Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov silahlı saldırı hayatını kaybetti | Son dakika haberler

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov silahlı saldırı hayatını kaybetti | Son dakika haberler

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Çankaya'da katıldığı bir fotoğraf sergisinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Son dakika haberlerine göre, uzun süre polisle çatışan takım elbiseli saldırgan, ölü olarak ele geçirildi. Saldırganın kendisini koruma polisi gibi gösterip içeri girdiği iddia edildi. Suikastın Suriye'deki krizin sona erdirilmesi için Moskova'da yapılacak olan Rusya, Türkiye ve İran Dışişleri Bakanları toplantısı öncesi yaşanması dikkat çekti.

ANKARA HABER MERKEZİ

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde bir fotoğraf sergisinin açılışına katılan Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, burada uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti.

Türkiye ile Rusya arasında patlak veren uçak krizinden bu yana hiçbir etkinliğe katılmayan Büyükelçi Andrey Karlov, dün akşam Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği ve Çankaya Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen "Gezgin Gözüyle Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya" konulu fotoğraf sergisine katıldı. Karlov, açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldiği sırada arkasında duran takım elbiseli bir şahsın silahlı saldırısına uğradı. Karlov yere yığılırken, seken kurşunlarla 3 kişi de yaralandı.

UZUN SÜRE HASTANEYE GÖTÜRÜLEMEDİ

İçerideki gazeteciler ve davetliler panikle dışarı çıkarken, olay yerine özel harekat polisleri sevk edildi. Binanın üst katına kaçan saldırgan ile polisler arasında silahlı çatışma yaşandı. Saldırgan etkisiz hale getirilmeye çalışılırken, yerde kanlar içinde yatan Karlov'a uzun bir süre müdahale edilemedi. Rus büyükelçi, olayın üzerinden yaklaşık 30 dakika geçtikten sonra bölgeye yakın Güven Hastanesi'ne ambulansla kaldırılabildi. Karlov, acil servisteki tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

KENDİSİNİ POLİS OLARAK TANITTI

Takım elbiseli saldırganın kendisini koruma polisi gibi göstererek içeri girdiği belirtildi. Bir diğer iddia ise saldırganın görevlilere polis kimliği gösterdiği ve bu yüzden şüphe çekmediği yönünde. Koruma polisi gibi kürsünün hemen arkasında ayakda duran saldırgan, Karlov'a konuşma yaptığı sırada birkaç kez silahla ateş etti. Türkçe konuşan saldırganın, Karlov'a ateş etmeden önce "Halep'in intikamını alacağız" şeklinde bağırdığı iddia edildi. Saldırgan, binaya giren polislerce vurularak öldürüldü.

ÇATIŞMA SÜRERKEN BAKAN GELDİ

Suikast haberinin ardından Ankara alarma geçti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çatışma sürdüğü sırada olay yerine geldi. Bakan Soylu, silah seslerinin susması sonrası içeri girerek incelemelerde bulundu. Milli Savunma Bakanlı Fikri Işık da olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı.

DİKKAT ÇEKEN ZAMANLAMA

Saldırının Suriye'deki insani krizin sona erdirilmesi yönünde Moskova'da gerçekleştirilecek olan Rusya, Türkiye ve İran Dışişleri Bakanları toplantısı öncesi yaşanması dikkat çekti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, saldırının olduğu saatlerde Moskova yolundaydı. Karlov'un saldırıya uğradığı bilgisi Çavuşoğlu'na uçaktayken verildi.

NELER YAŞANDI... SON DAKİKA GELİŞMELERİ

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, bugün akşam saatlerinde Çankaya Belediyesi'ne ait Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde fotoğraf sergisi açılışına katıldı. Ankara Büyükelçiliği ile Çankaya Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen 'Gezgin gözüyle Kaliningrad'dan Kamçatka'ya Rusya' isimli fotoğraf sergisinin açılış konuşmasından sonra Rus Büyükelçi Andrey Karlov, konuşma yapmak üzere kürsüye davet edildi.

SALDIRGAN ARKASINDAN YAKLAŞIP ATEŞ AÇTI

Bu sırada görgü şahitlerinin ifadesine göre polis kimliğini göstererek sergiye girdiği belirtilen bir kişi, belinden silahını çekerek kürsüye doğru yürüyen Büyükelçi Karlov'a arkasından art arda  ateş açtı. Büyükelçi Karlov sırtına isabet eden kurşunlarla yere yeğılırken, davetliler panik içerisinde kaçışmaya başladı. Bu sırada seken kurşunlardan da 3 kişi hafif şekilde yaralandı.

SALDIRGAN SALONU BOŞALTTI

Saldırgan Rus Büyükelçi'yi vurduktan sonra elindeki silahıyla birkaç kez hava ateş açarak çevresindekileri kendisinden uzaklaştırdıktan sonra "Halep'te çocukları öldürdünüz bunun intikamını alacağız" şeklinde açıklamalarda bulundu. Ardından tüm davetlilerin salından çıkmasını isteyen saldırgan, "Benim buradan ancak ölüm çıkar" diye bağırması sürdürdü. Sanat merkezindekiler dışarı çıkarken bu arada içeriden birkaç kez daha silah sesi duyuldu.

Saldırı üzerine bölgeye polis ve Özel Hareket timi, sağlık ekipleri sevk edildi. Sanat merkezinin çevresinde güvenlik şeridi oluşturuldu. Tedavileri yapılan 3 yaralının sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. 

SALDIRGAN ÇATIŞMADA ÖLÜ ELE GEÇİRİLDİ

Kısa süre sonra sanat merkezinden silah sesleri duyuldu. Teslim olmayan saldırganın özel harekat görevlileriyle çatıştığı öğrenildi. Kısa süreli çatışmanın ardından saldırgan ölü olarak ele geçirildi. Bunun ardından içeriye alınan sağlık ekibi tarafından Rus Büyükelçi Andrey Karlov çıkarıldı. Saldırıdan ancak 30-40 dakika sonra ambulansla Güven Hastanesi'ne kaldırılan Karlov'a doktorlar müdahale edebildi. Doktorların kalp masajı yaptığı görülen Büyükelçi Karlov, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Polis olayla ilgili saldırganın kimliğinin belirlenip, bağlantılı olduğu kişi yada kişileri yakalamak için çalışma başlattı.

GÖRGÜ TANIĞI: YERDE YATARKEN HARAKETSİZDİ, HİÇBİR KIPIRTI YOK

16-12/19/resimid_5414745-1482175106.jpg

Büyükelçi Karlov’a düzenlenen silahlı saldırıda serginin yapıldığı salonda bulunan görgü tanığı, olayı şöyle attı:

"Arkadan ve çok yakından, silah kullanmayı bilen biri. Yoksa başka yaralılar da olurdu. O hizadan seken kurşunlarla daha ciddi yaralanmalar da olurdu. Büyükelçi konuşurken arkadan koruma kimliği ile giren bir kişi. Silahı ile güvenliği atlatıyor koruma kimliği ile giriyor içeri. Güvenliği sahte kimlikle atlatmış. Büyükelçi son açılış konuşmasını yaparken, 1 ya da 2’inci dakikada vuruldu. Yerde yatarken, haraketsizdi. Hiçbir kıpırtı yoktu. Sanıyorum kaybettik. En az beş el ateş etti ve yerde yatarken bir el daha ateş etti. Halep’in intikamını aldığını söyledi. ‘’Halep’te sizin biz sizin gibi sivillere sıkmıyoruz, biz mermilerimizi size sıkıyoruz, bombalarımızı size atıyoruz' anlamında sözler söyledi, şokun içinde aklımda kalanın özeti bu."

16-12/19/1-1482167737.jpg

Saldırganın uzun namlulu silahla içeri girdikten sonra rastgele ateş açtığı, Karlov'un yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

DIŞİŞLERİ: BU ALÇAKÇA TERÖRİST SALDIRIYI LANETLİYORUZ

Suikast ile ilgili Dışişleri Bakanlığı şu açıklamayı yaptı:

Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un, bugün gerçekleştirilen bir sergi açılışında uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybettiği derin üzüntüyle öğrenilmiştir.

Bu alçakça terörist saldırıyı lanetliyoruz. Olayın faili etkisiz hale getirilmiştir. Bu elim olay en geniş şekilde ve tüm boyutlarıyla tahkik edilecek olup, sorumlular Türk adaletinin önüne çıkarılacaktır.

Büyükelçi Karlov, Türkiye’de zor bir dönemde son derece başarılı çalışmalar yürütmüş, gerek şahsi gerek mesleki özellikleriyle tüm devlet kademesinin takdirini kazanmış müstesna bir diplomattır. Anısı her zaman bizimle olacaktır. Bu saldırının Türkiye-Rusya dostluğunu gölgelemesine izin vermeyeceğiz.

Bu zor günde Rus halkına ve devletine en kalbi taziyelerimizi sunuyoruz.

Bu saldırı, terörün en iğrenç ve barbarca yüzünü göstermiştir. Türkiye, Rusya’yla ve tüm diğer ortaklarıyla birlikte terörizmle mücadele için her türlü çabayı kararlılıkla göstermeye devam edecektir.

SİYASİLERDEN TEPKİLER

Öte yandan, Rusya Büyükelçisi Karlov'un saldırıya uğramasının ardından çok sayıda tepki mesajı da paylaşıldı.

İşte o mesajlardan bazıları:

Milli Savunma Fikri Bakanı Işık: "Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Sayın Andrey Karlov'un hayatını kaybettiği hain terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyorum. Bu hain saldırının arkasında her kim varsa ortaya çıkarılacaktır.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Haince bir suikast sonucu kaybettiğimiz Büyükelçi Andrey Karlov'un ailesine ve dost Rus halkına taziyelerimi iletiyorum.

CHP: Rus halkına, Andrey Karlov'un ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay: Büyükelçiye terör saldırısı, Halep'in mazlumlarının ne acısını dindirmeye ne de sorunlarını çözmeye yarar, sadece fitne ateşini harlamaya yarar

Abdullah Gül: Bu saldırının asıl hedefi Büyükelçi Karlov değil Türk-Rus dostluğudur.Ailesi ve tüm Rus halkına başsağlığı dilerim.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık: Bu alçak saldırının yarın Dışişleri Bakanımızla Rusya'da yapmayı planladığımız görüşmelerin hemen öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekicidir.

Ahmet Davutoğlu: Rusya'nın Ankara büyükelçisine yönelik suikasti lanetliyorum. Bu saldırılar Türkiye'nin istikrarını, uluslararası saygınlığını hedef alıyor.

OLAY NASIL OLDU

Hürriyet Ankara temsilcisi Deniz Zeyrek olayla ilgili şunları söyledi:

Bizim Ankara büromuzdan muhabirimiz Haşim Kılıç olayla ilgili fotoğrafı çeken muhabirimiz. 

Çamkatça fotoğrafları sergisi vardı.

16-12/19/1-1482169107.jpg

 

Büyükelçi konuşurken saldırgan önce havaya ateş ediyor. Sonra büyükelçiyi sırtından vurmuşDaha sonra salonu boşaltmış. İçeride bir kez daha büyükelçiyi tekrar vurmuş.

İçeri polis kimliği göstererek girdiği öne sürüldü. Takım elbiseli kravatlı ve silahlı bir şekilde içeri giriyor.

Büyükelçi ve saldırgan halen içeride. Polis operasyon hazırlığında.

SOYLU OLAY YERİNDE

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a silahlı saldırı düzenlendi. Yaralanan büyükelçi, hastaneye kaldırıldı.

Çankaya Belediyesinin Çağdaş Sergiler Merkezindeki sergide silahlı bir saldırgan, Rus büyükelçiyi silahla vurdu. Ağır yaralanan büyükelçi hastaneye kaldırılırken, saldırganla polis arasında çatışma çıktı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da olay yerine geldi.

Olayın yaşandığı yerde bulunan Habertürk muhabiri Bahar Bakır, şu bilgileri verdi;

"Büyükelçi bir sergiye katılıyordu bugün Çankaya Belediyesi'nin düzenlediği Kendisi 15 dakika önce geldi ve program başladı. Kürsüde kopnuşmasına başladığı sırada siyah giyinmiş bir adam "Ya Allah bismillah' diye bağırarak, 'Bu yaptıklarınıza izin vermeyeceğiz' diyerek Suriye'yi kastediyordu sanırım. Cebinden çıkardığı silahla insanlara sıkmaya başladı. Silahlı göremedim tam. Büyükelçinin önündeydim. Silah sesi duyunca yere yattım fakat o şahıs bağırmaya başladı ve silahı yukarı doğru sıkmaya başladı. Can havliyle çıkmaya çalıştım. Ama büyükelçinin yere düştüğünü gördüm. Herkesi tahliye ettiler. İçeride hala saldırganın olduğunu söylüyorlar. Yaralılar olabilir. Yaklaşık 70 kişilik gruptuk." 

BEN BURADAN SAĞ ÇIKMAYACAĞIM' DİYE BAĞIRDI

Sputnik'e konuşan bir görgü tanığı şunları söyledi: Belediye Başkanı'nın konuşmasının ardından Büyükelçi Karlov konuşuyordu, tercüman tercüme ediyordu. Ne olduğunu anlamadık, saldırgan bağırmaya başladı, ‘Halep'in hesabı sorulacak' diye bağırdı. Herkes kaçışmaya başladı. Türkçe konuşuyordu, insanlar üzerine gitmeye çalışınca, ‘çekilin ben buradan canlı çıkmayacağım' dedi. Sonra takır takır sesler geldi. Yerdeyken de ateş açmış. Sonra güvenlikler gidince ‘yaklaşmayın çıkmayacağım' dedi. Hepimize bağırdı. Çok sayıda ateş etti.

YAYIN YASAĞI GELDİ

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un saldırıya uğramasına ilişkin Başbakanlık tarafından geçici yayın kısıtlaması getirildiği duyuruldu.

Kuruldan yapılan yazılı açıklamada, "Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun"un 7'nci maddesinde "Milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda" geçici yayın yasağı getirilebileceğinin öngörüldüğü belirtildi.

Saldırının da bu hüküm çerçevesinde olduğunun değerlendirildiği ifade edilen açıklamada, olayla ilgili Başbakanlığın yazısıyla geçici yayın yasağı getirildiği kaydedildi.

Açıklamada, "Resmi Makamlarca yapılan açıklamalar dışında tüm medya hizmet sağlayıcıların haber, görüntü ve yorumlara yer vermemesini kapsamaktadır." ifadesine yer verildi.

BAŞKONSOLOSLUKTA ÖNLEM ALINDI

Ankara'da Rus Büyükelçisine düzenlenen silahlı saldırının ardından Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde alınan önlemler artırıldı. Başkonsolosluğa Özel Harekat polisleri sevk edildi.

Akşam saatlerinde Ankara'da Rusya Büyükelçisine yönelik düzenlenen silahlı saldırının ardından İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde alınan polis önlemleri arttırıldı.

Saldırı öncesi son günlerde yaşanan Halep protestoları nedeniyle bölgede sadece Çevik Kuvvet ekipleri bulunurken, saldırının ardından Başkonsolosluğa Özel Harekat polisleri sevk edildi. Bölgeye gelen Özel Harekat polisi burada önlemler aldı.

SAVCI OLAY YERİNDE

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırıya uğradığı Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'ne geldi.

KARLOV YAŞAMINI YİTİRDİ AÇIKLAMASI

Başsavcı Kodalak, Karlov'a yönelik silahlı saldırının ardından başlatılan soruşturma kapsamında, delil toplama çalışmalarını koordine etmek üzere olay yerine geldi.

Çağdaş Sanatlar Merkezi'ne gelen Kodalak'a, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosundan Sorumlu Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen ile nöbetçi savcının da eşlik ettiği bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Mariya Zaharova büyükelçini öldüğünü teyit etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN