlerinde çaresiz insanların önüne geçmeyi hedefleyen  kurallar çağdaş insani değerlerle uyuşmamaktadır. Daha da önemlisi, insani  konuları siyasal bir araç haline getirmek ve toplum içerisinde göçmenlere karşı  ön yargıları kışkırtmak çok tehlikelidir.”

"MASUM İNSANLARI YALNIZ BIRAKMADIK"

Çavuşoğlu, “Bu gözlemleri dünyada en fazla mülteci barındıran bir  ülkenin dışişleri bakanı yapıyor.” sözlerini kaydederek, “Masum insanları yalnız  bırakmadık, onları zalim rejimin ya da DEAŞ ve PKK gibi terör örgütlerinin eline  bırakmadık.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin uluslararası koruma isteyen herkese ırk, din ve mezhep  ayrımı yapmaksızın kapılarını açtığına dikkat çeken Çavuşoğlu, Türkiye’nin  mültecilere eğitim, sağlık ve psikolojik destek imkanları sunduğunu belirtti.

Türkiye’nin kendi finans kaynaklarını kullanarak BM kriterlerine göre  32 milyar dolar harcama yaptığına işaret eden Çavuşoğlu, Küresel İnsani Yardım  Raporunda "Türkiye’nin bu alanda en fazla yardım yapan ülke" olduğunu kaydetti.

"SURİYE KRİZİNİN AĞIR İNSANİ YÜKÜ TÜRKİYE'NİN OMUZLARINA BIRAKILDI"

Çavuşoğlu şöyle konuştu:

''Ne yazık ki Suriye krizinin ağır insani yükü Türkiye'nin omuzlarına  bırakıldı. Taahhütler yerine getirilmedi. Daha fazla sorumluluk ve yük paylaşımı  için yaptığımız çağrılar duymamazlıktan gelindi ama biz insani yaklaşımımızı  sürdürmeye devam ettik. En son İdlib krizinde de böyle bir tutum sergiledik.  Tahran'daki üçlü zirve ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Başkanı Putin'in  Soçi'deki toplantısı büyük bir insani trajediyi önledi. Terörle mücadelede  kararlılığımızı sürdürürken  sivilleri ve yerleşim alanlarını koruyabileceğimizi  gösterdik. Suriye'den Türkiye'ye ve  AB ülkelerine göç akışına da büyük ölçüde  azalttık.''

Astana toplantılarındaki son anlaşma ve kazanılan ivmenin Cenevre  Sürecine de katkıda bulunacağına ve Suriye'deki siyasi çözüm  çabalarını  hızlandıracağına inandığını belirten Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"MÜLTECİLERİN MEVCUT DURUMU SÜRDÜRÜLEMEZ"

''Mültecilerin mevcut durumu sürdürülemez. Kuşkusuz sınırları kapatmak  ve duvarlar inşa etmek de etmek doğru cevap değil. Gelişmiş ülkeler,  yük  paylaşımı girişimlerinin geliştirilmesine  öncülük etmek  ve mülteci ve göç  sorunu için sürdürülebilir çözümler bulmak zorunda.''

BMMYK'nin çabalarının mülteci kriziyle mücadeledeki önemini   vurgulayan Çavuşoğlu, BM 73. Genel Kurulu Görüşmeleri sırasında Mülteciler İçin  Küresel Sözleşmesinin desteklenmesi ve tam anlamıyla uygulanmasını sabırsızlıkla  beklediklerini söyledi.

Türkiye'nin  mülteciler sözleşmesini desteklediğini vurgulayan  Çavuşoğlu, ''Sözleşmenin bu alanda somut adımlar için bir temel oluşturacağını  umuyoruz. Türkiye, kabul edilmesinin ardından  bu sözleşmenin tam anlamıyla  uygulanmasını yakından takip edecektir.'' dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN