Türkiye seçime hazırken işte tüm merak edilenler: 10 soru ve 10 cevapla 31 Mart seçimleri

Türkiye seçime hazırken işte tüm merak edilenler: 10 soru ve 10 cevapla 31 Mart seçimleri

Türkiye, saatler sonra oy kullanmak içim sandık başına gidecek. Yerel seçimlere sayılı saatler kalırken vatandaşların akıllarındaki sorular derlendi. 34 siyasi partinin yer alacağı seçimlerle ilgili işte tüm merak edilenler...

Türkiye, 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) hazırladığı seçim takvimi doğrultusunda, ülke genelinde Mahalli İdareler Genel Seçimleri gerçekleştirilecek. Bu seçimlerde, 81 il, 973 ilçe, 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar belirlenecek, ayrıca il genel meclisi üyelikleri ve belediye meclis üyelikleri için de oy kullanılacak.

Seçime sayılı saatler kala, seçmenlerin akıllarında birçok soru beliriyor. İşte merak edilen sorular ve cevapları:

Seçmenler oy kullanacakları yeri nasıl öğrenebilir?

Seçmenler, oy kullanacakları yerleri YSK'nin internet sitesi, e-Devlet kapısı, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi aracılığıyla kontrol edebilirler. Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi artık zorunlu değil.

Görüntü kaydedici veya haberleşme cihazlarıyla oy verme yerine girmek yasak mı?

Evet, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girmek yasak ve cezası bulunuyor. Bu tür cihazlar oy verme işlemi bitene kadar sandık kuruluna bırakılmalıdır.

Kimliğini değiştirmeyen yeni evlenenler oy kullanabilecek mi?

Evet, kimliğini değiştirmeyen yeni evlenenler, evlenme cüzdanı ile oy kullanabilecekler.

Seçime kaç siyasi parti katılacak?

Seçimlere toplam 34 siyasi parti katılacak. Partilerin oy pusulasındaki sıralaması ise belirli bir düzene göre yapılacak.

Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayanlar neler için oy kullanacak?

Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayanlar, büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için oy kullanacaklar.

Büyükşehir olmayan illerde ve köylerde hangi oylar verilecek?

Büyükşehir olmayan illerde il genel meclisi üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için oy kullanılacak. Köylerde ise il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için oy kullanılacak.

Tüm pusulalar kaç zarfa konulacak?

Seçmenler tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacaklar. Pusulaların renkleri ve koyulacağı zarflar belirli bir düzene göre olacak.

Oy verme işlemi hangi saatler arasında yapılacak?

Oy verme saatleri, doğu illeri için bir saat erkene alınmış durumda. Bu değişiklik, mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak yapılmıştır. Doğudaki illerde oy verme saatleri 07.00-16.00, diğer illerde ise 08.00-17.00 olarak belirlenmiştir.

Önce hangi oylar sayılacak?

Seçim sonuçlarının belirlenmesinde, önce büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık oyları sayılacak.

Yurt dışındaki seçmenler oy kullanabilecek mi?

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı her seçmen, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında oy kullanabilir, ancak yerel seçimlerde oy kullanamazlar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN