Sonera yönetemediği Turkcell’de hisse satıyor

Sonera yönetemediği Turkcell’de hisse satıyor

Turkcell mobil konuşma trafiği, abone sayısı gibi pazar paylarında kayıplar yaşamış olmasına karşılık abone başına gelirini 2015 ilk çeyrekten 2016 son çeyreğine yüzde 26,2 oranında artırarak ilk sırada yer aldı.

Turkcell’in yabancı ortağı Sonera Holding B.V. (Telia) adına Türkiye’deki vekili Ayşe Hergüner Bilgen tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklama yapıldı. Turkcell’de yaklaşık yüzde 14 doğrudan hissedarlığa sahip olan Telia’nın, Turkcell’in çıkarılmış sermayesinin yaklaşık yüzde 6,8’ine tekabül eden yaklaşık 150 milyon hissesini satma kararı aldı- ğı bildirildi. Turkcell’deki toplam hissedarlık oranının, Turkcell’in çı- karılmış sermayesinin yaklaşık yüzde 38’ine tekabül ettiği ifade edilen açıklamada, bunun yüzde 14’ünün Turkcell’de tuttuğu doğrudan hisseler ve kalan yüzde 24’ünün ise Turkcell Holding’de tuttuğu hisselere istinaden dolaylı hisselerden oluştuğu kaydedildi.

Açıklamada, niyet edilen bütün hisselerin satılması durumunda, Telia’nın Turkcell’deki doğrudan hissedarlık oranının yaklaşık yüzde 7,2’ye dü- şeceği belirtildi. Turkcell’deki hisselerin bir kısmını satma niyetinin, Nordik ve Baltık ülkelerdeki faaliyetlere odaklanma stratejileri ile uyumlu bir karar olduğu ifade edilen Telia’nın açıklamasında, “Telia, söz konusu satış sonrası, ekonomik yönden Turkcell’deki en büyük hissedar olmaya ve Turkcell’i desteklemeye devam edecektir. Turkcell’de, Turkcell Holding AŞ vasıtasıyla tuttuğumuz dolaylı hisselerin satışı ile ilgili bir niyetimiz şu an için mevcut değildir. Teklif fiyatı ve satışa konu edilen hisselerin nihai sayısı Telia tarafından belirlenecek ve konu hakkında ayrı bir duyuru yapılarak açıklanacaktır” değerlendirmesinde bulunuldu.

TÜRK TELEKOM VE VODAFONE'DAN ATAK

Hisse satış haberi sonrası hisselerinde yüzde 6,35 kayıp yaşayan Turkcell, son yıllarda rekabet halinde olduğu rakiplerinin de gerisinde kaldı. Mobil operatörlerin yarışında ortaya çıkan tablo şöyle: 2015 ilk çeyreğinden 2016 son çeyreğine yaklaşık iki yıllık sürede Türkcell yüzde 3,56 oranında abone kaybederken (1,2 milyon) Vodafone 2,3 milyon abone kazanımı ile abone sayısında yüzde 10,97 ulaştı. Eski adıyla Avea, yeni adıyla Türk Telekom ise 1,9 milyon yeni abone ile abone sayısını yüzde 11,54 bü- yütmeyi başardı. Yani sadece GSM hizmeti veren Türk Telekom’un ve Vodafone hem yeni gelen aboneleri kazandı hem de Turkcell’den giden müşterileri kendi hanelerine yazdı. 2015-I. çeyrekte Turkcell abone bazında pazarın yüzde 47,6’sına hakim iken aradan geçen iki yıl sonra pazar payını yüzde 44,0’e düşürmüş oldu.

TÜRKCELL'İN PAZAR PAYI TÜRK TELEKOM'A

Aynı sürede Vodafone pazar payını %29,3’ten yüzde 31,3’e yükseltirken, Türk Telekom’un pazar payı da yüzde 23,1’den yüzde 24,7’ye çıktı. 2015-I çeyrekte 52,2 milyar dakika konuşma süresi 2016 son çeyreğinde 61,3 milyar dakika oldu. Mobil trafik yüzde 17,43 oranında büyüme gösterdi. Turkcell 19,4 milyar dakikadan yüzde 13,09 büyüme ile 21,94 milyar dakikaya ulaştı. Vodafone 18,43 milyar dakikadan yüzde 17,58 büyüme ile 21,67 dakikaya yükseltti. Türk Telekom ise 14,37 milyar dakikadan yüzde 23,24 büyüme ile 17,71 dakikayı gördü. Mobil trafikte Türk Telekom en hızlı büyüyen GSM şirketi olurken, Turkcell toplam bü- yümenin altında kaldı. Mobil trafikte Turkcell pazar payını 2015-1. çeyreğe göre yüzde 37,2’den yüzde 35,8’e düşürürken, Vodafone %35,3’te sabit tuttu. Türk Telekom da bu oranı yüzde 27,5’ten yüzde 28,9’a yükseltti. Kısaca Türkcell’in kaybettiği mobil trafikteki pazar payı Türk Telekom’a gitti.

ABONESI AZALDI AMA GELIRI ARTTI

Turkcell mobil konuşma trafiği, abone sayısı gibi pazar paylarında kayıplar yaşamış olmasına karşılık abone başına gelirini 2015 ilk çeyrekten 2016 son çeyreğine yüzde 26,2 oranında artırarak ilk sırada yer aldı. Abone başı- na gelirini Vodafone ise yüzde 20,98 artırırken, Türk Telekom abonelerinin ödediği gider sadece yüzde 17,19 oranında artış gösterdi. 2012 yı- lında 8 milyar 724 milyon lira gelir elde eden Turkcell 2016 yılında gelirini 10 milyar 584 milyon liraya yükseltmiş oldu. Aradan geçen 4 yılda Turkcell’in geliri sadece 21,32 artırırken Vodoafone 5 milyar liralık gelirini yüzde 103,64 artırarak 10 milyar 15 milyon liraya yükseltti. Türk Telekom ise 3,4 milyar liralık gelirini yüzde 65,93 artırarak 5,7 milyar liraya yükseltmiş oldu.

ORTAKLIK YAPISI KARIŞIK

Turkcell’in ortaklık yapısı biraz karışık. Turkcell Holding A.Ş. %51,00, Çukurova Holding A.Ş. Yüzde 0,05 paya sahip. Turkcell’in %48,95’lik hissesi ise halka açık. Turkcell’de çoğunluk hisseye sahip Turkcell Holding’in yüzde 52,91’i Cukurova Telekom Holdings’e, yüzde 47,09’u ise Telia’ya ait. Yani Telia Turkcell Holding’teki ortaklığından doğan Turkcell hisselerinin bir kısmını satmış oldu. Turkcell, aslında ana şirket olan Turkcell Holding üzerinden yönetiliyor. Turkcell Holding ise GSM operatörü olan Turkcell’in yüzde 51’ini elinde bulunduruyor. Bu nedenle hissedarlar Turkcell Holding’teki dolaylı payları ile Turkcell’i yönetiyor.

12 YILDIR ÇÖZÜLEMEYEN SORUNLAR VAR

* Telia, 2005 yılında TMSF ile mücadelesinde finansmana sıkışan Çukurova Grubunun elindeki Turkcell hisseleri için, borsa değerinin altında fiyat vermişti. Çukurova grubu daha sonra ortağı Rus Alfa Grubu’ndan yarısı nakit, yarısı hisse opsiyonlu olmak üzere kredi bulmuş ve bu anlaşmayı iptal etmişti. Ama Telia hisselerin kendisine ait olduğu iddiasıyla, olayın arkasını bırakmadı. O da Çukurova ile çeşitli mahkemelerde 10 yıldan uzun bir zamandır davalaştılar.

*  Önce İngiliz tahkim mahkemesinin Çukurova Finance International (CFI) firmasına Alfa’nın hisselerini satın alması için verdiği 60 günlük süre, 18 Kasım 2016 tarihinde son buldu.

* Arkasından mahkeme kararına göre, Alfa’ya geçen hak dolayısıyla CFI hisselerini alması için tanınan süre 28 Kasım’da bitti ve Ruslar 2015’te 2 kat fiyat teklif ettikleri kontrol hisselerini satın alma opsiyonunu kullanmadılar

* Alfa 28 Kasım geçtikten sonra hisseleri almama nedeni olarak, Telia’nın 2011’de Uluslararası Tahkim Mahkemesinden aldırdığı 1,1 milyar $ tazminata işaret eden bir açıklama gönderdi. 

* Ancak Çukurova Holding, şu ana kadar bu tazminatı ödemedi. Alfa Grubu şimdi, hisseleri satın almama kararına neden olarak bu mahkeme kararını gösteriyor. 

* Hükümet, çıkardığı bir düzenlemeyle İsveçli şirketi Turkcell Yönetim Kurulu’ndan atmıştı. Şu anda yönetim kurulunda bulunan bütün üyeler hükümet tarafından atanmış durumda.

* Öte yandan Çukurova Holding, 10 küsur yıldır mücadelesini 1 değil tam 2 cephede birden sürdürüyor. İngiliz Virgin Adalarında kurulu olan Cukurova Telecom Holdings (CTH) firmasının 2 ortağı olan Rus Alfa Grubu (% 49) ve Cukurova Finance International (CFI - % 51) arasında yönetim kilitlenmesi (dead-lock) bulunduğu iddiasıyla mahkemeye giden Alfa grubu, ortakların hisselerini birbirine satması şeklinde bir karar çıkarmıştı.

* İngiliz Virgin Adaları merkezli CTH, dolaylı olarak Türkiye’deki Turkcell’in yüzde 26’sına sahip. Ama CTH’nin yüzde 52,9 ile çoğunluk hissedarı olduğu Turkcell Holding firması, bizim bildiğimiz Turkcell’in yüzde 51’ine sahip olduğu için, yönetim gücü de CTH’de bulunuyor.

* Telia Sonera yine Turkcell İletişim’de en büyük hissedar olmaya devam edecek. Hatta hisse satışı gerçekleşirse kalan yüzde 7.2’lik halka açık hisse de eklendiğinde aslında Telia Sonera’nın Turkcell İletişim’deki doğrudan ve dolaylı hisse oranı yüzde 31.22 olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN